Hoera, zwanger

zwangerschap

Zwanger! De zwangerschapstest is positief: je bent in verwachting! Hoe je dit misschien ook hebt gehoopt en gepland, het kan toch best spannend zijn, zeker als dit de eerste keer is dat je zwanger bent.

Een beetje twijfels en angsten, ook dat hoort er allemaal bij. Het is namelijk nog al wat, zo'n zwangerschap. Je lichaam verandert in een razend tempo, met mogelijk zwangerschapskwaaltjes tot gevolg. Bovendien, straks heb je ook opeens een kind waar je verantwoordelijk voor bent. Zeker als het je eerste is zal dat je leven best veranderen. Er wordt wel gezegd dat een (eerste) zwangerschap, "moeder worden", net als de puberteit of de menopauze een belangrijke invloed heeft op jou als persoon en daarmee op je omgeving.

Gelukkig zijn er ook heel veel vrouwen die de zwangerschap en zelfs de Bevalling als op een grote roze wolk hebben beleefd. Maar iedere situatie is anders. Soms is er geen roze wolk, of zelfs een postnatale depressie. Bij de meeste aanstaande moeders zullen de verschillende gevoelens elkaar afwisselen, al was het maar onder invloed van de hormonen die best wel voor wat stemmingswisselingen kunnen zorgen.

Zwanger? Relax!

zwangerschap (copyright Mieke)

Als je net zwanger bent kun je last hebben van kwaaltjes zoals misselijkheid of vermoeidheid. Later ben je juist weer minder mobiel en of heb je misschien last van hoge bloeddruk of andere zwangerschapskwalen. Probeer niet te veel hooi op je vork te nemen, ook niet op het werk. Rustig en veilig werken tijdens de zwangerschap is wettelijk geregeld!. Zo hoef je niet over te werken, zou je wat extra pauzes mogen nemen en mag je zeker niet meer met gevaarlijke stoffen werken.

Gezond eten, niet roken, do's en dont's in de zwangerschap..., dat weten de meeste zwangeren wel. Maar vergeet ook niet je rust te nemen in de vorm van een middagslaapje of juist te ontspannen door er nog even met zijn tweetjes iets leuks te gaan doen. Een bezoekje aan de kapper, lekker uit eten. Doe wat goed voor jou voelt. Als je lekker ontspannen bent in de laatste maanden voor de bevalling begin je in ieder geval al met een voorsprong en kun je de bevalling en de eerste drukke periode met je baby beter aan.

Ontwikkeling zwangerschap van week tot week

ontwikkeling baby zwangerschap week tot week Hoe ontwikkelt de baby in je buik zich gedurende de zwangerschap? Van bevruchte eicel tot embryo tot foetus. Bekijk het overzicht van de ontwikkeling van de vrucht van week tot week zwangerschap .

 • eten en drinken zwangerschap

  Voeding tijdens zwangerschap

  Nu is het meer dan ooit belangrijk wat je eet en drinkt. Onze diëtiste heeft een aantal artikelen geschreven over voeding tijdens de zwangerschap. Wat wordt juist wel aangeraden, en wat is schadelijk voor de vrucht?

 • Zwangerschapsklachten

  Al voordat je weet dat je zwanger bent heb je misschien al last van bepaalde zwangerschapskwalen. In ieder geval merken de meeste vrouwen de de eerste paar weken van de zwangerschap al veranderingen in hun lichaam op. Het is niet altijd even duidelijk te omschrijven, maar het voelt "anders dan anders". De hormonen zetten je lijf nu goed op zijn kop. Ze zorgen er voor dat je zwangerschap in stand blijft maar kunnen ook minder prettige bijwerkingen geven. Van ochtendmisselijkheid tot maagzuur, van bekkenpijn tot vermoeidheid of pukkeltjes. Is er wat tegen te doen?

  • Geboorteplan: heb jij hem al klaar?

   Heb jij al een geboorteplan? De ouders van nu denken graag zelf mee. Geef aan wat je verwacht, maak je wensen kenbaar in een kort en overzichtelijk document voor als de bevalling straks komt.

  • Checklist zwangerschap en bevalling

   Wat moet er allemaal op je to-do lijstje zwangerschap?. Voordat de baby er is moet er een hoop worden gedaan. Er moeten spullen voor de baby worden aangeschaft, namen bedacht, verlof worden geregeld, geboortekaartjes gemaakt.

   Kijk wat te regelen tijdens de zwangerschap voor meer informatie en tips. En wil je weten welke spullen je ècht nodig en handig zijn als je een baby verwacht? Klik hier.

 • bereken bevaldatum

  Bereken hoe veel weken en dagen zwanger

  Je bent zwanger, maar hoeveel weken precies? Wanneer ben je uitgerekend? Wanneer zul je 20 weken zwanger zijn? Wanneer was de bevruchting? Hoe lang ben je zwanger op een bepaalde datum? Dit kun je allemaal berekenen met onze rekentool. Alles wat je hoeft te weten is de laatste datum van je menstruatie f de uitgerekende datum (verwachte bevaldatum).

 • vragen over zwangerschap

  Veelgestelde vragen zwangerschap

  Als je zwanger bent kunt je met allerlei vragen rondlopen. Bekijk eens de lijst met vragen die ons in de afgelopen periode zijn gesteld en beantwoord door onder meer de verloskundige.

 • Zwangerschap aankondingen

  Hoe vertel jij de wereld dat je zwanger bent? En wanneer? Aan wie wel en aan wie nog even niet? Soms vertellen mensen het pas na 13 weken, als de grootste kans op een miskraam voorbij is. Bedenk wel wat je doet als het voor die tijd toch onverhoopt mis zal gaan. Houd je het voor jezelf of wil je het dan alsnog aan iemand kunnen vertellen.

  Zoveel mensen zoveel voorkeuren. Denk samen goed na over de vraag wie je het gaat vertellen en wanneer, vertel je al welk geslacht de ongeboren baby heeft of blijft dat nog even verrassing? Als je besluit in eerste instantie slechts een paar mensen in te willen lichten, zorg er dan voor dat ze het niet verder gaan vertellen. Met name kleine aanstaande broertjes en zusjes kunnen hèèl slecht geheimpjes bewaren!

  Blijft de vraag hoe je het nieuws dat je in verwachting bent gaat vertellen. Even snel een telefoontje of er een wat meer feestelijke aankondiging van maken? Wat heb jij gedaan of ga jij doen? Laat het ons weten op  

Artikelen over zwangerschap: