Alles over Kinderen
Heldere informatie over zwangerschap, baby's, peuters en kleuters

Hoe bestrijd je hoofdluis

0

Net na de zomervakantie was het weer raak:  zoon had ergens luizen opgelopen. Ik had hem al zien krabben, met twee handjes op zijn hoofd. Het zal toch niet… Maar de luizenkam leverde het bewijs: even kammen met de luizenkam, uitschudden op een wit blaadje en ja hoor, een donkerbruin luisje dat nog wat probeerde weg te wandelen.

Bestrijden van hoofdluis

Het advies van jaren terug: al je gordijnen en beddengoed uitwassen op hoge temperatuur en knuffels in de vriezer is godzijdank ingetrokken. Niet nodig, zo zegt het RIVM, de beestjes overleven alleen op de hoofdhuid. Tegenwoordig is het devies: Luis in je haar? Kammen maar. Droog, in tegengestelde richting. Of nat, nog beter, met veel crémespoeling in het haar, zodat de luizen geen houvast hebben en er vanzelf uitgekamd worden.

Die crémespoeling is echt nodig. Niet alleen kun je nat haar zo veel makkelijker uitkammen (vooral bij lang haar dat snel klit is dat soms een hele opgave, wij gebruiken 1 minuut haarmasker van Andrelon en dat werkt écht super, niet duur en het haar is hiermee direct uitkambaar) Maar ook bij korter haar is het nodig: de luizen blijven niet meer plakken en je kamt ze er zo uit. Wel zorgen dat je álles raakt natuurlijk…als er maar één neetje blijft zitten begint het hele feest binnen de kortste keren opnieuw.

Omdat ik een tegenstribbelende kleuter heb én een kind met heel lang en veel haar was ik bang dat ik met kammen alléén die ene luis nét zou missen. Dus kocht ik wat chemische middelen met dimeticon om de luizen te verdelgen. Lotion die je een uur of wat moet laten intrekken en dan uitspoelen, shampoo die je direct kunt uitwassen. Helaas is er op het moment geen enkele lotion of shampoo te koop die 100% garandeert alle luizen te doden. Kammen blijft noodzakelijk.

Grootmoeders middeltjes

Ik heb heel wat behandeld, de afgelopen weken. Het hoofdje waar de luizen gevonden werden, maar ook de rest van de familie en mezelf. En elke keer dook er weer ergens een luis op. Om gek van te worden! De laatste keer dat ik de hele familie behandeld heb, heb ik grootmoeders tips gebruikt: groene zeep (én haarmasker!), naspoelen met azijn (of citroensap). Gekamd heb ik ook natuurlijk. Of het toeval was of dat het echt werkte, ik weet het niet, maar sindsdien hebben we geen luis meer gezien. Ik weet wat ik een volgende keer als eerste probeer!

Ik hoor ook veel goede berichten over luizen behandelen met een paar druppels pure teatree oil, dat schijnt zowel anti-bacteriele, anti-viral als anti-schimmel bestanddelen te hebben. Ook goed tegen bijvoorbeeld puistjes of plekken op de huid. Ik heb altijd een flesje staan.

Samengevat – wat te doen tegen hoofdluis?

Hoe weet je of je hoofdluis hebt?

 • Kijk in een goed verlichte omgeving op de hoofdhuid of je luizen of neten tussen de haren ziet (ik zelf gebruik vaak zo’n klein zaklampje waarmee ik op de haren schijn). Vooral op plekjes achter de oren en ik de nek, of juist onder de pony waar het wat warmer is zitten ze graag.
 • Voor een hoofdluiscontrole op school kijk ik alleen maar bij wijze van steekproef. Als ik thuis zeker wil weten dat mijn eigen kinderen geen enkele luis (meer) hebben gebruik ik de luizenkam. Na elke kamstreek schud ik de kam uit boven een wit papiertje. Je ziet de in de kam meegenomen luizen of neten dan direct duidelijk op het papier zitten.
 • Controleer je kind elke week op hoofdluis. Als je er snel bij bent kan de luizenplaag zich nog niet zo verspreid hebben.
 • (Foto: huidziekten.nl)

Behandeling van hoofdluis

 • Twee weken lang elke dag nat kammen met een fijntandige stalen luizenkam is de beste aanpak.
 • Nat kammen: kam het haar eerste goed door met een gewone kam. Maar het nat en gebruik een goede conditioner of haarmasker 1 minuut haarmaskers van Andrélon zijn wat ons betreft de beste en werken veel beter dan conditioners). Spoel het nog niet uit. Kam eerst de klitten er uit met een gewone kam. Gebruik dan de luizenkam. Kam zorgvuldig, streng voor streng, van achter naar voor en van oor tot oor het haar door. Veeg regelmatig de kam af aan een stukje keukenpapier.
 • Maak de kam schoon met alcohol of leg hem 5 minuten in kokend water.
 • Het wassen van spullen zoals beddengoed, kleding of knuffels is niet nodig. Luizen verspreiden zich via haar-haar-contact.
 • Gebruik náást het kammen eventueel een luizenshampoo of -lotion. Ik vond XTLuis treat&go zelf een prettige.
 • Grootmoeders tips: wassen met groene zeep, naspoelen met een scheut azijn of citroensap in het laatste spoelwater.
 • Ook teatree oil (let op dat er 30% of meer van de werkende stof terpinen-4-ol in zit) schijnt te werken. Druppel de olie op haar dicht tegen de hoofdhuid en laat het een nachtje intrekken. Daarna uitkammen en wassen.
 • Controleer ook álle huisgenoten!
 • Herhaal de behandeling na twee weken nog een keer en blijf tussendoor controleren en kammen.

Lees ook het artikel over hoofdluis elders op deze site, en vergeet de veelgestelde vragen over hoofdluis niet te bekijken.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Google PlusVisit Us On Pinterest