Veel ouders geven hun kind een mobiele telefoon als ze naar de middelbare school gaan. Dat is handig, omdat je kind zo altijd bereikbaar is en kan bellen als er iets aan de hand is. Ook kan je kind makkelijker afspreken met klasgenoten en een rooster bijhouden voor bijvoorbeeld de huiswerkplanning en proefwerken. Als je je kind een mobiele telefoon geeft, moet je wel elke maand (een deel) van de abonnementskosten betalen. Je wilt daarom een niet al te duur telefoonabonnement. Je kunt dan het beste voor sim-only of prepaid kiezen. Wat is het verschil en wat past het beste bij jou en je kind. Lees hier meer!
Mobiele telefoon: wat is sim-only?
Sim-only is een abonnementsvorm met een vast aantal internet-mb’s en belminuten. Hier betaal je maandelijks een vast bedrag voor. Als je kind buiten de bundel gaat blijft hij gewoon bereikbaar en kan hij ook alarmnummers blijven bellen. Ook kan je kind vaak blijven internetten, maar wel met een vertraagde verbinding. Doordat je kind buiten de bundel om kan blijven bellen, appen en sms-en., kan het zijn dat je aan het einde van de maand een hogere rekening krijgt dan je had verwacht.
Handig aan sim-only is dat je bij veel providers je bundel tussentijds kunt opwaarderen als je te veel of te weinig data hebt. Je kunt het abonnement dus volledig afstemmen op het telefoongebruik van je kind. Zoek op sim-only kind voor een sim-only-abonnement dat bij jouw kind past.
Met sim-only krijg je alleen een simkaart en moet je de telefoon er los bijkopen. Je zit dus niet aan een bepaald merk vast en kunt zelf kiezen hoeveel je aan de telefoon uit wilt geven. Je kunt je kind dus zelfs een oude telefoon geven als je die nog ergens hebt liggen. Een andere voordelige optie is om een tweedehands of refurbished model aan te schaffen. Zo krijgt je kind een goede telefoon, maar betaal je er niet al te veel voor. Ben je op zoek naar een goede en betaalbare telefoon voor je kind? Kijk dan eens naar de iPhone SE.
Wat is prepaid?
Prepaid is een tegoed dat je via de website van je provider op je simkaart zet. Als je kind mobiele data of belminuten gebruikt gaat dit van het tegoed af. Je krijgt dus niet achteraf een rekening. Als het tegoed op is, kan je kind niet meer internetten. Je kind kan noodnummers – zoals 112 – wel blijven bellen.
Bellen en internetten is per minuut of Mb duurder als je voor prepaid kiest. Het voordeel is wel dat je nooit onverwacht met hoge kosten te maken krijgt. Prepaid is dus vooral aantrekkelijk als je kind maar weinig belminuten gebruikt, en weinig gebruik maakt van mobiele data. Of als je het gebruik ervan binnen de perken wilt houden.
Tips voor het mobiele telefoongebruik van je kind
Je kind een mobiele telefoon geven kan spannend zijn. Behalve het telefoonabonnement zijn er namelijk nog andere dingen waar je als ouder op moet letten om het telefoongebruik van je kind in goede banen te leiden. In dit artikel lees je vijf handige tips over hoe je hier het beste mee om kunt gaan van. Denk hierbij aan veilig internetten en hoe je dataverbruik kunt beperken.
Daarnaast is het belangrijk wat algemene afspraken te maken. Het gebruik van internet is uiterard niet nieuw meer voor je kind maar toch is het hebben van een eigen mobiele telefoon net even anders. Neem daarom de volgende regels even door:
- Spreek af wie de kosten betaald voor het gebruik van de mobiele telefoon. En wie er verantwoordelijk is als de kosten hoger aan het eind van de maand vanwege te veel verbruik? Of al er iets stuk gaat?
- Leg duidelijk uit waarom je kind zijn telefoon NOOIT in het verkeer mag gebruiken.
- Geef een uitgebreide uitleg over privacy. Zoals het geven van gegevens aan onbekenden. En het plaatsen van foto’s en filmpjes van zowel zichzelf als anderen. Probeer je kind te informeren over cyberpesten en de gevolgen hiervan.
- Beperk het gebruik voor het slapen in verband met het blauw licht waardoor het slaapritme van je kind zal worden verstoord.
- Maak afspraken over wat wel en niet netjes is. Gebruik de telefoon niet onder het eten, als je met andere mensen in gesprek bent et cetera.
*Dit artikel bevat gesponsorde content