15 weken zwanger

Tandjes, wimpers en donshaartjes

De baby

De tanden groeien, de wimpers groeien. Het grootste deel van het lichaam reageert nu op aanraking.

Ook verschijnen er kleine donshaartjes op het lijfje, dit heet lanugo. Deze donshaartjes helpen de baby op temperatuur te houden. De eerste haartjes verschijnen bij de wenkbrauwen en bovenlip. Rond week 22 is bijna het hele lijfje ermee bedekt. Tegen het einde van de zwangerschap laat het weer los en wordt het vervangen door het echte haar dat. De haartjes komen in het vruchtwater terecht en worden dus ook ingeslikt door je kleine. Ze worden in de eerste ontlasting, de meconium, weer netjes afgevoerd.

De baby is zo’n 15 cm lang.


De moeder

De baarmoeder wordt flink groter en zwaarder. Dit kan een flinke spanning opleveren aan de banden waarmee de baarmoeder vastzit aan het bekken: bandenpijn! Wees voorzichtig met zwaar tillen of plotselinge bewegingen. Op zijn tijd rust nemen doet de bandenpijn verminderen.

Nu je zwanger bent stijgt de hoeveelheid bloed in je lijf wel met 50%. Je loopt kans op bloedarmoede, de verloskundige controleert dan ook regelmatig je hb gehalte. Extra ijzer kun je halen uit vlees, sperziebonen, kidneybonen, havermout, abrikozen en appelstroop. Een extra stoot haal je uit bijvoorbeeld roosvicee ferro.

Mogelijk vind je dit ook interessant