De eerste schooldag na de vakantie

De zomervakantie is afgelopen. Ik lag nog vét te dromen toen ik een raar geluid hoorde en mijn man in mijn rug zat te porren. Geen idee wat er aan de hand was, zo diep was ik nog in slaap. Een kwartier later liet zoon hetzelfde patroon zien: ook hij wilde eigenlijk nog niet wakker worden. Helaas is de vakantie voorbij, de eerste schooldag was een feit.

Hoera! Verzuchtte de moeder in mij. Het is leuk, kleine kinderen om je heen, maar na zes weken zomervakantie wil je ook wel weer eens wat meters maken met de dingen die moeders nu eenmaal ook wel eens doen als ze geen kinderen aan hun rokken hebben hangen. Werken, bijvoorbeeld. Of stofzuigen, desnoods.

De pubers in huis denken daar heel anders over. De eerste schooldag, daar kijken ze niet naar uit. Uitslapen is toch heel anders dan huiswerk maken.

De achtjarige had er op zich wel zin in, na zes weken begon hij zich toch wel wat te vervelen, al zal hij dat nooit toegeven. Maar het was ook wel weer eng, want hij mocht naar een hele nieuwe school. Een aantal kinderen kende hij, een aantal van gezicht. De weg wist hij al, en ook waar hij de broodtrommels moest laten. In de klas was het een enorm kabaal van kinderen die deels blij waren elkaar weer te zien en het deels toch ook allemaal best wel spannend vonden.

Nu, een paar dagen verder is het ritme al weer bijna terug. Hij is druk bezig met al het “nieuwe” in de klas, de juf, de kinderen en is ‘s avonds gewoon weer eens moe. En dat is ook wel lekker, dat hij inslaapt voordat zijn ouders uitgeteld hun bed in duiken…

You might also like
1 Comment
  1. Truus says

    Ha! Herkenbaar. Onze kleinste van 5 ging met veel plezier naar school, en ik als mama was ook wel een beetje opgelucht dat die lange vakantie voorbij was.

Leave A Reply

Your email address will not be published.