FAQ voeding moeder, baby en kind

Artikelen over voeding

Over voeding is veel te vertellen. Het begint al bij de voeding die je als zwangere vrouw moet en niet mag eten. Welke voedingsstoffen heb je nodig tijdens de zwangerschap en na de bevalling/ met borstvoeding?. En je kindje dan? Hoeveel mag je baby drinken en eten in het eerste jaar, en als peuter?.

Soms is er sprake van allergische reacties. Denk aan koemelkallergie of gluten intolerantie. En soms is er dan wel geen sprake van een allergie, slikprobleem of andere lichamelijke oorzaak maar wil je kind gewoon even niet meer eten. Wat dan? En wat als je je kind vegetarisch wilt laten eten? Waar moet je dan op letten.

Tot slot zijn er nog een aantal lekkere recepten voor kinderen op deze site opgenomen.

Vragen over voeding van zwangerschap of kinderen

Ga direct naar vraag:

Koemelkallergie en kippeiwitallergie

Onze zoon van bijna 2 jaar (oktober) heeft een koemelkallergie zo bleek na bloedonderzoek. Vanuit het alternatieve circuit is ons verteld dat er ook sprake is van een kippen eitwit allergie. Sinds juni dit jaar geven we daarom geen melk joghurt eieren kaas etc meer. Hij drinkt s’avonds een fles rijstemelk en dit bevalt goed (met toegevoegde calcium). Soya en geitenmelk ging namelijk ook niet goed. Verder drinkt hij diksap en rijstemelk chocomelk. Soms appel- of sinasappelsap.

Ik vraag me af of hij te kort komt doordat hij helemaal geen zuivel en eieren kip etc krijgt. We proberen wel elke week een keer bonen te eten.

Antwoord:

Het is niet vreemd dat er ook een reactie komt op geitenmelk en sojamelk. Bij koemelkallergie gaat het nl. om de eiwitten die de klachten geven, deze zitten ook in de geitenmelk maar ook in bijv. schapenmelk en ezelmelk. Deze worden als het ware niet goed verteerd. In de hypoallergene baby voeding zijn de eiwitten voorverteerd waardoor er geen allergieklachten ontstaan. Soja is een allergeen op zich en kan dus sowieso een reactie geven.

Dat jullie zoon nog steeds klachten heeft kan komen omdat er mogelijk nog producten worden gebruikt waar koemelk en het kippen eiwit in zijn verwerkt. Bij het voedingscentrum zijn hiervoor dieet merkartikelenlijst te koop waar precies staat omschreven welke producten wel en niet gebruikt kunnen worden.

Als alternatief voor de ‘gewone’ melk moet er een hypoallergene melkvervanger gebruikt worden. Bij deze producten kan er geen allergische reactie ontstaan omdat eiwitten in kleine stukjes geknipt zijn. Deze melk geeft wel een bittere smaak. Je zoon zal hier dus aan moeten wennen. Rijstemelk is geen goede vervanger beter is het om de hypoallergene melk te gebruiken.

Al met al wil ik je adviseren om naar een dietist in de buurt te gaan. Zij kan je adviseren over de producten die gebruikt kunnen worden zodat de voeding volwaardig wordt. Daarbij zijn er nog steeds klachten waardoor er dus nog mogelijk verkeerde producten gebruikt worden of dat er iets anders is.

Succes, Diana

 


 

Peuterdiarree

Mijn zoontje van 14 maanden heeft nu al 3 weken diarree. Een staaltje van zijn stoelgang bleek na lab onderzoek geheel in orde. Ik heb al sojamelk geprobeerd, maar dat bracht geen verbetering. Nu zegt de kinderarts dat hij peuterdiarree heeft en dat een vet dieet hem zal helpen. Na 1 week nog geen enkele verbetering. Wat is peuterdiarree precies? Hoelang kan/mag het duren? Wat is de beste behandeling om de peuter zo snel mogelijk weer normale stoelgang te laten krijgen?

Antwoord:

Vetarme voeding kan leiden tot peuterdiarree. Dit komt de laatste jaren vaker voor omdat alle volwassenen geadviseerd wordt om minder vet te eten. Voor kinderen/ peuters geldt deze regel niet! Zij missen door vetarme voeding vitamine D en kunnen dus peuterdiarree krijgen. Peuterdiarree is diarree die voorkomt bij kinderen tussen de 6 maanden en de 4 jaar.

De oorzaak is echter onbekend maar het lijkt dat er een familiaire aanleg aanwezig is. Er is geen malabsorptie of verteringsprobleem en er kunnen dus geen te voedingstekorten ontstaan.  Voeding lijkt er wel invloed op te hebben; een lage vet inname, overmatig vocht en overmatig gebruik van fruit kan leiden tot de diarree. Het advies is dan ook om juist vet in de voeding te gebruiken. Dit bekend volle melk, volle yoghurt, kaas 48+, margarine en jus bij de maaltijd. Tevens is het noodzakelijk om de inname van appelsap uit de voeding te schrappen.

Succes, Diana

 


Koemelkallergie: wanneer meer geven, hoe test je of hij nog allergisch is?

Al enkele maanden ben ik op zoek naar een opbouwschema / introductieschema voor mijn zoontje. Met 17 weken kwam ik er achter dat hij een koemelkallergie heeft. Hij is nu bijna 11 maanden en reageert goed op de groente en fruit hapjes die ik geef. Maar ik wil hem meer bieden. Wat mag hij nu hebben? Wanneer mag hij vis, ei enz. welke groente, fruit en andere voedingsmiddelen middelen. Er is mij gezegd dat je na 1 jaar kan testen of hij nog allergisch is voor koemelk. Hoe test ik dat?

Antwoord:

Kies bij introductie voedingsmiddelen die maar uit een ingrediënt bestaan. Geeft eerst een kwart portie, gaat dat goed dan een half portie en als dat goed gaat een heel portie. Geef een nieuw voedingsmiddel in de loop van de ochtend. Introductie ‘s avonds kan ervoor zorgen dat een eventuele reactie onopgemerkt blijft of zorgt voor een onrustige nacht.

Sommige voedingsmiddelen die niet tot de sterk allergene voedingsmiddelen behoren, kunnen soortgelijke klachten geven als voedselallergie. Het gaat hierbij om aardbei, kiwi, tomaat, varkensvlees, citrusfruit, chocola en verschillende specerijen. Het is aan te raden deze voedingsmiddelen niet als eerste te introduceren maar eerst andere soorten fruit, groente, vlees en dergelijke te introduceren. Alle andere voedingsmiddelen kunnen vanaf 6 maanden geïntroduceerd worden. De volgorde waarin dit gebeurt is niet belangrijk.

Vanaf vier maanden kan je starten met:
– Alle soorten fruit (zie stukje hierboven)
– Alle soorten groenten (gekookt en rauw)

Vanaf zes maanden kan je starten met:
– Stukje brood – Rundvlees – Kip – Kalkoen – Aardappel

Vanaf 9 maanden kan je starten met:
– Soja
– Vis
– Pitten
– Zaden

Vanaf 12 maanden kan je starten met:
– Schaal& schelpdieren
– Eieren
– Noten en pinda’s

Op www.voedingscentrum.nl staat onder het kopje downloads een brochure over hoe te introduceren van bijvoeding. Tevens kan je bij het voedingscentrum voor € 14,95 (ecxl verzendkosten) de vrije merkartikelenlijst kopen. Hier staan alle artikelen in waar koemelk in zit, dit is handig met boodschappen doen en handig voor de introductie van de nieuwe voedingsmiddelen.

Het kan handig zijn om een schema bij te houden waarin je noteert welke voedingsmiddelen je introduceert en of er wel/ geen klachten optreden .

Je kan eenvoudig testen of je zoontje tegen koemelk kan: geef hem een kwart (0,25) beker melk (gewoon volle melk) . Als hij een reactie krijgt dan weet je dat hij nog steeds allergisch is. Mocht hij nog een reactie vertonen dan kan je het na een half jaar weer eens proberen. Mocht een kwart beker melk goed gaan dan kan je die langzaam opbouwen. Test het wel ’s morgens uit want dan heeft hij er evt. overdag last van en kan hij ’s avonds gewoon slapen.

Succes, Diana

 


Meisje 19 maanden wil niet kauwen

Ons kleindochtertje is 19 maanden en wil niet kauwen. Alles wordt tot nu toe gepureerd (fruitpap en middagmaal). ’s Morgen drinkt ze groeimelk, ’s middags een volledige maaltijd gepureerd (vlees, aardappeltjes, groenten), om 15 u gemixte fruitpap, om 18 u groeimelk en om 22u groeimelk. In de groeicurve is ze bij de kleinste en de fijnste, maar voor de rest gaat alles heel goed.

Als er een brokje in haar eten is, spuwt ze het uit of begint ze de kokhalzen. Voor een mini stukje brood (grote van een pinktopje) perst ze de lippen op elkaar.

Antwoord:

Het is toch aan te bevelen om langszaam te gaan beginnen met grover eten. Pureer het eten stap voor stap minder fijn. Zorg wel dat het allemaal ongeveer van gelijke grote is. Als ze iets niet wilt eten en uitspuugt geeft haar dan niks anders te eten, maak het ook niet fijner want dan krijgt ze haar zin. Zorg dat eten gezellig is en schenk geen aandacht aan op elkaar geperste lippen. Ze moet gewoon mee kunnen doen met de rest. Als jullie het stap voor stap minder fijn maken en haar laten wennen dan zal ze uiteindelijk grover voedsel kunnen eten. Maak niet te grote stappen want dan weet ze niet wat ze er mee moet doen.

Succes, Diana

 


Kind te zwaar, mogelijk erfelijkheid in het spel?

Mijn zoontje van bijna 4 jaar is in het afgelopen jaar extreem veel aangekomen (groeigrafiek consultatiebureau). Voorheen gebeurde dat op een normaal tempo in het grafiek. Zoon is getest op eventueel suikeren schildklier , gelukkig was dat niet het geval. Toch ziet hij er te dik uit, enkele vetrolletjes hier en daar, dikke bips en dikke dijbenen. Ik maak me wel degelijk zorgen omdat hij zo snel aankomt, hij eet niet overdreven veel koek, snoep en chips een heel enkel keertje.

De rest van het gezin is absoluut niet te zwaar. Mijn schoonouders wel. Kan het zo zijn dat het toch met aanleg te maken heeft dat mijn jongste zoon zo erg kan aankomen? Hij is 1.05 m en weegt nu 22 kilo.

Antwoord:

Er is nog niet geheel duidelijk of overgewicht daadwerkelijk door erfelijke aanleg kan komen. Er zijn wel wat aanwijzingen voor maar het staat nog niet zwart op wit zeg maar.

Wel bekend is dat alle mensen die overgewicht hebben meer energie (voeding) tot zich nemen dan dat ze energie (bewegen) verbranden. Ondanks dat je zoontje weinig koek en snoep krijgt kan hij toch te veel voeding binnen krijgen waardoor hij aankomt in gewicht. Overgewicht kan ook ontstaan als iemand te veel brood of te veel fruit eet, dus als iemand meer eet dan dat hij nodig heeft.

Ik neem aan dat jullie thuis allemaal hetzelfde eten maar observeer het beweeg patroon van je zoontje eens. Misschien beweegt hij wel minder dan de andere gezinsleden. Je kan bijvoorbeeld met hem 2-3x per week een rondje lopen of een ander beweeg spelletje gaan doen. Hij hoeft niet buiten adem te raken maar gewoon lekker (extra) bewegen.

Tevens kan je nogmaals naar zijn voeding kijken: hoeveel sneden brood eet hij, hoeveel aardappelen, hoeveel melkproducten gebruikt hij, wat voor broodbeleg krijgt hij op zijn broodje en komt dit overeen met de aanbevolen hoeveelheden zoals het Voedingscentrum voorschrijft.  Dit zijn allemaal aspecten waar je rekening mee moet houden.

Succes, Diana

 


Bloedsuikerspiegel en (geen) voeding ‘s nachts

Als mijn baby van 3,5 maand  ( 5,5 kg) haar laatste flesje rond 21:00 uur krijgt en de eerst volgende in de morgen om 7:30 uur, hoe zit het dan met het suiker spiegel? Volgens het consultatiebureau mag er niet te veel tijd tussen zitten, hooguit 8 a 9 uur.

Antwoord:

Bloedglucose (bloedsuiker) wordt op verschillende manieren in het lichaam geregeld. Bloedsuiker wordt op peil gehouden door voedsel, m.b.v. het hormoon insuline. Maar daarnaast kan het bloedglucose op peil worden gehouden met de reserves: we slaan glucose o.a. op in de spieren.  De hormonen adrenaline en glucagon zorgen ervoor dat het opgeslagen glucose vrij kan komen in het bloed waardoor er niet een te laag of te hoog bloedglucose kan ontstaan. Bij mensen met diabetes is deze hormoon huishouding verstoord en daarom kunnen zij extreem hoge en zeer lage bloedglucose hebben.

Als je dochter haar laatste flesje om 21.00 uur krijgt en de eerste rond 7.30 uur, dan zit er zo’n tien uur tussen. Als ze geen honger gevoel heeft, dus niet huilend wakker wordt bijvoorbeeld, dan zou ik daar zeker mee door gaan en geen zorgen maken om het bloedglucose, deze wordt geregeld.

Over het algemeen is de ervaring dat het consultatiebureau richtlijnen geeft, er kan gerust in bepaalde mate van worden afgeweken.

Diana

 


Welke multivitamine voor zwangeren?

Vraag: Ik ben pas gestopt met de pil en ben gestart met gebruik van vitaminepillen. Mijn vraag alleen is welk merk is het beste, er zijn namelijk zoveel merken en zoveel prijsklasses. Kruidvat (vitaal zwanger) gebruik ik nu, maar is dit goed?

Antwoord:

Het merk van de multi vitamine voor (aanstaande)zwangeren maakt niet uit. De vitamines van Kruidvat zijn goed. Alle merken en soorten vitaminen die op de markt zijn, zijn getest en gecontroleerd. Kruidvat of ander merk kan dus allemaal gebruikt worden.

Diana

 


Hoe van 6 naar 5 voedingen?

Vraag: Mijn zoontje is 9 weken oud, weegt 5500 gram en krijgt momenteel nog 6 voedingen per dag (130 cc water en 4 schepjes voeding, hierbij zit 10 cc extra water voor de stoelgang) Hij krijgt op de volgende tijden zijn flessen rond 07.30, 10.30, 13.30, 16.30, 19.30 en 23.30 uur. Hoe kan ik het beste naar 5 voedingen gaan. De laatste voeding eerder gaan geven en hoeveelheid verminderen  en de voeding van 19.30 uur rachten later te geven en hoeveelheid vermeerderen of juist niet? Op het CB waren ze erg vaag, ik moest eigenlijk maar kijken hoe of wat.

Antwoord:

Het beste kan je inderdaad de laatste flesvoeding langszaam afbouwen.  Je begint met 50 cc minder, dit hou je drie dagen aan. op dag vier weer 50cc minder en dit weer drie dagen aanhouden tot de voeding geheel is gestopt. Je zal inderdaad wel wat moeten gaan schuiven met de tijden. De voeding van 23.30 uur vervalt dan. De hoeveelheid van alle voedingen kan je iets ophogen naar 150-180cc cc per keer, alle voedingen zullen hierdoor iets gaan verschuiven  (ongeveer half uur tot uur later) Dit komt omdat hij iets langer verzadigd zal zijn. dan ziet het er ongeveer als volgt uit:
7.30 uur
11.30 uur
14.30 uur
17.30 uur
20.30 uur
Als hij om 20.30 uur te kort heeft voor de nacht, kan je hem deze laatste voeding nog iets meer geven.

Succes!

Diana

 


Hoe “minderen” met chocopasta?

Vraag:

Onze kleinzoon van 5 wil als ontbijt en lunch alleen maar chocoladepasta op het brood krijgt hij dat niet wordt hij boos en driftig.

Is het verstandig er aan toe te geven of moeten wij blijven proberen iets anders te eten en wel in combinatie??

Antwoord:

Het is beter om niet toe te geven aan het gedrag. Je kan afspreken met hem dat hij per dag 1 broodje met chocoladepasta mag en dat hij op de andere broodjes ander beleg moet kiezen. Neem dan twee soorten beleg waar uit hij kan kiezen. Leg dus niet door jou gekozen boterham beleg op. Als je zoontje kan kiezen uit twee soorten bijvoorbeeld kaas of vleeswaar dan heeft hij toch het gevoel dat het zijn keus is. Laat de chocolade pasta dan ook uit zijn zicht. Als hij erom vraagt dan is het er niet.  In het begin zal hij gerust wel tegenslag geven maar de aanhouder wint. Uiteraard kan je het andere beleg aantrekkelijker maken door bijvoorbeeld te versieren (gezichtje van maken of het maken van een taartje waarmee je het broodje in vier stukken deelt en op ieder stukje een ander beleg doet, evt kan je dan op kwart stukje ook een beetje chocopasta smeren. Verschillende soorten beleg eten is vooral verstandig omdat je dan uit meerdere vakken van de schijf van vijf eet waardoor je meerdere soorten vitaminen en mineralen binnen krijgt.

Succes!

Diana

 


Nutrilon goedenacht en pyjamapapje onder de 6 maanden?

Vraag:

Mijn zoontje is nu 7 weken oud, en krijgt van ons nutrilon goedenacht (eigenlijk voor baby’s vanaf 6 maanden) en pyama papje omdat wij vinden dat hij hier verzadigd mee raakt. Hij krijgt ook nog gewoon friso maar dat andere krijgt hij ‘s nachts.. omdat hij er verzadigd van raakt.. hij kan hier goed tegen en heeft er nog steeds geen krampjes van gehad en vind het zelfs lekker. Maar is dit niet slecht? Kan het erg kwaad?

Antwoord:

Het geven van producten voor kinderen vanaf zes maanden aan kinderen die jonger zijn is zeker niet aan te raden. Kinderen van zes maanden hebben een hogere voedingsbehoefte waaraan de producten van zes maanden ook voldoen. Daarnaast is het maagdarmkanaal van een zes maanden oude baby beter ontwikkeld waardoor het ook bestand is tegen de producten voor zes maanden oude kinderen.. Een voorbeeld hiervan is dat in het product Goedenacht gluten zitten verwerkt. Een baby mag dit pas na zes maanden omdat in het eerste halflevensjaar bij gebruik van gluten er een overgevoeligheid hiervoor kan ontwikkel worden. Het is dus beter om even te wachten tot je zoontje zes maanden is. Als je zoontje veel honger heeft is het beter om te kiezen voor een product als Friso 1 extra.

Diana

 


Suikergebruik en drukke kinderen

Vraag:

Onze zoon van 8 jaar is er druk en beweeglijk. Mij wordt  geadviseerd te matigen met suiker. Hier ben ik mee gestart maar het roept bij hem nogal wat weerstand op. Vooral het weglaten van zoet broodbeleg. Zijn er produkten die ik hiervoor in de plaats kan gebruiken? Binnen wat voor termijn zou ik dan verbetering kunnen merken?

Antwoord:

Suikerrijke producten geven inderdaad veel energie waardoor het mogelijk is dat je kind druk gedrag gaat vertonen om het suiker van de voeding te verbranden. In principe zijn er geen vervangende zoete producten. Het enige product wat minder (toegevoegd)suiker bevat is halva jam.

Je kan een afspraak met hem maken dat hij 1 broodje per dag met zoet beleg naar keuze mag en dat hij de andere met hartig beleg neemt. Hartig beleg kan zijn kaas, vleeswaar of pindakaas.

Soms helpt het ook om het broodje te versieren: kaas met plakje komkommer, tomaat of ei erop. Laat je zoontje hierin kiezen wat hij neemt. Geef hem trouwens ook de keus uit twee, hoogstens drie verschillende soorten hartig beleg. de keus wordt hierdoor makkelijker en hij heeft het idee dan er een keuze is. Let ook op snoep en koek hierin zitten ook veel suikers. Een snoepje of koekje per dag is voldoende.

Binnen 1 week zal je wel al resultaat moeten zien. Succes.

Diana

 


2 verschillende voedingen (Nutrilon hypo en NAN)

Vraag:

Mijn dochter is 2 en een halve maand en gaat sinds kort 5 dagen naar de opvang. Ze krijgt daar nutrilon hypo allergenen voeding ivm allergieen bij haar vader. Voordat ze naar de opvang ging dronk de NAN. Inmiddels zijn wij ook overgestapt op de nutrilon hypo. Echter zijn de prijzen zo gestegen dat het voor ons onbetaalbaar word. De opvang geeft alleen maar nutrilon en geen andere merken. Mijn vraag is dan ook is het erg als een kind 2 verschillende voedingen krijgt.

Antwoord:

Het is inderdaad zo dat de ene voeding veel duurder is dan de ander. Beide voedingen werken preventief tegen allergie. De eiwitten in beide voedingen zijn de eiwitten voor een deel voorverteerd wat de kans op een allergische reactie verkleind. Naar mijn idee is het niet schadelijk/ slecht als een kind twee verschillende voedingen door elkaar krijgt, ze hebben tenslotte dezelfde eigenschappen.

Wel is uit onderzoek gebleken dat de NAN HA het beste smaakt en het dichtst in de buurt komt van borstvoeding,  deze wordt daarom veelal geadviseerd door kinderartsen, diëtisten etc. Je moet het een beetje zien als allerlei verschillende merken van cola. Het is allemaal zwarte koolzuurhoudende drank met suiker. Het ene merk smaakt misschien wat beter dan het andere merk maar over smaak valt te twisten.

Mocht je graag willen dat je dochter alleen de NAN HA krijgt dan is het misschien een idee om zelf een bus voeding te kopen en deze op het dagverblijf neer te zetten met de vraag of ze voor jouw dochter die voeding willen maken. Het is een idee maar absoluut niet noodzakelijk. Succes.

Diana

 


Kokken bij stukjes

Vraag:

Mijn zoontje is net 1 jaar geworden in augustus. In Januari werd ondekt dat hij een reflux had, is hiervoor behandeld met medicijnen. Hij had al behoorlijke ontstekingen omdat hij niet actief spuugde en het consultatie buro mij niet serieus nam waardoor ik uren met een fles bezig was om hem maar te laten drinken.Pas toen zijn gewicht afnam werd er actie ondernomen. Vanaf die tijd bleef het drinken een probleem ondanks het gebruik van de medicijnen. Heeft nu 4 keer in het ziekenhuis gelegen omdat er voedingsproblemen bleven en daarbij heeft hij een paar keer een flinke buikvirus te pakken gehad. (Na een tijd is er weer een scopie gedaan en gelukkig was de slokdarm genezen en konden we stoppen met de medicijnen.) Op een gegeven moment zijn we overgegaan op pappen omdat hij de fles bleef weigeren. En nu zijn we druk bezig om hem te leren drinken uit een beker dit is hij niet gewend omdat alles gelepeld werd. Maargoed het probleem nu is dat als hij een koekje krijgt al heel snel gaat kokken en overgeven ook eten met stukjes gaat niet hiervan gaat hij ook kokken en overgeven. Op dit moment wordt dus nog alles goed gepureerd. De kinderarts maakt zich nog geen zorgen die vindt het belangrijker dat hij voldoende voeding binnen krijgt maar ik zou wel graag wat advies van jullie willen hebben. Op dit moment krijgt hij:
ochtend bord pap
10:00 fruithapje met liga erdoor
12:00 bord pap, gaan we afbouwen naar boterham en wat drinken.
15:00 fruithap
18:00 warme maalijd (200gr)
en een klein danoontje.

Antwoord:

Het is vrij normaal dat kinderen met zo’n achtergrond moeite hebben met sommige voedingsmiddelen. Deze kinderen hebben vaker moeite met het eten van vloeibare voeding met stukjes erin. Ze gaan dan kokhalzen. Dit komt doordat ze het zonder te kauwen weg willen slikken. Je schrijft niet of je zoontje een groeiachterstand heeft/ of heeft gehad. Maar als dit zo is dan is het mogelijk dat hij nog niet toe is aan grover voedsel. Het beste is dat je zoontje eerst goed leert kauwen op een droog stukje bruin brood of op wat fruit (stukje banaan) De voeding moet vanaf de zijkant in het mondje worden gebracht. Het moet tussen zijn kaken terecht komen en niet voor in de mond. Dit kan je oefenen, wellicht zal het kauwen dan beter gaan. Ook voedingsmiddelen zoals liga dat snel zacht wordt gaat vaak makkelijker om te oefenen met kauwen dan hardere producten. Op moment dat hij goed kan kauwen dan kan je zoontje ook voeding met stukjes erin gaan eten.

Mocht dit allemaal niet lukken dan kan een prelogopediste je zoontje evt. onderzoeken en jullie advies geven. hier is wel een verwijzing van de arts voor nodig. Succes.

Diana

 


Flesvoeding Kruidvat

Vraag:

Is de flesvoeding van Kruidvat net zo goed als de bekende merken Frisolac en Nutrilon? Ik wil natuurlijk het beste voor onze aanstaande kleine, maar denk ook aan de centen.

Kortom, hebben jullie al ervaringen met die voeding?

Antwoord:

Het merk van de flesvoeding maakt niet uit. Alle flesvoeding moeten voldoen aan wettelijke eisen dus ook die van de goedkopere producenten. De smaak van het product kan wel verschillen per merk maar baby’s lusten in pincipe alles dus daar moet je je niet al te druk om maken

Diana

 


Bijvoeding, borstvoeding en allergie

Vraag:

Onze dochter (Femke)is nu 19 weken (10 maart geboren) en volgens het consultatie bureau is zij te licht. Ze zit op de onderste curve van de reguliere groeicurve (op 3-7 woog ze 4820 gr. en was 62cm lang). Wij hebben haar toen een paar x rijstbloempap gegeven. Kort daarna ging ze opeens veel meer drinken dus zijn we gestopt met de pap. Nadeel van de pap was, dat ik niet genoeg kan kolven om elke dag een papje te maken en die rijstbloem bied nou niet echt zoveel voedingswaarde.. Zelf vinden we dat ze ontzettend goed ontwikkelt; ze kan draaien, is levendig en super nieuwsgierig! Dat koppie volgt alles en iedereen! Ik probeer haar tot 6 maanden zoveel mogelijk borstvoeding te geven maar soms heb ik niet genoeg kunnen kolven voor een werkdag dus krijgt ze hypo-allergene flesvoeding. Zelf heb ik hooikoorts en mijn vriend had last van een stofallergie en katteallergie. Zijn dochtertje (11 jr), Femke’s half zus, heeft erg last van exceem. Vandaar dat ik graag wil blijven borstvoeden. Ik kijk er erg naar uit om haar toch de eerste fruithapjes te geven. A) omdat het me leuk lijkt, B) omdat ze dan ietsjes meer reserves krijgt. Nu is de literatuur ontzettend verdeeld en is het lastig om houvast te vinden. Mijn vraag is nu: wat zijn de nadelen van het nu al geven van fruithapjes? Is er een 6 maanden grens voor de volgroeiing van de darmen of heeft dat met andere dingen te maken en wat zijn die dingen dan?

Antwoord:

Introductie van bijvoeding begint meestal tussen de vier en zes maanden. Op deze leeftijd begint de mondmotoriek zich te ontwikkelen en vaste voeding is dan een goede oefening. Voor de leeftijd van vier maanden is het psychomotirsch vaak niet haalbaar om bijvoeding te geven en het geven van bijvoeding remt de productie van moedermelk. De darmen kunnen de bijvoedijng van af vier maanden aan. Bij het geven van borstvoeding wordt er meestal voor gekozen om pas te starten met bijvoeding met een leeftijd van zes maanden. De productie van moeder-melk is namelijk een systeem van vraag en aanbod. Soms gebeurd het dat als er bijvoeding wordt gegeven de productie van bijvoeding onnodig snel terugloopt. Vanaf zes maanden is bijvoeding noodzakelijk omdat dan de moedermelk of flesvoeding onvoldoende voedingsstoffen bevat.   Als kinderen een bewezen allergie hebben is het beter om te wachten met het introduceren van bijvoeding tot een leeftijd van zes maanden. Het is wetenschappelijk bewezen dat dan de kans kleiner wordt op het krijgen van een allergie. Gezien de situatie (je hebt zelf hooikoorts, je man heeft last van allergie en zijn dochter heeft exceem) is het beter om te wachten met het geven van bijvoeding tot de leeftijd van zes maanden. Je dochter hebt een redelijk grote kans om ook een allergie te ontwikkelen. Ik zeg niet dat ze met wachten helemaal geen allergie ontwikkeld maar de kans is wel kleiner. Met zes maanden is namelijk het immuunsysteem beter ontwikkeld. Het immuunsysteem reageert op vreemde stoffen waardoor je een allergische reactie kan krijgen.  Over twee maanden is je dochter zes maanden oud. Ik adviseer je om even te wachten die 2 maanden zullen zo voorbij zijn.

Diana

 


Voedingsschema 5 maanden

Vraag:

Hallo, mijn dochter is nu 5 maanden. Ze krijgt nu nog 5 keer flesvoeding waarvan 4 keer 210 met 6 schepjes , plus 1 keer 180 ml met 2 schepjes rijstebloem. ( 22.30 fles ) Je leest veel over wat je allemaal kan geven als bijvoeding en dat je voorzichtig er mee moet beginnen, maar mijn vraag is wanneer moet ik deze hapjes geven? (nu nog meer 2 eetlepels) Eerst de fles en dan een hapje eten Of voor de fles een hapje eten  en dan de fles? En op welke tijdstip? bij de voeding van 10.00? of juist bij de voeding van 14.00? Mijn dochter krijgt nu om:

7.00 fles
10.30 fles
14.30 fles
16.30 (thee)
18.30 fles daarna naar bed
22.30 fles

Ik moet straks over gaan naar 4 flessen welke fles valt dan af? Een middagfles? Of de laatste avondfles? Onze dochter slaapt van 19.00 tot 7.00. Ik heb begrepen dat ze 10 uur op 1 voeding mogen doen. Dan kan ik avondfles toch niet laten vallen?

Kunt u mij mogelijk een voeding-schema geven? Want er zijn veel adviezen maar een schema zou mij meer helpen dan heb ik meer duidelijkheid.

Antwoord:

Vanaf vier maanden kan je beginnen met bijvoeding. Meestal begin je met fruit. Fruit soorten die gegeven kunnen worden zijn bijvoorbeeld peer, perzik, banaan, appel en meloen.

In eerste instantie begin je met geprakt of gepureerd fruit, later kunnen er stukjes in zitten.   De kauwmotoriek van je dochter moet hier voldoende voor zijn. Daar kom je vanzelf achter. Je begint met een paar theelepels. Als je dochter hier goed op reageert dan worden de hoeveelheden groter en kan je beginnen met het starten van groente.

Deze groente moeten zacht zijn, geschikte groente hiervoor zijn wortelen, doperwten, brocolli etc. Prei, uien en koolsoorten daar kan beter nog mee gewacht worden tot na het 1ste levensjaar.

Na de groente kan je starten met producten als aardappel en pasta. Het kindje is dan ongeveer zes maanden oud. Er zijn geen echte richtlijnen voor het tijdstip van het geven voor bijvoeding. Meestal dooet men rond 10.00 uur een fruithapje en om 18.00 uur wat groenten en later de aardappels (bij zes maanden) Het beste kun je haar de voeding laten proeven voor de fles. Er is dan nog geen andere smaak in haar mond. Als ze het lekker vind en er goed op reageert kan je er meer van geven. De flesvoeding wordt dan minder. De laatste avond fles is meestal de laatste fles die wegvalt. Dit omdat er genoeg voeding in de buik zit voor de nacht en hier slapen baby’s lekkerder op. Onderstaand heb ik schema’s voor je gemaakt. Ik hoop dat deze richtlijnen je iets helpen. Succes.

Schema (5 maanden):
7.00 fles
10.30 fruit
14.30 fles
16.30 (thee)
18.30 fles (twee eetlepels groente)
22.30 fles
schema (6 maanden)
7.00 fles/ pap (opvolgmelk met rijstebloem)
10.30 fruit
14.30 fles
16.30 thee
18.30 warme maaltijd bestaande uit   groente, geprakte aardappel of puree zonder zout
22.30 fles
schema (7-8 maanden)
7.00 fles/ pap (opvolgmelk met rijstebloem)
10.30 fruit
14.30 broodje en opvolgmelk
16.30 thee + ventueel biscuitje, soepstengel, rijstwafel
18.30 warme maaltijd bestaande uit 3 eetlepels groente, geprakte aardappel of puree zonder zout
1 eetlepel gemalen vlees/ vis/ kip of ei
22.30 fles

schema (9-12 maanden)
7.00 fles/ pap (opvolgmelk met rijstebloem) of brood en opvolgmelk
10.30 fruit
14.30 broodje en opvolgmelk
16.30 thee
18.30 warme maaltijd bestaande uit 3 eetlepels groente, geprakte aardappel of puree zonder zout
vlees mag gebakken worden. en evt yoghurt toe.
22.30 fles of beker opvolgmelk

Diana

 


Dochter 6 drinkt veel

Vraag:

Mijn dochter van 6 drinkt erg veel. Hoeveel vocht heeft een kind van 6 eigenlijk nodig? Als we ergens naar toe gaan waar ze speelt, dan komt ze continue vragen om drinken, alsof haar leven er van af hangt. Ik snap dat ze dan transpireert, maar ze is dan continue met drinken bezig.

Antwoord:

Kinderen van zes jaar oud hebben 1 tot 1,5 liter vocht nodig op een dag. Bij warm weer, diarree of zoals je zelf al zegt als je meer transpireert door beweging kan de vochtbehoefte meer worden. Ook zout eten heeft invloed op de hoeveelheid die je drinkt. 1,5 liter vocht is best veel: zo’n 10-15 glazen per dag. De meeste volwassenen halen het niet. Het beste is om een keer te meten hoeveel ze nu werkelijk drinkt maar in principe komt teveel drinken nooit voor. Het bijhouden van een vochtlijst geeft wel duidelijkheid in de situatie. Zorg wel dat wat je haar te drinken geeft niet te veel suiker en zoetstoffen bevatten. Een glaasje vruchtensap of limonade is prima, maar niet de hele dag door. Als ze vaak komt geef haar gewoon water of thee. Verder is het belangrijk zoals hier boven staat dat ze niet teveel zout binnen krijgt.

Diana

 


Over op flesvoeding en nu hongerig

Vraag:

Mijn zoontje is nu 10 weken (vorige week woog hij 5850 kg en 62 cm lang) en sinds vandaag bijna helemaal over naar flesvoeding. Alleen de 6e nachtvoeding doe ik nog gewoon aan de borst, want dan is hij met niet veel tevreden en slaapt zo weer in. Wat ik wel constateer in deze dagen met flesvoeding (160 ml water met 6 schep nutrilon hypo allergeen) is dat hij minder voldaan is dan met borstvoeding. Met de borst bleef hij wel 4 uur lekker tevreden. Nu met fles krijgt hij de fles amper leeg, valt in slaap, is na 1 uur weer super druk en na 2,5 huilend hongerig alsof hij uren geen eten heeft gehad. Terwijl men mij vertelde dat hij waarschijnlijk langer zou ‘teren’ op een flesvoeding als op borstvoeding. Wat moet ik ermee aan? Mijn vrolijke jongen is ineens huilende hongerige jongen.

Antwoord:

Huilen,  na twee uur weer honger hebben  en ontevreden zijn geeft aan dat de hoeveelheid voeding wat je zoontje krijgt niet voldoende is. Hypo allergene voeding is gehydrolyseerde voeding. Deze voedingen zijn lichter verteerdbaar omdat er al een deel is voor verteerd. Sommige kinderen hebben hierdoor meer honger. Over de hoeveelheid (poeder)kun je het beste overleggen met het consultatiebureau. Hier zijn de groei gegevens van je zoontje bekend. Je kan eventueel wel wat meer water (15-20 ml) in de fles doen zodat hij langer een vol gevoel heeft maar het is mogelijk dat de flesvoeding dan nog moeilijker opgedronken wordt. je kan bij de flesvoeding ook wat Johannisbroodpitmeel toevoegen, de melk bindt dan meer ook dit zorgt voor verzadiging. Naast eventueel extra voeding moet je er ook voor zorgen dat hij 15 tot 20 minuten over zijn flesje doet. Langzaam drinken zorgt voor een goede verzadiging. Een speen met een kleiner gaatje of dental speen is een goede oplossing. De tijd tussen de voedingen kan gerekt worden door wat gekookt en afgekoeld water aan te bieden.  Mocht je dit bovenstaande, met kleinere speen en extra water toevoegen geprobeerd hebben. Overleg dan met het consultatiebureau voor extra voeding. Doe dit niet zonder overleg te grote hoeveelheden voeding zijn schadelijk voor de nieren. Succes

Heel veel succes, Diana

 


Astma en reflux, hoe toch eten naar binnen krijgen?

Vraag:

Mijn dochtertje heeft het afgelopen jaar de nodige medische problemen gehad. Oa zware reflux waarvoor zij is behandeld. Tevens is inmiddels astma geconstateerd, waardoor ze dagelijks moeite heeft met drinken. Aangezien ze nu een jaar is probeer ik haar vaster voedsel te geven. Echter ze heeft veel problemen met eten en slikken. Ze heeft braakneigingen of ze weigert van voeding. Kortom ze is heel klein en mager slaapt slecht. Verder heeft ze moeite met haar ontlasting. (kleine keuteltjes) Uiteraard is mijn dochter onder behandeling bij de kinderarts, maar extra tips en hulp zijn welkom.

Antwoord:

Bij astma patienten is voeding vaak een probleem. Eten en drinken gaan meestal slecht. Je moet gaan zoeken naar voedingsmiddelen die gemakkelijk naar binnen gaan en waar ze zo min mogelijk last van heeft. Denk eens aan vruchtenmoes, yoghurt, pap, fijn geprakt fruit, brood zonder korst eventueel gesopt of gebonden soep etc.

Verder is het zo dat bij astma patienten een extra hoeveelheid energie nodig is. Hoesten, kuchen, buiten adem zijn kost veel energie, dit moet aangevuld worden. Het verstandiger om meerdere kleinere maaltijden over de dag te gebruiken i.p.v. drie grotere maaltijden. Dat betekent dat ze 6-8x per dag een kleinere maaltijd moet gebruiken. Een kleine maaltijd is een schaaltje vla, pap, vruchtenmoes, 1 broodje, biscuitje etc.

Zorg dat wat ze eet of drinkt ook daadwerkelijk voeding is. Thee, water en bouillon zijn lekker maar vullen ook de maag als dit in ‘grote’ hoeveelheden wordt gebruikt hierdoor zal ze minder van het brood, pap etc eten.

Melkproducten kunnen (extra) slijm geven. Melkproducten kunnen wel gebruikt worden maar geef na het eten/ drinken hiervan een zuurproduct. Slokje sinasappelsap, zuurtje of gewoon een slokje water. Het extra slijm wordt dan weggespoeld.

Hou er rekening mee dat eten/ drinken vermoeiend en vervelend voor haar kan zijn wees dus blij als ze al maar een paar hapjes eet/ drinkt. Biedt even later weer iets aan. De warme maaltijd is de belangrijkste maaltijd. Hierin zitten de meeste vitaminen en mineralen. Zorg dat je deze geeft op het moment van de dag dat zij zich het beste voelt.

Heel veel succes, Diana

 


Dochter 2 jaar en 12 kilo, Fantomalt helpt niet?

Vraag:

Mijn dochter van 2 jaar en 2 maanden eet van alles een heel klein beetje. Ze weegt maar 12 kilo. Ze krijgt wel fantomalt door haar drinken, maar ik heb het idee dat dit niets helpt.

Antwoord:

Vervelend dat je dochter van alles een beetje eet. Je schrijft niet hoe groot je dochter is, dat is wel belangrijk om mee te nemen bij de beoordeling van het gewicht van je dochter.  Je schrijft dat je al Fantomalt gebruikt. Heb je dit van een arts of dietist voorgeschreven gekregen? Zo ja dan kun je het beste met hem/ haar overleggen.

Fantomalt is een malto dextrine die toegevoegd kan worden aan dranken en aan maaltijden waardoor er extra energie in de voeding zit. Malto dextrine behoort tot de suikers. Fantomalt maakt de voeding energierijker om bijvoorbeeld personen aan te laten komen in gewicht maar ook zodat je je gezonder en fitter voelt. Misschien zie je dit wel aan je dochter.

Naast gewicht, lengte en groei is het heel belangrijk dat kinderen levendig zijn. Zolang ze dat zijn is er vaak geen reden tot zorgen.   Kinderen tot 10 jaar jaar mogen maximaal 10 schepjes Fantomalt per dag. Ik kan je niet via internet adviseren om eventueel de hoeveelheid van de Fantomalt op te voeren omdat ik haar eetpatroon, hoeveelheiden, gewicht etc niet via internet kan beoordelen.

Je kunt het beste contact zoeken, als dat nog niet het geval is, met een dietist in de buurt. Zij kan je dochter meten, wegen en voedingspatroon beoordelen en eventueel adviseren. Er zijn namelijk een hele hoop meer mogelijkheden om de voeding energierijker te maken waardoor zij zal aankomen/ groeien.

Diana

 


Voedingsschema 15 maanden

Vraag:

Mijn dochter is nu 15 maanden. Ze is klein voor haar leeftijd als je naar de groeicurve kijkt maar zit wel op het gewicht wat bij haar leeftijd hoort. Nu vraag ik me af of ze dan te veel eet?

 • 1 boterham + beker halfvolle melk (ontbijt)
 • 1 diksap + fruit op de creche
 • 2 boterhammen + beker halfvolle melk (lunch)
 • 1 beker sap en soms nog wat fruit
 • 1 half kaakje
 • Avondeten (wat de pot schaft)
 • 1 beker melk voor het slapen gaan

Doen we het wel goed zo? Nergens kan ik vinden wat normaal is. Ik hoop dat jullie ons kunnen zeggen of we op de goede weg zijn of niet.

Antwoord:

In het onderstaande schema vind je wat kinderen van deze leeftijd nodig hebben:

 • 2-3 bekertjes melk- of melkproducten
 • 0,5 plakje kaas
 • 65 g vlees, vis, kip of gevolgelte
 • 5 g halvarine per snee brood
 •  15 g margarine voor het bakken
 • 1-3 sneetjes brood
 • 1-2 stuks aardappelen
 • 1-2 lepels groente
 • 1-2 stuks fruit ( of vruchtensap)
 • vocht 0,5 – 1 liter

Je kunt overwegen, als je dochter naar overgewicht neigt, om een beker (dik)sap te vervangen door een kop thee. Ze heeft ‘s morgens op de creche twee keer fruit (sap+ een stukje) dat is voldoende. Verder is het raadzaam om te letten op de hoeveelheid melkproducten. Drie glazen is voldoende maar yoghurt, vla, pap etc horen hier ook bij. Maar zoals als je het beschrijft ziet jouw schema er prima uit.

Diana

 


Zoon van 16 maanden eet opeens zeer slecht

Vraag:

Mijn zoontje van 16 maanden eet sinds een kleine 6 maanden zeer slecht. Hij wil geen groeten, vlees of vis. Dit terwijl hij hiervoor alles at.Het enige wat hij met ene regelmaat eet is rijst en macaroni, zonder enige toevoegingen. Zelfs dit wilt hij een avond wel eten en de andere avond niet. ‘s ochtends krijgt hij pap waarna hij ‘s middags 1 boterham eet, meer wil hij niet. ‘s Middags dan nog een koekje met wat drinken en soms een danoontje. We zijn echt ten einde raad want we zijn bang dat hij niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Voor de  rest kunnen we niet aan hem merken dat hij honger heeft behalve dat hij regelmatig ‘s nachts wakker wordt. We geven hem dan een flesje en dan slaapt hij verder. Wat kunnen we nog proberen, we hebben het gevoel dat we alles al geprobeerd hebben. Iedere tip is welkom.

Antwoord:

Wat vervelend dat je zoontje al zo’n tijd slecht eet. Je schrijft niet op of het gewicht van je zoontje is afgenomen in deze maanden, dat hij slechter is gaan groeien of extreem hangerig en minder energie heeft dan voorheen. Als dit het geval is adviseer ik je om contact op te nemen met de huisarts.

Het is vrij normaal dat je zoontje de ene dag wel iets lust of wil eten en een andere dag hetzelfde niet wil eten. Ook is het normaal dat kinderen op deze leeftijd ineens niets meer lusten of niet willen eten. Uiteraard verschilt dit per kind.

Ik heb hier wat algemene tips voor je:

 • Geef je zoontje twee uur voor de warme maaltijd geen drinken, danootje, koek en/ of snoep. Hierdoor zal zijn maag leeg zijn en zal hij op het moment van eten honger hebben.
 • Vermoeidheid, stress (zenuwen) en spanning hebben invloed op een slechte eetlust. Ga na of hier sprake van is. Als er sprake is van vermoeidheid laat hem dan even rusten voor de warme maaltijd of verplaats de warme maaltijd naar een eerder moment op de dag. Als er sprake is van spanning zorg dan voor een zo prettig mogelijke sfeer aan tafel. Dus geen krant of boekjes lezen tijdens het eten. Geen televisie aan. Aan de eettafel eten. Zelf het goede voorbeeld geven.
 • Verder wil ik je adviseren om je zoontje bij het eten te betrekken. Laat hem helpen met tafel dekken, laat hem zelf opscheppen, laat hem zelf eten ( niet kijken naar hoe hij alles onder smeert) of laat hem misschien een keer kiezen wat hij wilt eten.
 • Word niet boos als hij niet wilt eten. Als hij zijn bord niet leeg eet, haal dan na een tijdje zijn bord weg. Geef hem er niks anders voor in de plaats. Als hij honger heeft geef hem het weggehaalde eten (opgewarmd) weer terug. Geef in dit geval ook geen toetje. Eerst bord leeg eten. Maar dwing geen eten op. Laat hem ook niet je bezorgdheid zien. Doe alsof het je allemaal niks uitmaakt. Als je zoontje een paar happen heeft gegeten. geef hem dan complimenten; goed zo, lekker he.
 • Soms helpt het ook om juist te gaan onderhandelen. Als jij je bordje leeg eet dan krijg je een lekker toetje. Als hij zijn bordje leeg eet, beloon hem hier dan ook mee. Bordje niet leeg geen toetje.
 • Verder is het beter om hem het eten aan te bieden wat jullie ook eten, dus geen alternatief geven. Juist op moment dat jullie hem ander eten aanbieden krijgt hij zijn zin en eigenlijk moet je dat voorkomen.Hierdoor leert hij dat er gewoon gegeten moet worden wat de pot schaft.

 

In principe is het zo dat kinderen zichzelf niet uit laten hongeren en dat ze zorgen dat ze genoeg binnen krijgen. Vaak eten kinderen in de ogen van volwassen te weinig.  Wat wel gebeurt bij jullie is dat je zoontje overdag minder eet en zijn eetmomenten naar ‘s nachst heeft verplaats. Je moet proberen om dit ritme weer om te draaien. Overdag eten we en ‘s nachts slapen we. Je schrijft dat je nu vaak ‘s nachts een fles geeft. Als je zoontje overdag wenig heeft gegeten geef hem dan vlak voor dat jullie gaan slapen die fles. Als dit goed gaat geef je iedere keer een uur eerder die fles. Op een gegeven moment zit je op de tijd van het avondeten.

Diana

 


Nachtfles afbouwen

Vraag:

Onze dochter is 8 weken oud, zij krijgt 6 voedingen per dag. Ik zou graag naar 5 voedingen willen gaan, maar weet niet of dit al te vroeg is? Ik hoor graag jullie advies hoe wij het beste de nachtvoeding kunnen afbouwen of verschuiven.

Antwoord:

Bespreek dit eens met de verpleegkundige op het consultatiebureau. Die kunnen n.a.v. het gewicht, de leeftijd en de hoeveelheid voeding bepalen hoeveel flesjes/voeding je dochtertje nodig heeft. Dit is voor ieder kind anders.

Een tip is misschien om in de laatste fles iets meer voeding aanbieden, zodat de kans groter is dat je dochtertje de nacht wat langer doorslaapt. Liever iets meer voeding bij de avondfles dan een grote fles ‘s nachts, i.v.m. gewenning.

Vanaf 4 maanden mag je ook een paar schepjes nutrix pap aan de fles toevoegen, zo leert ze al omgaan met wat vastere voeding en is de kans ook groter dat haar dochtertje langer doorslaapt (een papfles vult iets meer dan een gewone melkfles)

Op welke leeftijd kinderen voor het eerst een nacht doorslapen is niet te zeggen, dat is voor elk kind anders.

Tanja

 


Gaan nutrilon en rijstebloem samen?

Vraag:

Mijn dochtertje van 6 mnd. spuugt na de voeding. Ik gebruik nutrilon , maar mag ik dit ook in de papfles doen of gaat dat niet samen met rijstenbloem?

Antwoord:

Nutriton bevat johannesbroodpitmeel wat zorgt voor verdikking van de voeding. De voeding dikt vooral  in de maag in. Het resultaat is dat de voeding stabieler in de maag ligt waardoor de voeding moeilijker er terug uitkomt.   Nutriton kan aan alle soorten voedingen worden toegevoegd. Zelfs aan koude vruchtensappen of fruithapjes, maar ook aan groentenhapjes. De hoeveelheid Nutriton die je moet toevoegen moet je even uitproberen.

Diana

 


Pap van moedermelk?

Vraag:

Mijn baby is nu 9 maanden oud, tot nu toe heb ik naast het vaste eten borstvoeding gegeven, hij geeft nu echter zelf aan dat niet meer te willen. Wat kan ik hem het beste geven, ik wil geen zuivelproducten gebruiken. Wordt in opvolgmelk melkpoeder gebuikt? kan ik ook afgekolfde melk gebruiken om granenpap te bereiden?

Antwoord:

In opvolgmelk wordt magere melk gebruikt. Maar wat je niet moet vergeten is dat er over opvolgmelk goed is nagedacht. Het is een goed product waar vele onderzoeken naar gedaan zijn.

Is er een speciale reden dat je geen zuivel wilt geven? Als er sprake is van een allergie zijn er speciale voedingen voor kinderen met een allergie,de stof die allergie veroorzaakt is uitgehaald. Ik heb nog nooit gehoord of gelezen of je pap kunt maken van borstvoeding. Borstvoeding kan wel worden opgewarmd maar mag niet koken. Als moedermelk te heet wordt gaan er stoffen verloren. Moedermelk mag dan ook alleenau bain marie (in een heet waterbad) of in een flessenwarmer verwarmd worden. In bijvoorbeeld de magnetron kan de melk al te heet worden waardoor er stoffen verloren gaan. Maar te heet geworden moedermelk is niet schadelijk voor je zoon. Omdat je zoontje al wat ouder is neem ik aan dat hij niet meer al zijn voedingstoffen uit moedermelk haalt, waardoor het minder erg is dat sommige voedingsstoffen verloren gaan. Je zou er dus wel een keer pap van kunnen proberen te maken.

Diana

 


Borstvoeding en eczeem

Vraag:

Ik geef borstvoeding aan mijn dochtertje van 5 maanden. Dit kleine dametje staat onder de eczema. Eergisteren at ik opgewarmde spinazie met vis. De eczema werd erger. Zou het kunnen dat er nitrieten met de borstvoeding meegaan en aldus eczema veroorzaken? Ik ben een ongelooflijke (rauwe) sla-eter. Zou ik best het sla eten laten? Ook het spinazie eten en alle groente die een hoog nitraatgehalte hebben?

Antwoord:

Wat vervelend dat je dochter zo last heeft van exceem. Exceem kan inderdaad door een voedselovergevoeligheid komen. Of dit zo is moet onderzocht worden, ze kijken dan ook wel voedingsmiddel/ stof de reactie kan veroorzaken. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die eczeem/ allergie kunnen veroorzaken. Koemelk, vis, ei, soja, tarwe, noten/ pinda. Ik kan dit niet via internet beoordelen of onderzoeken. Nitriet heeft geen invloed op eczeem. Nitriet is in grote hoeveelheden schadelijk omdat deze kankerverwekkend kan zijn.

Allergologen (medisch specialisten) kunnen testen of het eczeem door de voeding komt. In dat geval kunt u het beste naar een dietist in de buurt gaan die de specialisatie voedselallergie heeft. Ga niet op eigen houtje dokteren!

Diana

 


Koemelk ipv opvolgmelk onder het jaar

Vraag:

Overal lees ik dat je kindje op een dag 500 cc opvolgmelk moet drinken. Mijn zoon is bijna 11 maanden, en eet fantastisch: 2 broodmaaltijden, fruit een groot portie warm eten met een toetje. Nu is hij de laatste maanden hard gegroeid, en vraag ik me af of ik hem ook minder opvolgmelk mag geven en alvast laten wennen aan gewone melk. Hij moet straks als hij een jaar is toch over op de gewone melk.

Antwoord:

De reden dat er gewacht moet worden met het geven van koemelk tot 1 jaar bij kinderen ligt hem in de hoeveelheid eiwit en de hoeveelheid ijzer die in de melk zit. In koemelk zit veel eiwit en weinig ijzer. Met name voor de nieren kan dit belastend zijn. Je schrijft dat je zoontje bijna een jaar is. Als je zoontje zo goed eet en drinkt kan je de opvolgmelk wel verminderen. Bouw de opvolgmelk in een rustig tempo af en zorg dat hij het de komende maand (dus tot zijn eerste verjaardag) wel nog iedere dag minimaal 1x per dag opvolgmelk krijgt.

Diana

 


Dochter van bijna 2,5 jaar drinkt veel te weinig

Vraag:

Onze dochter van bijna 2,5 jaar drinkt veel te weinig. We hebben verschillende drinkbekers en verschillende smaken/kleuren geprobeerd. Maar niets helpt… Ik en mijn vrouw zijn continu bezig achter haar aan te lopen om ervoor te zorgen dat zij in ieder geval ‘iets’ binnenkrijgt. Vervolgens hebben we geprobeerd om er niet zoveel aandacht meer aan te besteden, wat resulteerde in het nog minder eten en drinken. Onze dochter is bijna 2,5 jaar, is ongeveer 95 cm lang en weegt 12 kilo. Op basis van een berekening uit een artikel op www.huisarts.nl, zou ze op basis van bovenstaande metingen dagelijks 1200 ml vocht binnen moeten krijgen. Ze drinkt (uit zichzelf) gemiddeld 350 ml per dag, daarvan is 200 ml al melk van haar bordje pap die zij ‘s morgens krijgt. We zijn ten einde raad en zeker in de warme dagen van de afgelopen week en de zomer in

Antwoord:

Wat vervelend dat je dochter zo weinig drinkt. Allereerst wil ik er op in gaan dat een kind van 2,5 jaar 800 ml vocht nodig heeft op een dag. Naast het normale drinken tellen pap, vruchtenmoes, fruit, vla en yoghurt maar bijvoorbeeld een waterijsje ook mee.

Belangrijk is om vaste momenten te nemen waarop zij iets drinkt. Dus ‘s morgens tussendoor en ‘s middags tussendoor iets te drinken aanbieden. Laat haar aan tafel het glas/ drinkbeker leeg drinken en geef haar een complimentje als het leeg is. Op deze momenten kan dus ook een stukje fruit aangeboden worden. Belangrijk is om vaste momenten aan te houden, het is dan overzichtelijker wat er precies gedronken wordt.

Hebben jullie de hoeveelheid  die over de hele dag gedronken wordt al een keer precies gemeten met een maatbeker?? Dit kan je een of twee dagen doen. Soms valt de hoeveelheid die gedronken wordt namelijk mee als je het meet. Fruit telt voor ongeveer 100 ml. Na het warme eten, of vlak er na, kunnen jullie een toetje aanbieden van het bovenstaande. Als jullie een beker met drinken aanbieden, wees dan al blij als ze een paar slokjes drinkt. Leg er niet teveel nadruk op. Hoe het bij de vaste momenten en laat haar de rest van de dag gaan. Ik begrijp jullie zorgen betreft de zomer, maar een kind laat zich niet zomaar uitdrogen. Het ene kind drinkt nu eenmaal makkelijker en meer dan het andere kind.

Diana

 


Hoeveel melk moet mijn baby van 7,5 maand minimaal drinken

Vraag:

Ik heb een dochtertje van 7,5 maand oud. Zij is, als ik vergelijk met andere babies, een matige eter. Waarschijnlijk komt dat omdat zij dysmatuur is. Ik twijfel dus altijd of zij wel genoeg voeding krijgt. Zij drinkt nu over de hele dag max 600 cc opvolgmelk. Hierbij eet zij ongeveer 70 gram aan fruit en 100 gram aan groente. Ik probeer zo nu en dan pap en brood te geven, maar pap lust zij niet. Het brood moet zij nog leren te eten.

Ik heb het gevoel dat ik de hele dag aan het voeden ben. Omdat zij dus heel snel vol zit, biedt ik steeds in kleine hoeveelheden aan.

Haar eetschema is nu als volgt:
8:00 135 cc melk ( drinkt in de ochtend altijd heel slecht)
11:00 fruit
12:00 165 melk met nutrix
16:00 groente
17:00 100 cc melk
21:00 200 cc melk met nutrix

Moet ik haar schema aanpassen als ze zometeen 8 maanden is?

Antwoord:

Je schema ziet er prima uit. Tot 1 jaar is er 500 ml opvolgmelk per dag nodig. Zij drinkt hiervan dus voldoende. Afhankelijk van het gewicht en de groeicurve zal het consultatiebureau je adviseren over veranderingen in de voeding. In plaats van nutrix mag je wel bambix gaan gebruiken.

Wat me wel opvalt aan je schema is dat je fruithapje en opvolgmelk erg dicht op elkaar liggen. Binnen een uur krijgt ze al weer iets aangeboden. Dit geldt ook in de middag bij de groente. Als het mogelijk is, is het beter om het fruit hapje eerder aan te bieden. Naast groente mag je haar ook 1 eeteetlepel gemalen vlees, vis, kip of ei aanbieden en 1-2 eetlepels geprakte aardappel, rijst of pasta. Voor tussendoor kan ook prima een soepstengel, kinderbiscuitje, broodkorstje of rijstwafel. Hiervan leert zij kauwen. Automatisch zal de hoeveelheid melk dan ergens in het dagmenu minder worden. Gezien de tijd waar je de groente geeft, zal ze om 17.00 geen behoefte meer hebben aan melk.

Diana

 


Dreumes wil niet warm eten

Vraag:

Mijn dochtertje van 19 maanden eet al een tijdje geen avondeten, ze speelt ermee maar eet het niet op. Vorig jaar at ze nog wel alles en toen heeft ze ook een periode van 8 weken niet avondeten gehad ( wel brood en een toetje ) en toen ging het weer maar nu weer een week of 4 niet. zijn dit gewoon periodes die een kind doormaakt of? Wat kan ik doen? Gaat dit vanzelf over? Krijgt ze wel genoeg vitamine binnen. Haar eetpatroon op dit moment is:

Ochtend: 2 boterhammen met beleg en wat roosvicee
tussendoor een koekje
Middag:   2 boterhammen met beleg en soms melk
tussendoor wat fruit en wat lekkers
avond brood en danoontje, maar we blijven eerst avondeten aanbieden en lukt het niet dan krijgt ze brood.

Antwoord:

Het is normaal dat kinderen in een bepaalde periode minder of slechter eet. Belangrijk is dat je dochter goed moet blijven groeien. Het kan inderdaad zijn dat dit een fase is en dat het vanzelf weer overgaat. Ik lees dat het overdag prima gaat. De avondmaaltijd gaat minder. Enkele oorzaken hiervoor kunnen zijn dat je dochter te moe is voor het warme eten of om dat ze geen honger heeft. Als dit zo is kan je het beste de warme maaltijd voor haar naar de middag verplaatsen.

Je dochter wilt om de een of andere reden geen warm eten. Ze hoeft ook geen warme maaltijd te eten, want als ze lang genoeg speelt en niet eet krijgt ze brood. Ze krijgt dus haar zin. Stop hier dus mee. Ze zal zichzelf niet gaan uithongeren.

Als jullie klaar zijn met eten kan je nog vragen of ze nog eten wil, en zo nee haal dan haar bordje weg. Geef er niets voor in de plaats. Verder is het belangrijk om er geen aandacht aan te geven. Ik neem aan dat ze zelf al kan eten. Geef haar het bord en laat haar gaan. Als ze gaat spelen er niets van zeggen en ook niet de hele tijd kijken. Als je dochter een paar hapjes hebt genomen geef je haar complimentjes. Verder moet je zorgen dat het wel gezellig is aan tafel en kan ze meehelpen met bijvoorbeeld het tafeldekken of serveer het eten een keertje op een andere manier.  Uiteraard zal ze na een uurtje honger hebben. Geef haar dan dezelfde warme maaltijd weer.

Diana

 


Dochter van 2 drinkt niet goed

Vraag:

Mijn dochter is 2 jaar en drinkt niet goed. Wat moet ze minimaal op een dag aan vocht binnen krijgen?

Antwoord:

Kinderen op de leeftijd van twee jaar moeten zo’n 800 ml vocht binnen krijgen per dag. Fruit, pap, vla en vruchtenmoes tellen ook mee.

Het beste is om een week lang na te gaan hoeveel er daadwerkelijk gedronken wordt. De handigste manier hiervoor is om 800 ml water af te meten in een maatbeker. Iedere keer als je dochter iets gedronken heeft gooi je de hoeveelheid die ze gedronken heeft weg. Als aan het einde van de dag de maatbeker leeg is, dan heeft ze genoeg gedronken.

Probeer er een niet te grote druk achter te zetten, dat werkt alleen maar averechts. Bied je dochter af en toe een glaasje aan zodar ze verspreid over de dag de 800 ml binnenkrijgt. Neem verder rustig de tijd om te drinken, stop bijvoorbeeld even met spelen om iets te drinken. Alle aandacht is dan op dat moment voor het glasje drinken en niet een beetje aandacht voor het drinken en een beetje aandacht voor het spelen. Naast drinken kan er ook heel goed een  stukje fruit  etc aangeboden worden.

Veel succes, Diana

 


Is 7,7 kilo bij 3 maanden te zwaar?

Vraag:

Mijn zoontje van bijna 3 maanden weegt nu 7,7 kilo. Hij krijgt 5x daags een fles van 180cc spa water + 3 scheppen similac (precies zoals op het blik staat). Maak me toch wat zorgen of hij nu wel of niet te zwaar is en of ik hem minder voeding moet gaan geven.

Antwoord:

Het is moeilijk om via internet te beoordelen of je zoontje overgewicht heeft. Naast zijn gewicht is de lengte heel erg belangrijk.  Bij het gewicht van je zoontje past een lengte van ongeveer 66 cm. Als je zoontje rond deze lengte zit is er waarschijnlijk niks aan de hand.   Als je zoontje kleiner is dan kan er sprake zijn van overgewicht. Je zoontje mag in ieder geval NIET afvallen, dat is niet goed voor een jong kind. Het gewicht moet zich dan gaan compenseren met zijn lengte.  Hij moet op gewicht blijven en gaan groeien.

Je kan de voeding verminderen door een fles weg te laten. Dit betekend dat je vier flesvoedingen gaat geven of je vermindert de hoeveelheid van de vijf flesvoedingen. Je geeft dan vijf keer 150 ml voeding.  Deze hoeveelheden worden geadviseerd bij kinderen boven de 7 kilo. Als je zoontje af gaat vallen dan moet je stoppen met minder voeding geven en terug naar de hoeveelheid die je nu geeft. In dit laatste geval kan je beter overleggen met het consultatiebureau, arts of dietist in de buurt.

Diana

 


Dreumes vraagt de hele dag om eten

Vraag:

Onze zoon wordt in april 2 jaar. Ik lees heel veel over kinderen die niet willen eten. Onze zoon roept op het moment de hele dag door eten, eten, eten. Als hij wakker wordt is ‘t eerste wat hij zegt eten. Hij is gek op brood, zijn avondeten gaat redelijk. Nu had hij bijvoorbeeld vanavond een prakkie gegeten, daarna een toetje, maar voor het slapen wilde hij nog meer eten. Wij hebben er niet aan toe gegeven, maar vragen ons toch wel af wat ‘t nou is. Vindt hij het interessant om het woord eten te zeggen, tijdrekken, of heeft hij gewoon echt nog honger. Misschien een lintworm? Hij eet overigens haast geen tussendoortjes, op fruit en een ligakoekje na en drinkt ook niet overdreven veel.

Antwoord:

Zoals je de situatie omschrijft ervaar ik het niet als iets om je zorgen over te maken. Kinderen in deze fase kunnen eten heel interessant vinden. Hij is er waarschijnlijk nu heel erg mee bezig. Als je kinderen drie goede maaltijden per dag aanbiedt hebben ze over het algemeen geen honger. Hij moet leren dat er 3 momenten per dag zijn waarop gegeten wordtop tussendoortjes na. Het is dus niet gebruikelijk na de warme maaltijd nog eens te gaan eten. Een kind kan in principe zelf goed aangeven wanneer hij genoeg heeft. Als je twijfelt, een ontbijtbord is bijvoorbeeld een goede indicatie voor de hoeveelheid voedsel.

Diana

 


Mag kind van 9 maanden vis(sticks) eten?

Vraag:

Graag zou ik willen weten of het nodig dat mijn dochtertje van bijna 9 maanden vis moet eten? Of is alleen af en toe vlees en een ei ook voldoende? En zou ze vissticks mogen eten? Ik hoorde pas dat dit niet gezond is?

Antwoord:

Uw dochtertje kan gerust vis eten tenzij ze gevoellig is voor allergie dan is het beter om nog even te wachten. De vis kan het beste gekookt of gestoofd worden. Vissticks bevatten een paneerlaagje. Dit paneerlaagje bevat veel vet van het bakken en het laagje wordt hard. Dit laagje kan dus nog een beetje te hard en te vettig voor je dochter zijn.  Als de kauwfunctie van je dochter goed is mag je een klein stukje geven.

Diana

 


Aardappelpuree

Vraag:

Mag mijn dochter van 4 maanden aardappelpuree eten?

Antwoord:

Als jouw dochtertje al toe is aan aardappelpuree en ze vindt dat lekker dan mag ze gerust een beetje aardappelpuree eten.

Diana

 


Is osseworst / rauw vlees gevaarlijk voor dreumes?

Vraag:

Ik heb zonder erbij na te denken, een klein stukje osseworst aan mijn zoontje van anderhalf jaar oud gegeven. Later bedacht ik mij dat rauw vlees natuurlijk niet goed is. Kunt u aangeven wat de gevaren kunnen zijn?

Antwoord:

Bij de leeftijd van 1,5 jaar kunnen kinderen alles eten en drinken. Het is dus niet erg dat je zoontje een klein stukje osseworst hebt gegeven.  baby’s tot een (1) jaar zijn extra gevoelig voor besmetting. Als het stukje ossenworst besmet was met bacterien dan kunnen er wel gevaren zijn. Het geeft klachten als diarree en overgeven. Dit gebeurd meestal binnen 1 a 2 dagen. Het gevolg daarvan zou kunnen zijn dat je zoontje uitdroogt als hij grote hoeveelheden vocht en zout verliest. Mocht je zoontje deze verschijnselen vertonen dan is het raadzaam of even langs de huisarts te gaan. Hij kan medicatie geven tegen uitdroging.

Osseworst en ander rauw vlees kan besmet raken als het niet op de juist temperatuur bewaard wordt, in de koelkast op 7 graden, als er onhygienisch in de keuken wordt gewerkt. Dit houd in dat er schoon gereedschap gebruikt moet worden bij het snijden en bereiden van het product.

Als het een klein stukje was en er zijn  geen verschijnselen dan hoef je je geen zorgen te maken.

Diana

 


Hoe leert baby mee-eten met de pot. Wat mag hij hebben?

Vraag:

Hoe leer ik mijn zoon (7 mnd) mee eten met de pot? Wat mag ik hem geven? Mag hij Chicken Tonight?

Antwoord:

Mee leren eten met de pot:
Vanaf vier maanden begin je met bijvoeden in de vorm van fruit. Daar ben je al keurig mee begonnen. Verder schrijf je dat je van de potjes voeding af wil. Je kan hem gewoon met jullie mee laten eten. Als hij potjes eet, eet hij ook gewone maaltijden. Vroeger waren er ook geen potjes dus… Je kan langzaam zijn flesvoedingen gaan vervangen door andere maaltijden. Soms kan je beter een paar theelepels van iets geven, om hem te laten wennen. Je kan de hoeveelheiden langzaam opvoeren, vanzelf valt er dan een flesvoeding van het dagmenu af.

Voor de bereiding van de maaltijd is het volgende belangrijk:

 • De maaltijd moet fijngemaakt worden, met bijvoorbeeld een blender. Hoe fijn de maaltijd gemaakt moet worden hangt af van de kauw- en slikfunctie van je zoon;
 • Geen nitraatrijke groenten geven aan je zoontje. Nitraatrijke groenten zijn andijvie, rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel. Deze nitraatrijke groenten kunnen het beste pas na de eerste verjaardag van je zoontje worden gegeven. Nitraat wordt in het lichaam omgezet in nitriet. Nitriet wordt nauwelijks uitgescheiden via de ontlasting of urine waardoor het in het lichaam blijft. Dit nitriet kan mogelijk in de bloedbaan terecht komen waardoor er problemen kunnen ontstaan met de zuurstoftransport (ademhaling). Vooral bij baby’s kan dit problemen veroorzaken;
 • Geen gasvormende groenten zoals ui, prei en koolsoorten worden afgeraden. Je zoontje kan dit nog moeilijk verteren en daarom kunnen deze groenten darmkrampjes veroorzaken.  Enkele groenten die goed gegeven kunnen worden zijn: worteltjes, sperzieboontjes, fijn geprakte doperwten, broccoli, witlof, peultjes, bloemkool, ontvelde tomaten, komkommer, asperges, courgette en aubergine;
 •  Aardappels. In plaats van aardappels kan er ook rijst of pasta gegeven worden;
 • Fijngemaakt vlees, vis, kip of ei. Wacht nog even met zacht gekookt ei. Hierin zitten namelijk salmonellabacterien. Als je besmet raakt met deze bacterie kun je behoorlijk ziek worden met alle gevolgen van dien. Als je zoontje een verhoogd risico heeft op allergie dan moet je nog even wachten met het geven van vis en ei;
 • Geen zout toevoegen bij het bereiden van de maaltijd i.v.m. te hoge belasting voor de nieren;
 • Wacht nog even met scherp gekruid eten. Chicken Tonight kan nog te scherp zijn voor je zoontje, daar kan je beter nog mee wachten. Wil je het toch proberen neem dan de zoetere varianten.

Veel succes, Diana

 


Waarom mag baby geen zout in het eten?

Vraag:

Waarom mag een baby weinig zout in het eten?

Antwoord:

De nieren van een kind werken nog minder goed dan de nieren van een volwassen, daarom moet de nierbelasting van jonge kinderen beperkt worden. Zout wordt uitgescheiden door de nieren. Zout in de voeding geeft dus een extra belasting aan de nieren. Deze extra belasting moet worden voorkomen, daarom wordt het afgeraden om bij kinderen onder de 1,5 jaar zout toe te voegen aan de maaltijden.

Diana

 


Zoon 7 maanden kokt van brood

Vraag:

Zoon 7 maanden gaat kokken van brood. Waarom en hoe moet hij dat leren eten?

Antwoord:

Het is een beetje moeilijk om dit vanaf een afstand te bepalen maar het kan zijn dat brood nog te zwaar voor hem is. Soms helpt weken/ soppen in een beetje melk. Hierdoor wordt het brood zachter en kan het gemakkelijker weggeslikt worden. In ieder geval niet gaan dwingen, laat het anders een tijdje rusten en probeer het over een paar weken weer. Pas als zijn kauwbeweging voldoende is kan er stevigere, grovere voedingsmiddelen worden gegeven.

Diana

 


Dochter 15 maanden weigert eten

Vraag:

Wat moet ik doen als mijn kindje van 15 maanden eten weigert, dwz alleen dat eet wat ze lekker vindt (vlees)?

Antwoord:

Laat haar eten wat ze wil en zet dan haar bord weg. De volgende keer zet je haar gewoon weer hetzelfde voor (dus met het geweigerde voedsel) en zo herhaal je het ritueel. Ga niet iets anders aanbieden wat ze wel lust. Jonge kinderen kunnen de ene dag bonen vies vinden, maar ze de volgende dag wel opeten. Uiteraard is belonen hier van belang. Prijs (flink overdrijven mag) en stimuleer haar als ze wel eet wat je wilt, maar dwing haar nooit. Dit zal uiteindelijk averechts gaan werken. Soms helpt het als je bereidingswijze verandert of de manier waarop je het eten serveert. Omdat ze nog zo jong is kan het ook zijn dat haar eetgedrag zo weer omslaat. Maak je er nog niet al te druk over.

Thessa G.

 


Extra visolie / omega 3 aan baby geven?

Vraag:

Onze dochter Elisa is nu 8 maanden en ze maakt het uitstekend. Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding (eerste 7 maanden) nam mijn vrouw dagelijks omega 3 capsules in. Ik vraag mij af of het voor Elisa goed is om wat visolie dagelijks te mengen in bijv. haar fruithapje. Haar flesvoeding bestaat uit Nutrilon 2, standaard opvolgmelk. Kortom wil ik er zeker van zijn dat zij voldoende omega 3 vetzuren binnenkrijgt. Wat is de beste manier om dit te verwezenlijken?

Antwoord:

Voor uw vraag heb ik contact opgenomen met mijn collega dietist werkzaam bij Nutricia. In Nutrilon 2 is in grote hoeveelheid  en in de juiste verhouding linolzuur/a-linoleenzuur toegevoegd. Dit zijn twee vetzuren die in het lichaam worden omgezet in de omega vetzuren. De hoeveelheid die Elisa nodig heeft aan deze vetzuren zit dus al in de Nutrilon voeding. Het is dus niet nodig om extra omega capsules toe te voegen aan bijv. het fruithapje.

Diana

 


Kan het kwaad als je zwanger bent en lever en filet americain hebt gegeten?

Vraag:

Hallo, ik ben nu 4 weken zwanger maar voordat ik wist dat ik zwanger was heb ik veel lever en filet americain op brood gegeten. Kan dit kwaad?

Antwoord:

Hartelijk Gefeliciteerd.   In principe wordt er geadviseerd om tijdens de zwangerschap rauwe producten (zoals brie, camembert, tartaar, biefstuk, filet american etc) te vermijden. Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap zou dit schade aan kunnen richten bij je ongeboren kindje. De kans op besmetting is relatief klein maar je behoort wel tot de risicogroep.

In lever zit veel vitamine A, ook dit kan in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Varianten van lever zoals leverpate en leverpastei mogen maximaal 1x per dag.

Het is moeilijk om na te gaan via internet of je teveel vitamine A binnen hebt gekregen of mogelijk besmet bent met de Listeria  bacterie. Mocht je je moe of lusteloos voelen, koorts of huiduitslag hebben neem dan contact op met je huisarts.  Als het nodig  is kun je namelijk een antibiotica behandeling krijgen.

Diana

 


Niet willen eten

Vraag:

Peuter van 3 wil gewoon niet eten ‘s avonds. Verder is hij aardig dwars maar dat vind ik ook wel logisch op deze leeftijd. Is er mischien een manier hoe wij hem kunnen laten willen eten, want ik maak me er toch best zorgen om. Hij begint echt te scheeuwen gillen als we hem zeggen dat hij wat moet eten.

Antwoord:

Peuters zijn grenzen aan het ontdekken en een van de dingen waarbij ze merken dat ze veel macht hebben is het weigeren van eten. Hij merkt aan jullie dat jullie het heel belangrijk vinden dat hij eet, en dat maakt dat hij bij voorbaad al gaat gillen als hij hoort dat hij “moet” eten. Vaak werkt strijd voeren of dwingen averechts. Hoe meer aandacht er gevestigd wordt op het moeten eten hoe meer hij zal weigeren.

Wat jullie zouden kunnen proberen is zijn gedrag negeren. Laat hem wel aan tafel zitten als jullie eten, maar als hij niets wil laat het dan en push niet. Ga zelf gewoon eten en als jullie klaar zijn gaat hij weer van tafel. Na een tijdje zullen veel peuters (al is het maar een klein beetje) toch een paar hapjes gaan eten. Laat hem zelf opscheppen (als hij dat wil) en ook al is het maar een ieniemienie beetje geef een complimentje als hij het opeet. Als hij wel iets eet: complimentje, als hij niets wil eten of schreeuwt etc: negeren.

Soms helpt het om het eten op het bord er leuk uit te laten zien: een mannetje met boontjes als armen en benen of andere grappige figuurtjes maken. Dan is het voor een peuter soms wel interessant om een hapje te nemen.

Eet hij bij het ontbijt en lunch wel goed? Of is er dan ook strijd aan tafel? Als hij de rest van de dag wel eet, dan zou ik me niet te druk maken over een periode dat hij zijn avondeten minder/niet wil. Zijn voedingstoffen krijgt hij bij de andere maaltijden dan toch wel binnen. (geef ‘ns een stukje komkommer of wortel als tussendoortje) Als hij goed groeit en verder goed in zijn vel zit, dan zou ik me er geen zorgen om maken! Succes en hou vol!

Rita

 


Moeizame ontlasting

Vraag:

Onze dochter van 20 maanden heeft moeite met poepen. Wat kunnen we hieraan doen?

Antwoord:

Op deze leeftijd gaat de voeding van je dochter steeds meer op die van een volwassene lijken. Verstopping kan komen door te weinig voedingsvezels en te weinig vocht in de voeding. Voedingsvezels zitten in graanproducten (bijvoorbeeld bruin/ volkorenbrood, Brinta, volkoren macaroni of volkoren spaghetti), rijst, groenten en fruit. Laat je dochter zoveel mogelijk van deze producten eten.

Vezels hebben een gunstige werking op de stoelgang maar daar hebben ze wel vocht voor nodig. Vezels hebben namelijk de eigenschap om vocht op te nemen, waardoor de ontlasting soepel en breiig wordt. Laat je dochter hierom voldoende drinken +/- 800 ml tot 1000 ml. Een tip om te kijken of je dochter voldoende vocht binnen krijgt is om een liter fles te vullen met water. Iedere keer als ze iets drinkt kan je de hoeveelheid die ze gedronken heeft uit de fles schenken. Als aan het einde van de dag de liter fles leeg is dan is het prima. Warme dranken (thee en melk) werken bij sommige mensen stimulerend op de darmen.

Verder kan teveel stress / spanning ook verstopping veroorzaken of verergeren. Probeer er, zichtbaar voor je dochter, niet teveel aandacht aan te geven. Hou het wel in de gaten.

Succes.

Diana

 


Met welk vast voedsel beginnen na 6 maanden?

Vraag:

Mijn zoontje is nu 6 maanden en ik geef nog steeds borstvoeding maar ik moet nu ook beginnen hem vast voedsel te geven. Wat kan ik het beste wel en niet geven?

Antwoord:

Vanaf zes maanden kan je bijvoeding gaan geven. De eerste bijvoeding bestaat vooral uit fruit. Je kan een theelepeltje van wat gezeefde fruitmoes geven. Als je zoontje hier goed op reageert dan kan je het opvoeren naar grotere hoeveelheden. Enkele voorbeelden van fruit dat gegeven kan worden zijn appel, banaan, peer, perzik en meloen. De harde fruitsoorten kunnen eventueel zacht gekookt worden. Na verloop van de tijd kan je ook sinaasappel, mandarijn, kiwi, ontvelde en pitloze druiven, bessen gaan geven of heerlijke combinaties van deze soorten.

Groente kan ook als bijvoeding worden gegeven. Kies uit zachte groenten en nitraatarme groenten.

Nitraatrijke groenten zijn andijvie, rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel. Deze nitraatrijke groenten kunnen het beste pas na zijn eerste verjaardag worden gegeven. Gasvormende groenten zoals ui, prei en koolsoorten worden afgeraden. Je zoontje kan dit nog moeilijk verteren en daarom kunnen deze groenten darmkrampjes veroorzaken.

Enkele groenten die goed als bijvoeding gegeven kunnen worden zijn: worteltjes, sperzieboontjes, fijn geprakte doperwten, broccoli, witlof, peultjes, bloemkool, ontvelde tomaten, komkommer, asperges, courgette en aubergine. Voor de groenten geldt ook dat je ze eerst op een theelepeltje geeft en als dat goed gaat kan je uitbreiden naar grotere hoeveelheden.

Vanaf zes maanden kan er ook een stukje brood (eventueel geweekt) en papvariaties (zoals Bambix) worden gegeven.

Succes.

Diana

 


Koemelkallergie en borstvoeding

Vraag:

Ik geef borstvoeding maar ik denk dat mijn dochter van 3 maanden last heeft van koemelkallergie. Wat mag ik nou zelf niet meer eten?

Antwoord:

Koemelkallergie kan zich uiten in verschillende soorten klachten zoals bijvoorbeeld eczeem, darmklachten, luchtwegklachten, diarree of juist verstopping. Klachten kunnen alleen of in combinatie optreden.

Om te kijken of er sprake is van een koemelkallergie doe je de eliminatie/ provocatie test: gedurende de eerste vier weken laat je alle producten staan waar koemelk in zit. Als de klachten zijn verdwenen spreek je van een positieve eliminatie. Na deze vier weken ga je weer producten gebruiken waar koemelk in zit. Als de klachten terug komen dan is het vrijwel zeker dat je dochter koemelkallergie heeft. Mocht je dochter last hebben van eczeem dan is het beter om zes weken geen producten met koemelk te gebruiken.

Het betekend wel dat je etiketten moet gaan lezen. Onderaan staat een lijst met de producten waar koemelk in zit. Je kan ook een merkartikelen lijst kopen bij het voedingscentrum. Deze kost ongeveer 20 euro. Hierop staan alle producten met merknaam die je mag gebruiken.

Je kan dit gaan proberen, maar mocht er een positieve uitslag zijn dan is het zinvol om een verwijzing te vragen bij je huisarts of bij de arts van het consultatiebureau voor de diëtist. Zij kan je namelijk in een persoonlijk gesprek verder begeleiden. Behandeling door de diëtist zit in het basispakket van de zorgverzekering.

Mocht je dochter, na het schrappen van de melkproducten, toch klachten houden dan kan je ook het beste naar de (huis)arts toegaan. Naast koemelk zijn er namelijk nog andere producten/ stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Succes.

In de volgende producten zit allemaal koemelk:

magere melk, halfvolle melk, volle melk, karnemelk , kaas, smeerkaas, smeltkaas, yoghurt, biogarde, vla, kwark, pap, pudding, yoghurtdrank, kefir , huttenkase, cottage cheese, umer, roomboter, slagroom, koffieroom, halfroom, koffiemelk, sour cream, zure room, crème fraîche , roomijs, yoghurtijs, chocolademelk,  zuivelfrisdranken, frisdranken op weibasis.

Tevens zijn er producten waarin koemelk is verwerkt. Op het etiket kan de volgende vermelding staan: melk, melkpoeder, (magere of droge) melkbestanddelen , wrongel, wei, weipoeder en melkzout, melkpoeder, magere melkpoeder, volle melkpoeder, melkderivaat, caseïnaat, caseïne, melkeiwit, gehydrolyseerd melkeiwit , margarine (geen plantaardig), roomboter, boterconcentraat, boterolie, melkvet, melkzout, lactalbumine, beta-lactoglobuline, lactoperoxidase, lactoval,  recaldent, transglutaminase, nisine (E234) , broodverbetermiddelen kunnen koemelk bevatten.

Succes.

Diana

 


Krijgt dochter 19 weken te weinig melk binnen?

Vraag:

Wij hebben een dochter van 19 weken. Al met 7 weken kreeg ze haar laatste voeding om 18.30 uur gewoon omdat ze ‘s avonds niet meer wakker wilde worden om te eten. Overdag kreeg ze 5 flessen om de 3 uur omdat ze toen heel veel honger had. Nu heeft ze daar te veel aan en zitten de flessen te kort op elkaar dus zijn we naar 4 flessen van 200 ml. gegaan, met een kleintje van 60 ml. om 17.00 uur. Haar gewicht is nu zo’n 7 kilo. Mijn vraag is of ze nu niet te weinig aan ml. krijgt?

Antwoord:

Het gewicht van je dochter is het gemiddelde gewicht van een 5 maanden oude baby, dus dat is goed. Als je dochter energiek genoeg is hoef je dus geen zorgen te maken of ze wel voldoende binnenkrijgt. De ene baby heeft nu eenmaal meer nodig dan de ander. Je kan eventueel proberen of ze al trek heeft in iets anders. Bijvoorbeeld rijstepap, een lekker fruithapje of twee hapjes groenten (wortelen, sperziebonen gekookt zonder zout)  Probeer eerst een hapje en als dit goed gaat kun je het uitbreiden. Denk er wel om dat fruit en groenten gepureerd/ half vloeibaar moeten zijn en laat haar wennen aan de andere smaken.

Diana

 


Kind 14 maanden van nachtfles afhelpen

Vraag:

Mijn dochter is nu 14,5 maand oud. Zij krijgt ‘s ochtends een flesje pap, ‘s middags een broodje en een beker melk en ‘s avonds eet ze mee uit de pot. Tussendoor een fruithapje. Ze gaat om half 8 naar bed en om 22.00 uur krijgt ze nog een flesje pap, maar daar wil ik van afstappen. Maar als ik dat doe, komt ze ‘s nachts, want dan heeft ze honger. Wat kan ik het beste doen om haar van de fles af te helpen en dat ze wel doorslaapt?

Antwoord:

Je dochter heeft waarschijnlijk de pap om 22.00 uur nog nodig aangezien ze in de nacht anders honger krijgt. Er mogen drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes aangeboden worden per dag. Je dochter zal zelf aan gaan geven wanneer ze de avond voeding niet meer nodig heeft. Dit is een kwestie van af en toe proberen of om langzaam de hoeveelheid van de voeding te verminderen en kijken bij welke hoeveelheid ze blijft slapen.

Van de fles kan op deze leeftijd beter wel afgestapt worden. Je schrijft dat je dochter al een beker gebruikt en met de pot mee eet. Ze is daar dus aangewend.

Diana

 


Peuterzoon wil geen avondeten

Vraag:

Mijn zoon van vier eet de hele dag goed, tweemaal twee boterhammen en soms nog iets meer en fruit tussendoor. Maar op een of andere manier krijg ik er geen avondeten in. Hij vertikt het gewoon. Zelfs niet de minimale drie happen om te kijken of hij het lust. Vaak is het precies wat hij lekker vindt! En als ik hem dan aanbied dat hij na drie happen een lekker toetje krijg dan vliegen die erin en is het toetje ook zo op. Hoe krijg ik hem aan het avondeten?

Antwoord:

Het kan zijn dat je zoontje overdag teveel krijgt aangeboden waardoor er ‘s avonds bij de warme maaltijd eigenlijk geen trek meer is. Kinderen hebben nog een kleine maag en daarom is de verdeling van de maaltijden erg belangrijk. Drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes.

Bij de warme maaltijd kunnen alle soorten groenten gebruikt worden. Afhankelijk of je zoontje de techniek van goed kauwen beheerst kan er uit vlees gekozen worden. Mocht de techniek nog niet voldoende zijn dan is het beter om uit zachte soorten vlees zoals kip en kalkoen te kiezen.

Voor de tussendoortjes is het belangrijk om niet te vaak vette en te zoete tussendoortjes te kiezen als chips, kaas, worst, koek, drinkyoghurt etc. De producten zijn zwaarder en hierdoor ontstaat er een vol gevoel waardoor je zoontje ‘s avonds minder trek heeft.

Het tijdstip waarop je zoontje het tussendoortje krijgt is ook belangrijk. Hoeveel tijd zit er tussen het tussendoortje en de warme maaltijd? Dit mag ongeveer twee uur zijn. Ook drinken vlak voor de maaltijd of het gebruik van soep als vooraf kan je zoontje een vol geven waardoor de warme maaltijd moeite geeft.

Mocht dit bovengenoemde allemaal in orde zijn dan is kan er gekeken worden naar de sfeer aan tafel en de stress/ druk om te eten. Hoe meer stress er aanwezig is tijdens het eten, hoe minder goed het eten zal gaan. Je zoontje kan betrokken worden bij de maaltijd. Schept hij bijvoorbeeld zijn eigen warme eten op, mag hij zelf eten? Druk spelen vlak voor de maaltijd kan zorgen dat je zoontje moe is en minder trek heeft. Hierom  is het soms beter, als het mogelijk is om de warme maaltijd naar de middag te verschuiven.

Diana

Mogelijk vind je dit ook interessant