Rondom het inhuren van een au pair hangt een sfeer van mysterie. Meestal wordt gedacht dat au pairs er alleen zijn voor rijke families en gezinnen in het buitenland. Het zou zelfs een dure en zelfs elitaire oplossing voor de kinderopvang zijn. Niets is echter minder waar. Een au pair is er voor iedereen en kan dé oplossing zijn voor de huidige krapte in de kinderopvang. Wij vertellen je in dit artikel alles over hoe het werkt en hoe jij zo’n super nanny kan inhuren.
Wat is een au pair?
Een oppas die niet op oproepbasis werkt, maar bij een gezin inwoont. Het gastgezin verschaft kost en inwoning en de au pair helpt bij de verzorging van de kinderen en kan licht huishoudelijk werk verrichten. De regeling kan verschillen per gezin en per situatie, maar doorgaans worden de voorwaarden en werkzaamheden vooraf afgesproken.
Een au pair is vaak werkzaam in een ander land. Het werk is onderdeel van een culturele uitwisseling: hij of zij woont bij een gastgezin in een ander land en wordt zo ondergedompeld in een andere cultuur. Tegelijkertijd kan hij/zij werkervaring opdoen in een gezin door de ouder of ouders te ondersteunen bij de opvoeding. Gedurende het verblijf is deze nanny echt onderdeel van het gezin en is dus niet alleen maar een oppas.
Het takenpakket van een au pair
Een au pair wordt in eerste instantie ingehuurd om voor de kinderen in het gezin te zorgen. Als alternatief voor de kinderopvang. Hij/ zij werkt gemiddeld tot 30 uur per week en is dus niet fulltime beschikbaar.
Omdat dit type oppas bij het gezin woont, zijn de werkzaamheden divers en verspreid over de dag. Alle taken die horen bij de opvoeding kunnen worden opgepakt. Denk hierbij aan; aankleden, baden, maaltijden bereiden, naar school brengen, helpen met het huiswerk et cetera. Dit is slechts een greep uit de mogelijke taken. Een Au pair is niet gekwalificeerd om zware zorgtaken op zich te nemen. Hiervoor zal echt speciale zorg of een gespecialiseerde nanny voor moeten worden ingeschakeld.
Naast de zorgtaken kan er ook worden gevraagd huishoudelijk werk te verrichten. Dit is toegestaan, maar alleen lichte taken in het huishouden. Voorbeelden hiervan zijn afwassen, opruimen, bedden opmaken en afstoffen. Het verrichten van zwaar huishoudelijk werk is niet toegestaan.
De voordelen van een au pair
Een au pair in huis heeft heel veel voordelen voor een gezin, vooral in deze tijd. Als ouders zijn we allemaal druk met werk, zorgen, huishouden en sociale verplichtingen. Een au pair kan de druk in het gezin verminderen en heel veel taken overnemen.
Een vertrouwd gezicht
Omdat de au pair bij het gastgezin woont, wordt hij of zij echt onderdeel van de familie. Het voelt al snel vertrouwd om de kinderen aan hun zorg over te laten. Zo ga jij met een gerust hart aan het werk of van huis weg. Bovendien hoeven de kinderen hun vertrouwde omgeving niet te verlaten.
Altijd een oppas
Met een goede au pair heb je een vaste nanny voor elk moment van de week. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over het inhuren van een oppas of wisselende leidsters bij de opvang. Je kunt jouw kinderen altijd in handen van een bekende laten en hier hoef je niets meer voor te regelen.
Extra hulp in huis
Naast oppastaken kan een au pair ook licht huishoudelijke taken op zich nemen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat au pairs het hele huishouden overnemen, maar helpen met afwassen, stoffen en opruimen kan zeker. Dit scheelt enorm veel tijd en moeite voor ouders. Nu kun je, als je thuiskomt na een drukke dag, echt quality-time doorbrengen met de kinderen.
Een interessante culturele uitwisseling
Au pairs in Nederland zijn vaak afkomstig uit het buitenland. Via een au pair bureau kun je een au pair inhuren en alles wordt voor je geregeld. Deze au pairs zijn vaak afkomstig van buiten Europa en dat maakt dit cultureel uitwisselingsprogramma niet alleen een avontuur voor de au pair, maar ook voor gastgezinnen. Je maakt kennis met een nieuwe cultuur en een nieuwe taal en ook jouw kinderen leren zo nieuwe dingen over de wereld.
De voorwaarden voor een au pair in Nederland
In Nederland zijn er bepaalde regels en wetten rondom au pairs. We willen tenslotte dat alles goed geregeld is en dat de uitwisseling een fijne ervaring is voor alle partijen, zowel voor de au pairs als de gastgezinnen.
Allereerst zijn er voorwaarden voor de leeftijd en de verblijfsduur van au pairs in Nederland. Een au pair in ons land moet tussen de 18 en 25 jaar oud zijn en niet getrouwd zijn of zelf kinderen hebben. Bovendien mag de au pair niet langer dan een jaar in Nederland blijven.
Gezinnen die gebruik willen maken van deze dienst moeten uit minstens twee personen bestaan. De au pair moet zich kunnen inschrijven op het adres en ook hier woonachtig zijn. Iedereen in het gezin moet de Nederlandse nationaliteit hebben of een geldige verblijfsvergunning hebben.
Om au pairs te beschermen zijn er bovendien regels ingesteld over de werkduur en de taken van de au pair. Zo mag een au pair niet meer dan 30 uur per week werken en niet langer dan 8 uur per dag. Hij of zij heeft recht op minstens 2 dagen vrij per week. De au pair wil tenslotte ook ons land ontdekken en de Nederlandse cultuur ervaren.
De kosten voor een au pair inhuren
Veel mensen denken dat het inhuren van een au pair prijzig is, maar dit valt enorm mee. Gemiddeld ben je als gastgezin 500 euro per maand kwijt voor een au pair. Voor een vaste oppas die bovendien altijd beschikbaar is en meehelpt in huis is dit een goede regeling. Bovendien bespaar je flink op kosten voor opvang en oppas.
Ben jij geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheden van een au pair voor jouw familie? Neem dan een kijkje op Nina.care. Hier vind je meer informatie over au pairs. Bovendien kan dit au pair bureau alles voor je regelen, zodat je er zelf geen omkijken naar hebt.
*Dit artikel bevat gesponsorde content

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.