Iedereen van 18 jaar of ouder die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering afsluiten. Voor kinderen onder de 18 jaar is een zorgverzekering ook verplicht, maar voor kinderen hoef je geen premie te betalen. Dat geldt dus ook voor baby’s. Je moet binnen vier maanden na de geboorte de verzekering van je kind geregeld hebben. Doe je dit niet of doe je dit te laat? Dan betaal je de gemaakte zorgkosten als ouder zelf. Maar hoe kun je een zorgverzekering voor je kind het best regelen? En wat zijn de veranderingen voor de zorgverzekering voor kinderen in 2022? In dit artikel lees je hier alles over.
Breng je zorgwensen in kaart
Meestal staat het kind bijgeschreven op de polis van de moeder. Maar dit is niet altijd het meest voordelig. Soms kiezen mensen ervoor om het hele gezin op één polis te zetten. Dit is misschien overzichtelijk, maar ook niet altijd de beste optie. Dit hangt vooral af van je zorgwensen. De zorg die jij nodig hebt, kan er voor je partner bijvoorbeeld weer anders uitzien. Misschien heb jij genoeg aan een basisverzekering, maar heeft je partner baat bij een aanvullende verzekering. Maak daarom eerst een overzicht van alle zorgwensen binnen je gezin. Gebruik vervolgens een zorgvergelijker om de zorgverzekering te vinden die bij jullie past.
Zorgverzekering met de meeste dekking
Ga eerst na wie van jullie de meest uitgebreide zorgdekking heeft. Het is verstandig om je kind te verzekeren bij de ouder met de meest uitgebreide zorgpolis. Veel zorgkosten voor je kind vallen onder de basisverzekering. Maar er is ook een hoop dat juist buiten de basisverzekering valt. Veel van die zorgkosten zijn dan gedekt als je aanvullend verzekerd bent. Denk aan logopedie, brillen, ADHD-medicatie of steunzolen. Voor sommige zorg die je kind nodig heeft, moet je een extra aanvullende verzekering afsluiten.
Is je kind verzekerd op de polis van de moeder dan kun je dit ook tussentijds nog aanpassen. Dit zou je kunnen overwegen als de polis van de vader een betere dekking heeft.
De basis zorgverzekering tot 18 jaar
Wat betreft de basisverzekering, hiervoor gelden andere regels voor kinderen dan voor volwassenen. Het is daarom goed om te weten waarvoor je kind precies verzekerd is.
- Voor kinderen betaal je geen premie en geen eigen risico.
- Kinderen hebben een basisdekking voor algemene tandartskosten, zoals controles, preventie, mondhygiëne en vullingen.
- Kinderen hebben een ruimere dekking voor fysiotherapie dan volwassenen
Welke zorg heeft je kind nodig?
Ga na welke zorg jouw kind in 2022 precies nodig heeft. Ga hierover in gesprek met je tandarts of huisarts. Misschien heeft je kind een beugel nodig, is er bepaalde medicatie voorgeschreven of krijgt hij of zij een bril. Heb je zelf al een bril of lenzen en ben je hiervoor aanvullend verzekerd? Schrijf je kind dan zeker bij op jouw polis; zo zijn jij en je kind allebei verzekerd, zonder dat je extra hoeft te betalen.
Vergoedingen zorg kind 2022
Je kind heeft soms bepaalde zorg nodig. Deze zorg wordt gedekt met een aanvullende verzekering.
- Vergoeding dyslexie: de diagnose en behandeling van dyslexie werd tot 1 januari 2015 vergoed door de basisverzekering. Na die datum werd dit geregeld door de gemeenten. Is je kind vóór 1 januari 2015 al begonnen bij een psycholoog of orthopedagoog? Dan verandert er voor jouw kind niets.
- Vergoeding mentale zorg: vanaf 1 januari 2015 valt ook psychische zorg voor je kind niet meer binnen de basisverzekering, maar binnen de Jeugdwet.
- Vergoeding ADHD-medicatie: heeft je kind ADHD? Voor medicijnen als Concerta en Straterra betaal je een eigen bijdrage. Door het juist zorgverzekeringspakket te kiezen, kun je deze medicatie vergoed krijgen.
*Dit artikel bevat gesponsorde content

Denise heeft een Bachelor in International Tourism Management en een Master of Science. Ze won verschillende prijzen, waaronder die voor beste afstudeerscriptie. Ze heeft veel ervaring met content creatie en wetenschappelijke onderzoek en is moeder van 2 jongens.