In Nederland hebben naar schatting 1 op de 10 kinderen een handicap. Dit houdt in dat zij in meer of mindere mate een beperking hebben ten opzichte van andere kinderen. Er zijn veel verschillende soorten beperkingen, verstandelijk of lichamelijk. Dit artikel gaat over kinderen met een tijdelijke of langdurige lichamelijke beperking. Wanneer jouw kind een beperking heeft dan kom je voor heel wat uitdagingen te staan. Wij geven tips aan jou als ouder om het leven van jouw kind en jullie als gezin, met de juiste hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een hoog laag bed, een rolstoel of een speciale kinderwagen, een beetje makkelijker te maken.
Wat is een lichamelijke beperking
Een kind kan tijdelijk lichamelijk beperkt zijn wanneer hij, bijvoorbeeld door een ongeluk, iets breekt en daardoor voor een tijdje in een rolstoel terecht komt. Maar een kind kan ook langdurig lichamelijk beperkt zijn. Soms worden kinderen geboren met een afwijking, bij vroeggeboorte is de kans hierop hoger. Soms krijgen ze een ziekte of ongeluk met een lichamelijke beperking als gevolg.
Een lichamelijke beperking houdt in dat een bepaald deel van je lichaam niet goed functioneert. Voorbeelden van dit soort beperkingen zijn bijvoorbeeld; visuele aandoeningen of een spierziekte waardoor een kind bijvoorbeeld niet kan lopen.
Wat kun je doen als ouders
Wanneer je kinderen krijgt draag je een grote verantwoordelijkheid met je mee en zal je je meer dan eens zorgen maken. Bij het zorgen voor een kind met een lichamelijke beperking zal deze uitdaging nog groter zijn. Wanneer je kind een beperking heeft is dat enorm ingrijpend en dit zal een impact hebben op het hele gezin.
Probeer je in ieder geval zo goed mogelijk te laten informeren. Hoe beter je op de hoogte bent des te beter kun je je kind ondersteunen in zijn ontwikkeling. Er zijn verschillende netwerken, professionals en instellingen die kunnen helpen met ondersteuning, advies en informatie.
Een handicap vraagt veel van zowel het kind zelf als de ouders en broertjes/ zusjes. Soms kan het aanvragen van emotionele ondersteuning dan een uitkomst bieden zodat zij kunnen leren omgaan met de behoeften van het kind. Maar ook contact met andere gezinnen die in soortgelijke situaties zitten kan erg waardevol zijn. Daarnaast krijgt je kind dan ook de mogelijkheid om om te gaan met andere kinderen met een lichamelijke beperking.
Vaak moeten er ook veel praktische zaken worden geregeld zoals bijvoorbeeld; het aanvragen van financiële hulp, het aanpassen van de woning, vervoer, hulpmiddelen et cetera.
Zorgoplossingen
In Nederland wordt het recht van het kind met een handicap, om een zo normaal mogelijk en zelfstandig leven te leiden gewaarborgd. Het wordt vanuit de overheid dan ook gestimuleerd dat kinderen met een beperking zoveel mogelijk naar gewone scholen kunnen en thuis kunnen blijven wonen. Hiervoor ontvangen ouders steun in de vorm van een persoonsgebonden budget (PGB). De keuze voor de zorghulp die de ouders willen inzetten is aan henzelf.
Wanneer een kind een blijvende of langdurige handicap heeft, kunnen ouders naast het PGB ook een tegemoetkoming onderhoudskosten gehandicapte kinderen (TOG 2000) aanvragen. Hiervoor moet je kind wel thuiswonend zijn.
Hulpmiddelen
Er zijn veel verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar die kinderen met een beperking kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling en waarmee ze zelfstandig kunnen worden. Zo zijn er verschillende soorten rolstoelen verkrijgbaar in vele kleuren. Maar ook zijn er bijvoorbeeld speciale kinderwagens, autostoelen en hulpmiddelen voor bad en douche. De meeste hulpmiddelen worden vergoed door de zorgverzekering of zijn te financieren vanuit het persoonsgebonden budget.
Laat je goed informeren over welke hulpmiddelen er zijn en welke geschikt zijn voor jouw kind. De hulpmiddelen die jouw kind gebruikt zijn namelijk erg belangrijk voor de interactie die hij kan hebben met zijn omgeving. Geschikte hulpmiddelen geven je kind de handvatten die hij nodig heeft om zichzelf te ontplooien en zelfstandig te kunnen functioneren.
Motiveren en stimuleren
Waar een wil is is een weg, is een belangrijk motto om je kind mee te geven. Hoewel jouw kind zich door zijn handicap misschien wel tekort vindt schieten of zich beperkt voelt in wat hij kan, zijn er heel veel mogelijkheden. Help je kind die te zien. Wees eerlijk over zijn handicap maar leg ook de focus op wat hij wel allemaal kan.
Er zijn meerdere mogelijkheden om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten, sporten is er eentje van. Het is een goede manier voor je kind om zijn lichaam te leren kennen waardoor hij geleidelijk aan sommige beperkingen kan overwinnen. Win eerst informatie in over geschikte sporten voor jouw kind en laat je adviseren door een professional. En vergeet niet; ieder kind is uniek en heeft zijn eigen talent en kwaliteiten!
*Dit artikel bevat gesponsorde content

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.