Alles over Kinderen
Heldere informatie over zwangerschap, baby's, peuters en kleuters

Winactie – Hoogsensitief opvoeden

34

Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid. Een mooie karaktereigenschap maar ook een lastige soms, voor de persoon zelf en zijn omgeving die niet altijd begrijpt waarom het kind reageert zoals het doet. Elk kind is uniek, en dat geld ook voor een hoogsensitief kind. Voor ouders en omgeving is het soms wat zoeken naar de juiste “gebruiksaanwijzing” om de talenten van het kind tot bloei te laten komen en vooral het kind gelukkig te laten zijn.

Hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve kinderen zijn enorm gevoelig voor prikkels van buitenaf. Ze zien, voelen en horen meer en hebben meer tijd nodig om dat alles te verwerken. Ze zijn gevoelig voor de stemming van anderen, eerlijk, perfectionistisch soms. Een hooggevoelig kind raakt makkelijk overspoeld door emoties, emoties worden intens beleefd. Blij is héél blij, boos is héél boos, en omdat ze overal over nadenken zijn ze vaak angstiger dan een ander of lijken sneller verlegen wanneer ze zich door al deze emoties overspoel voelen en in zichzelf terug trekken.

Vaak wordt gedacht dat deze kinderen angstig zijn, of snel afgeleid, lastig… een te snel gegeven label ADD of ASS ligt op de loer. In werkelijkheid zijn vooral gevoeliger dan andere kinderen, en denken ze langer over dingen na. Vaak zijn deze kinderen creatief, slim en vroeg wijs.

De Canadese psychotherapeute Elain Caron doet al tientallen jaren wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit. Uit haar onderzoeken blijkt dat bijna 1 op de 5 kinderen hoogsensitief is.

Het boek Hoogsensitief Opvoeden

Omdat hoogsensitieve kinderen snel overspoeld worden door hun emoties, anders reageren dan andere kinderen en ook anders reageren op straffen en belonen is wat extra aandacht voor de manier van opvoeden en benaderen wel op zijn plaats.

In het boek Hoogsensitief Opvoeden – ontdek en versterk de talenten van je kind worden heel veel voorbeelden gegeven van het anders zijn of anders reageren van hoogsensitieve kinderen. Er zijn hoofdstukken over faalangst en perfectionisme, over kriebelende kleding, eerlijkheid en kritische eters. Aan de hand van de “krachtbronnen” zoals rust of meedenken, gehoord worden, worden er tips gegeven. Het boek toont vooral veel praktijkvoorbeelden en tips van ouders van hoogsensitieve kinderen. Het boek is opgemaakt in zachte kleuren en lief geïllustreerd door Erika Verhoeven. Melissa Mertens, Steven Giels en Lies Cattersel zorgden voor de inhoud. Ann Bogemans schreef de gedichten.

Winnen

De inzending is gesloten.

Heb jij ervaringen met hoogsensitiviteit bij kinderen en wil je die met ons delen? Ook dat mag in de reacties hieronder, of stuur een mailtje naar  (klik). We willen graag een nieuw artikel aan deze site toevoegen en zijn daarbij op zoek naar ouders of verzorgers van hoogsensitieve kinderen.

 

You might also like
34 Comments
 1. Diny Gijsberts says

  Ben zelf een HSP ster en vrijdags ben ik gewoon bashed en op ! maar ook al ben je zo, het leven gaat door !

 2. Marian B says

  In mijn werk krijg ik hier wel eens mee te maken, zou dit boek graag lezen. Mijn eigen zoon is vrij gevoelig, wie weet kan ik er iets mee.

 3. Marian Zw says

  Ik zou dit boek heel graag willen winnen, ben zelf een hsp-er en zie trekjes terug in mijn kids. Hoe kan ik daar he tbeste mee omgaan, voor mezelf en voor de kinderen….Maar ook, is het geod zoals ik het doe, kan ik dingen anders of beter doen

 4. Alicia Nieuwenburg says

  Dit boek zou ik wel willen winnen. Ik heb eigenlijk pas ontdekt dat mijn oudste zoon hoogsensitief is en het lijkt mij een super fijn boek om mij te helpen leren omgaan met zijn hypersensitiviteit. Ik vind dat met momenten erg lastig. Ik hoop dan ook een betere moeder te worden door hem beter te leren begrijpen.

 5. Raaf Klein says

  Ik ben erg geïnteresseerd in dit onderwerp.

 6. Tamara says

  Langzaam beginnen er kwartjes op zijn plek te vallen, ik ben heel erg op zoek naar meer verdieping over dit onderwerp. Sterke vermoedens dat mijn zoon hoogsensitief is.

 7. jacqueline says

  Ben hier super benieuwd naar omdat iedereen tegenwoordig moet werken om rond te komen.
  Wil er graag meer van weten!

 8. Marian says

  Ik weet wel zeker dat ik een hoogsensitief kind heb en dat ik haar tekort heb gedaan.
  Ik wil dat ze zich zo goed mogelijk voelt!

 9. Charmaine says

  Ik ben zelf hoogsensitief. De dochter van mijn beste vriendin is ook hoogsensitief. Ik geef haar vaak tips, maar dit boek zou hen natuurlijk nog meer kunnen helpen.

 10. Johan says

  Ik ben zelf hoogsensitief en ik merk steeds meer dat mijn dochter ook de kenmerken vertoont. Ik kan me goed in haar inleven maar voor mijn partner is dat lastiger. Dit boek zou ik graag als hulpmiddel gebruiken voor ons gezin!

 11. Anna Wienen says

  Ik vind het een heel interessant onderwerp…

 12. Christel says

  Ik wil graag dit boek winnen om mijn zoontje nog beter te begrijpen en te zien hoe wij hier t beste mee om kunnen gaan.

 13. Annelies van Hurne says

  In de beschrijving zie ik bepaalde dingen staan (kriebelen van trui) en hoe hiermee om te gaan. Dit is maar een klein iets, wat enorme problemen kan veroorzaken. Ik zo het interessant vinden om dit nader te bekijken en onderzoeken.

 14. Nina Haven says

  Met twee zeer gevoelige kinderen, kijk ik al niet zo snel meer op van kriebeletiketten (bij voorbaat knip ik alles wat zou kunnen irriteren al uit nieuwe kleren), sokken met “dingetjes” (gewoon op internet sokken zonder naden bestellen) of woede-aanvallen (ga maar even op je kamer uitrazen, en daarna hebben we het er wel over). Het komt me namelijk allemaal zelf ook zo bekend voor… En misschien kan dit boek me nog wat extra handvatten geven.

 15. Ingrid says

  Ik heb het zelf ook en toen ik jong was “bestond” dit niet. Geweldig dus dat er nu een biek is dat dingen uitlegt zeker mbt opvoeding

 16. A. says

  Kunnen we er iets uit leren? Daarom doen we mee.👍🏻😉🎁🎉

 17. N. Paas says

  Mijn dochter is een HSP-er . Dus ik kan er niet genoeg over lezen en horen. Heel graag zou ik daarom ook dit boek willen winnen.

 18. conny nupie says

  Hallo daar. ik heb zelf heel hard gevochten met Hsp. In combinatie met depressies en Borderline is dat absoluut geen pretje.
  Met dit boek zou ik mijn dochter een heleboel ellende kunnen besparen, net als de dochter van een goede vriendin.
  Dank je wel voor dit mooie gebaar!

 19. vienna says

  mijn kindjes zijn hsp en wil heel graag leren hoe ik er mee moet omgaan ❤️want ikzelf heb inorm afgezien …

 20. Anita te Gussinklo says

  Met name het faalangst & perfectionisme herken ik.
  Ik hoop met dit boek het beter te begrijpen en hoe er mee om te gaan.

 21. Suus Gro says

  Ik ben zelf hoogsensitief en in verwachting van mijn eerste kindje. Dit boek gaat mij vast en zeker helpen

 22. Nancy van Heck says

  Ik wil het boekje winnen zodat ik met wat tips nog beter een zelfde lijn als mijn zoontje zi zodat ik nog beter voor hem er kan zijn.

 23. Nina Mol says

  Ik ben zelf ook hoog-sensitief en zou er veel meer over willen weten omdat mijn kleinzoon het volgens mij ook is.

 24. Adriana de Ruiter says

  Als pleegmoeder krijg je te maken met allerlei kinderen, van tieners tot piepjong en met allerlei uitdagingen: zwaar getraumatiseerd, hoog sensitief, hechtingsstoornissen, psychische uitdagingen, enz. enz. enz.
  Ik denk dat dit boek mij kan helpen om beter te begrijpen waarom we bepaalde dingen wel of niet doen, het kan me helpen om kinderen bij te staan bij hun uitdagingen én ik kan leren welke handvatten ik aan biologische ouders of definitieve pleegouders mee kan geven…

  Kortom, het boek kan mij helpen mezelf te ontwikkelen, kinderen ondersteunen én andere volwassenen te helpen.

 25. Nicole says

  dit boek verrijkt mijn kennis erover!

 26. Marit says

  Wauw!!! wat zullen mijn vriend en ik ons zoontje beter begrijpen na het lezen van dit boek! Hoe fijn is het als ons hoogsensitieve zoontje beter met zijn gevoelens om kan gaan als wij hem op de juiste manier kunnen wegwijzen in de grote soms boze mensenwereld.

 27. lottie says

  Lijkt mij een erg interessant boek, ben erg nieuwsgierig naar de tips!

 28. Josien Hillebrands says

  Ik heb 2 hele gevoelige kindjes en daar kan ik wel wat hulp bij gebruiken! ♥

 29. Sien van Biessum says

  Voor mijn dochter met twee hoogsensitieve kindje,pittig hoor!

 30. Clara says

  Zo fijn, een positief boek over dit moeilijke onderwerp.
  Ik wil hier wel meer over leren.

 31. Anneliese de Waal says

  Ik ben heel erg benieuwd naar het boek, zou het boek graag willen lezen om hier van te leren.

 32. Mariska says

  Ik zou mezelf hier graag meer in verdiepen. Lijkt mij ook erg handig voor mijn stages in het basisonderwijs.

 33. Maria de Laatste says

  Als zoonlief de enige ziet dat je gestofzuigd hebt, niet houdt van labeltje in kleding. ‘iets’ voelt in de mouw van zijn trainingsjack waardoor hij die niet aan wilt, haarscherp analyseren van groepsprocessen, emotioneel worden door geuren, kleuren, vormen en patronen. faalangst zijn grootste uitdaging in de schoolbanken is. Ja, ik wil dat graag beter begrijpen om hem te kunnen ondersteunen en gezien de intro van dit boek, kan dat boek mij daarbij helpen.

 34. Maaike Manheim says

  Ik zou graag dit boek winnen om beter het verschil te kunnen leren tussen hoogsensitiviteit, autisme en Adhd, lijkt me erg interessant.

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Visit Us On FacebookVisit Us On InstagramVisit Us On Google PlusVisit Us On Pinterest