Wanneer je een baby krijgt dan zul je hoe dan ook te maken gaan krijgen met gebroken nachten en dus slaaptekort. Je baby heeft namelijk een heel ander slaapritme dan jij. En de ene persoon kan hier beter tegen dan de ander. Een verstoorde nachtrust is niet alleen vermoeiend maar zorgt er ook voor dat je aandacht, geheugen en concentratie afnemen. Er zijn gelukkig wel een aantal manieren om het slaapgebrek te beperken. In dit artikel geven we handige tips. Lees je mee?!
Tip 1: Voorkom slaapgebrek, hanteer een routine
Vaak hebben kinderen, zelfs als ze nog erg klein zijn, baat bij regelmaat. Probeer vaste slaaptijden te hanteren en wijk hier zo min mogelijk vanaf. Dit geeft je kindje een duidelijke structuur en hij zal het ritme gaan herkennen. Dit geldt ook voor een routine. Zorg ervoor dat je bij het naar bed brengen iedere keer dezelfde handelingen doet. In dit artikel geven we wat tips hiervoor.
Tip 2: Zorg voor een goede slaapomgeving
De omgeving waarin je kind slaapt moet rustig, donker en prikkelvrij zijn. Denk aan pastelkleuren, geen drukke printjes, verduisteringsgordijnen, een nachtlampje et cetera. Het is uiteraard ook belangrijk dat het kamertje veilig is. Let daarbij ook op de temperatuur. Vooral jonge baby’s en peuters hebben zelf nog geen goede temperatuurregeling. De ideale temperatuur voor een baby- en kinderkamer ligt tussen de 16 en 18 graden.
Tip 3: Zorg extra goed voor jezelf als je slaapgebrek hebt
Wanneer je vermoeid bent ga je waarschijnlijk slechter voor jezelf zorgen. Uit gemak ga je bijvoorbeeld slechter eten. En als je het gevoel hebt geen tijd voor jezelf meer te hebben, ga je waarschijnlijk later naar bed. Ons advies is om te proberen dit niet te doen. Je lichaam heeft de rust juist extra hard nodig en ook de voedingsstoffen die je energie geven. Ga dus op tijd naar bed en blijf gezond eten. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid groente en fruit binnen krijgt. En voor die vroege zware ochtenden koop je een pak lekkere koffiebonen en gun je jezelf even een momentje om wakker te worden met een kopje koffie en een goed ontbijt!
Tip 4: De powernap
Uit onderzoek is gebleken dat een powernap, van een minuut of dertig, het stressniveau verlaagt en de productiviteit verhoogt. Ben je erg vermoeid dan is een dutje van een uurtje of twee het beste. Op die manier pak je een volledige slaapcyclus. Je baby slaapt gedurende de dag vaak beter dan ‘s nachts. Ga dan zelf niet in de weer met allerlei klusjes maar ga ook gewoon even liggen en een dutje doen. Voelt misschien een beetje onnatuurlijk om midden op de dag te gaan slapen maar het doet echt wonderen!
Tip 5: Beperk elkaars slaapgebrek door af te wisselen
Heb je een partner dan is het natuurlijk hartstikke solidair om beiden ‘s nachts wakker te worden om de baby te voeden of te verschonen en soms zal dit ook echt wel nodig zijn. Maar dit hoef je niet iedere nacht te doen. Je kunt elkaar ook om de nacht afwisselen. Zorg er dan wel voor dat degene die mag slapen, ook kan slapen. Met een paar goede oordoppen of desnoods in een andere kamer. Geef je borstvoeding dan is dit wat lastiger maar je zou wel af en toe een nacht wat afgekolfde melk in de koelkast kunnen bewaren zodat je partner de nachtvoedingen op zich kan nemen. Kolf je liever niet dan kan je partner misschien de baby verschonen, uit bed halen en terug naar bed brengen na de voeding. Zo hoef jij niet op te staan, waardoor je waarschijnlijk weer sneller in slaap valt.
Tip 6: Zorg dat je baby moe is
Ga op pad met je baby. Zo krijgt je baby andere indrukken en dat is heel vermoeiend voor hem. Ga bijvoorbeeld wandelen in de natuur, een koffietje drinken met een vriendin of ga eens naar babyzwemmen. Let er wel op dat je kindje niet te moe en overprikkeld raakt want veel kinderen hebben dan ook moeite om in slaap te vallen. Let goed op de tekenen van vermoeidheid bij je baby!
Tip 7: Samen slapen
Veel ouders kiezen ervoor om het bedje op hun eigen kamer te zetten de eerste maanden. Zo hoef je niet je hele huis door wanneer je baby gaat huilen. Baby’s vallen vaak ook sneller weer in slaap als ze in dezelfde ruimte liggen als hun ouders. En je kan zelf sneller reageren op de signalen van je baby. Sommige moeders worden bijvoorbeeld wakker als hun baby smakgeluidjes begint te maken. Je baby wordt dan zelf ook net wakker omdat hij honger heeft maar is nog niet aan het huilen. En als je baby niet huilt dan zal hij ook weer sneller slapen.
Tip 8: Zoek hulp
Zakt de moed je in de schoenen en lukt het maar niet om jullie kindje beter te laten slapen? Schakel dan hulp in. Praat met anderen over het slaapgebrek. Misschien hebben mensen in jouw omgeving wel hele goede tips waar je zelf nog niet op bent gekomen. En vraag eens rond bij vrienden en/ of familie of ze een nachtje op jouw baby kunnen passen. Dit zorgt ervoor dat jij even kunt opladen. Vaak kom je door vermoeidheid in een vicieuze cirkel terecht waar je niet uitkomt. Een goede nachtrust kan je ook weer nieuwe inzichten geven.
*Dit artikel bevat gesponsorde content

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.