9 tips voor de perfecte babymoon

Even voor het laatst samen op vakantie

Het is een trend, de babymoon: nog even heerlijk genieten van een vakantie met zijn tweetjes, voordat de baby zich aandient. Een soort honeymoon dus, maar dan met een zwangere buik. Wat is de beste reisperiode, waar ga je heen, wat moet je (niet) doen, mag je nog vliegen? Negen tips voor de leukste vakantie in je zwangerschap.

1. Wat ga je doen op een babymoon?

Een babymoon is bij uitstek een vakantie om lekker te doen waar je straks even niet meer aan toekomt. Voor de één is dat misschien schilderijen bekijken in het Louvre (dat wil je niet met een vermoeide dreumes aan je knie) en op terrasjes zitten, de ander ligt het liefst aan een hagelwit strand op een bedje te loungen. Bij VakantieViking.nl vind je in ieder geval tal van prachtige vakantiebestemmingen.

Wat je ook doet, een beetje ontspanning is het devies tijdens de babymoon. Nu kan het nog, straks breken er drukke tijden aan met weinig slaap en een baby die veel aandacht vraagt.  Bovendien, hoe fit je ook bent, zwanger zijn  kost echt wel wat energie. Even een relaxte vakantie met veel rustmomenten (middagdutjes!) tussendoor is een must.

zonnebed zwembad
Lekker luieren aan de rand van het zwembad (foto: Pixabay)

2. De beste bestemmingen voor je babymoon

Waar gaat de reis naar toe? Een tropisch eiland klinkt nu misschien geweldig, maar vergis je niet. Hét verschil met een honeymoon is natuurlijk dat je nu zwanger bent: dat brengt wat ongemakken en risico’s met zich mee. Een land waar je grotere kans loopt op besmettingen via het drinkwater bijvoorbeeld is misschien niet zo geschikt.

Reis ook niet te ver de onbewoonde wereld in: stel dát de bevalling begint of er treden complicaties op, dan wil je toch snel in een ziekenhuis kunnen zijn. En liefst in een land met goede medische voorzieningen. In dat opzicht zijn Australië of Noord-Amerika prima bestemmingen, maar de reis ernaartoe duurt wel lang. Urenlang stil zitten in bus of vliegtuig, terwijl je al voor vertrek dikke enkels en last van je rug had, is niet prettig.

In Europa is ook genoeg moois te beleven. Wat te denken van de Algarve, Ibiza, Madrid of het prachtige  Schotland?

3. Een verblijf met luxe en comfort

De komende jaren ben je waarschijnlijk op vakantie aangewezen op bestemmingen die vooral leuk zijn voor kinderen. Een camping of een vakantiehuisje met ballenbak zijn natuurlijk prima, maar nu is het moment om je zelf nog even te verwennen met een comfortabel bed en alle luxe en service van een sterren hotel. Zeker voor de zwangere geen overbodige luxe. Bespaar niet op de accommodatie. Bovendien kun je nú waarschijnlijk nog buiten het hoogseizoen op vakantie, ook dat scheelt geld.

Lees ook: op vakantie met je baby of peuter, 5 tips om de reis aangenaam te houden en goed voorbereid op pad te gaan

4. Wat kun je beter niet doen?

Diepzeeduiken en bungyjumpen, dat spreekt voor zich. Als jullie graag samen iets sportiefs doen in plaats van te luieren is dat natuurlijk ook prima, maar tijdens een zwangerschap moet je natuurlijk een klein beetje  proberen de risico’s voor de ongeboren baby te mijden. Ook een culinaire vakantie met  wijn- of whiskeyproeverij is nu even niet zo heel handig.

5. De beste periode voor een babymoon

Zwanger op vakantie gaan doe je het beste in het tweede trimester van je zwangerschap, van week 14 tot week 28.

Na de eerste 13 weken zijn de misselijkheid en vermoeidheid van het begin van je zwangerschap meestal wel wat minder. In het derde trimester zal je dikke buik meer in de weg gaan zitten en kunnen er weer andere kwalen op gaan spelen. Bovendien wil je natuurlijk niet al te ver van huis zijn wanneer de uitgerekende datum in zicht komt. Weet dat ook een behoorlijk aantal baby’s zich ruim voor die datum aandient!

De beste reistijd voor jóuw babymoon bepalen? Klik hier om te berekenen hoe ver jouw zwangerschap is gevorderd op de door jou gewenste reisdatum.

6. Tot hoe lang mag je zwanger vliegen?

Wat de luchtvaartmaatschappijen betreft: tot de 28e week van je zwangerschap mag je zonder problemen mee. Bij sommige airlines wordt je ook na 28 weken nog toegelaten.

Na 36 weken bij een eenling-zwangerschap, of na 34 weken als je in verwachting bent van een tweeling of meerling, wordt je door geen enkele airline meer geaccepteerd. Let dus ook goed op hoeveel weken je bent als je terug vliegt! 

Met het vliegtuig
Met het vliegtuig op vakantie? Foto: Pixabay

7. Gezondheid en risico’s

Overleg vooral altijd even vooraf met je eigen verloskundige of het verstandig is om op vakantie te gaan. De verloskundige zal je naast persoonlijk advies ook een officiële zwangerschapsverklaring, een ‘fit to fly’ verklaring, kunnen geven. Die heb je nodig op reis, zeker als je gaat vliegen. Ook is het handig om een kopie van de zwangerschapskaart mee te nemen – net als een overzichtje van welke medicijnen je gebruikt. Wanneer je onverwacht bij een arts of in het ziekenhuis terecht komt kunnen zij zo direct de belangrijkste gegevens van je zwangerschap inzien.

Meenemen: zwangerschapsverklaring, kopie van de zwangerschapskaart en eventueel een medicijnenoverzicht

8. Zorg voor een goede reisverzekering

Ook al verloopt je zwangerschap volgens het boekje, je kunt niet in de toekomst kijken. Als zwangere loop je toch net weer wat meer risico dan anders. Sluit voor deze babymoon een goede reisverzekering met medische dekking af en een annuleringsverzekering, zodat je in ieder geval niet voor extra kosten hoeft op te draaien als het anders loopt als je had verwacht.

9. Hitte en zon

Zie je jezelf nu al in een hangmat in de gloeiende zon liggen? Prima, maar let op. Als zwangere kun je wellicht minder goed tegen de hitte dan anders, dus houd daar rekening mee. Zoek vaker de schaduw op, drink genoeg water, stop je koffer vol met verschillende soorten kleding in laagjes en vooral smeer je huid goed in met een hoge factor zonnebrandcrème. Dit verkleint de kans op verkleuringen zoals een zwangerschapsmasker.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.