Waarom we steeds vaker kiezen voor houten speelgoed

Zodra je een kind krijgt, verandert er veel in je huis. Niet alleen krijgt het er een nieuwe bewoner bij, die bewoner brengt ook nog eens heel veel spullen met zich mee. Opeens staat er een box middenin je woonkamer, slingeren er verpakkingen met vochtige doekjes door het huis en zitten er hele kleine sokjes tussen je wasgoed. En opeens lijkt er ook overal speelgoed te zijn.

Van knuffels tot racebanen

Wanneer je kleintje net is geboren, zal veel visite die langskomt om kennis te maken een cadeautje meenemen. In deze periode zal je waarschijnlijk heel veel knuffels krijgen, waarbij het een soort traditie lijkt dat je kind altijd de aller lelijkste of grootste uitkiest als favoriet. Naast de knuffels komt er na de geboorte, en in de jaren die volgen, nog veel meer speelgoed aan. Zo veel dat binnen de kortste keren je hele huis ermee bezaaid lijkt te zijn.

Steeds meer mensen beginnen zich af te vragen of dat nu allemaal wel nodig is, zo veel speelgoed. Uiteindelijk laten kinderen een heel groot deel links liggen, en eindigt veel van het speelgoed vrijwel ongebruikt in een grote ton of bak. Zonde, toch?

Kwaliteit boven kwantiteit

Steeds meer ouders geven de voorkeur aan een paar stuks écht fijn speelgoed, dan bakken vol spullen waar nauwelijks naar wordt omgekeken. Dat geeft rust in huis: niet alleen voor de ouders die niet meer over al dat speelgoed struikelen, maar ook voor de kinderen, die weer eens écht met een stuk speelgoed gaan spelen en niet meer overprikkeld raken door al het andere dat op hen ligt te wachten.

Kies je voor kwalitatief hoogwaardig speelgoed, dan kom je in veel gevallen bij houten speelgoed uit. Dit is vaak wat duurder dan varianten van plastic, maar heeft over het algemeen wel een betere reputatie. Dat begint al bij de productie. Voor hout geldt dat er bij het produceren geen schadelijke stoffen vrijkomen. Als je bij aankoop let op de herkomst van het hout, vaak staat dit op de verpakking vermeld, kun je er ook nog eens voor zorgen dat je alleen duurzaam geproduceerd speelgoed in huis haalt.

Houten speelgoed is vaak rustig van kleur, en er zijn meestal geen geluiden of lichten ingebouwd. Prettig voor ouders, maar ook voor kinderen. Hun fantasie wordt meer gestimuleerd, ze moeten zelf hun spel bedenken. Geef ze een set houten dieren, en kijk maar eens wat ze ermee verzinnen. Een dierentuin? Of veranderen de dieren opeens in mensen en wordt er schooltje mee gespeeld? Natuurlijk hoef je als ouder niet volledig over te stappen op hout, hout en plastic kunnen ook prima naast elkaar bestaan. Kritisch kijken naar wat je in huis haalt, en zorgen voor speelgoed waar je kind echt iets aan heeft, dat kan echter nooit kwaad.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.