Wat moet je regelen tijdens zwangerschap en na de geboorte? Een checklist

Er is een aantal dingen waar je over moet gaan nadenken en moet regelen nu je zwanger bent. We zetten hieronder een aantal zaken op een rijtje.Van het kind erkennen tot een naam kiezen, nadenken of je fles- of borstvoeding wilt gaan geven tot het kiezen van een (achter)naam. Sommige zaken kun je al vast regelen tijdens de zwangerschap, andere doe je vlak na of in de eerste maanden na de geboorte.

Kijk ook eens op de pagina voorbereidingen op de bevalling wat je moet regelen voor de bevalling. Of bekijk wat je allemaal (niet) moet aanschaffen voor de komst van de baby.

Regelen tijdens de zwangerschap

Erkenning door de vader

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnenschap hebt (waarbij één man en één vrouw zijn betrokken – bij twee gelijke partners gelden andere regels) wordt de man automatisch als vader erkend. Ook als hij niet de biologische vader is maar wel als echtgenoot of partner geregistreerd stond op het moment van de geboorte.

Als je niet getrouwd bent is dat niet automatisch het geval, ook niet als je wel samenwoont. Wil je dat de vader wel rechten en plichten heeft met betrekking tot de opvoeding en verzorging van het kind, dan moet je laten registreren wie de vader van het kind is. Dit heet dat de vader het kind “erkent”.

Dit kan bij de gemeente. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt dan een akte van erkenning op. Dit kan al voor de geboorte. Erkenning kan ook plaatsvinden bij de notaris met een notariële akte. Vindt erkenning niet al voor de geboorte plaats, dan kan de man het kind bij de geboorte-aangifte erkennen, of op een later moment. Ook dit gebeurt meestal bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het is echter aan te raden om het kind al wel vóór de geboorte te erkennen. Daardoor bestaan de (juridische) familiebanden tussen de vader en het kind ook al tijdens de geboorte van het kind en gelden de rechten en plichten die voortvloeien uit het ouderschap.

Let op! Als een man en vrouw samenwonen en de man heeft het kind erkend, verkrijgt de vader niet automatisch het ouderlijk gezag over het kind. Hiervoor is een apart verzoek nodig bij het kantongerecht.

Voor een rechtsgeldige erkenning gelden een aantal voorwaarden:

 • De man die het kind erkent, moet 16 jaar of ouder zijn.
 • De moeder moet vooraf schriftelijk toestemming geven.

Lees meer over erkennen op de site van de rijksoverheid.nl.

Kraamzorg

Vraag ernaar bij je zorgverzekeraar. Op hoeveel uur kraamzorg heb je recht? Mag je zelf een kraambureau uitzoeken of hebben zij een contract met een bepaald bureau? Heb je zelf de keuze, vraag dan goed na hoe het kraambureau handelt in geval van extreme drukte. Kunnen zij je garanderen dat je de zorg krijgt die je nodig hebt of moeten de kraamhulpen in geval van nood dubbele diensten draaien (zodat jij maar de helft van de tijd zorg krijgt). Wil je borstvoeding gaan geven, kijk dan ook of het bureau van je keuze hun mensen goed heeft opgeleid om jou daarin bij te staan indien nodig.

Kinderbijslag

Kinderbijslag hoef je niet aan te vragen. Zodra de baby na de geboorte wordt aangegeven op het gemeentehuis worden de gegevens automatisch doorgegeven aan de betreffende instanties. De kinderbijslag wordt dan vanzelf op je rekening gestort. De kinderbijslag wordt op de 1e van januari, april, juli en oktober overgemaakt aan alle ouders die kinderen hebben in de leeftijd van 0 tot 18. Lees meer op www.SVB.nl.

Geboorteplan maken

Steeds meer verloskundigen vragen er tegenwoordig om, maar je kunt het ook uit je zelf doen: maak in de laatste paar maanden van je zwangerschap een geboorteplan. Hierin leg je je wensen en verwachtingen over de bevalling en net daarna vast. Handig om op schrift te hebben staan voor de verloskundige en kraamhulp.

Kies een naam voor je baby

Voornaam baby kiezen

Wil je je kind een naam geven die nog niemand anders heeft of kies je liever een naam die vaker voorkomt. Misschien vernoem je je kind naar een familielid of ander voor jullie belangrijk persoon. Denk goed na over de naam van je kind, hij zit er de rest van zijn leven mee opgescheept. Bekijk de 20 meest gekozen kindernamen in Nederland van de afgelopen jaren, met hun betekenis (bron: sociale verzekeringsbank). Lees meer tips bij het kiezen van een babynaam op onze site.

Achternaam baby kiezen

De achternaam van het kind mag je tegenwoordig zelf kiezen. Er zijn wat regeltjes. Zijn de ouders getrouwd, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de man, tenzij vooraf wordt aangegeven dat het de naam van de vrouw moet hebben. Dit moet voor de geboorte op het gemeentehuis van de plaats waar je woont worden aangegeven. Is de vrouw niet getrouwd dan krijgt het kind automatisch de naam van de moeder. Wil je het kind de achternaam van de vader geven, dan moet de vader het kind erkennen (zie verderop). Ook dit moet voor de geboorte worden geregeld bij de gemeente. Elk volgend kind van dezelfde ouders krijgt automatisch dezelfde achternaam als het eerste kind. Het is dus niet mogelijk om je eerste de naam van de moeder te geven, en de tweede de naam van de vader.

Werkgever inlichten over de zwangerschap

Als een zwangere vrouw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof wil aanvragen moet ze dat minimaal 3 weken doen voordat het verlof in moet gaan. Omdat je als zwangere vrouw recht hebt om maximaal 6 en minimaal 4 weken voor de uitrekendatum met verlof te gaan komt het er dus op neer dat je het minimaal 9 tot 7 weken van te voren moet aanvragen.

Het is wel verstandig om zo vroeg mogelijk te vertellen dat je zwanger bent, omdat je pas dan recht hebt op wettelijke bescherming gedurende de zwangerschap. Zeker wanneer je werkomstandigheden risico’s kunnen opleveren voor het kindje kun je het beter snel vertellen. Bovendien heb je de tijd nodig om dingen te regelen met je werkgever, zoals ouderschapsverlof of misschien wil je na de bevalling minder gaan werken.

Bij de medisch specialist die je zwangerschap begeleidt (verloskundige, huisarts, gynaecoloog) kun je een zwangerschapsverklaring vragen waarin de datum waarin je uitgerekend bent staat vermeld. Dit heeft je werkgever nodig om zaken rond je zwangerschapsverlof te regelen.

Lees verder op werk en zorg over de wettelijke regelingen rond zwangerschaps- en bevallingsverlof en ouderschapsverlof.

Kinderopvang regelen

Wil je straks je kind door iemand anders laten verzorgen als jullie weer aan het werk gaan of om andere redenen niet zelf op kunnen passen? Bij veel kinderdagverblijven en gastouders zijn lange wachtlijsten. Schrijf je dus op tijd in!

 

Geboortekaartjes

Wil je geboortekaartjes sturen als je kind er is? Tegenwoordig kun je ook via internet prima kaartjes bestellen. Er is een grote keuze, en vaak is het ook mogelijk om je eigen ontwerp te maken of bestaande ontwerpen aan te passen aan jouw smaak.

Bestel er in ieder geval niet te weinig. Er zijn altijd mensen die achteraf toch nog een kaartje willen die jij vergeten bent te sturen. En houd er een paar achter de hand voor het kind zelf, leuk voor later.

Borstvoeding (of niet)?!

Het is handig om voor je gaat bevallen nagedacht te hebben of je borst- of flesvoeding wilt gaan geven. In feite hoef je dat pas te beslissen als je kind geboren is. Maar het kan natuurlijk geen kwaad om er nu alvast eens over na te denken. Wanneer je de beslissing ook neemt, nu of in de kraamperiode, doe wat je zelf het beste lijkt en laat je niet overhalen door anderen die daar anders over denken. Het is je eigen keuze!

Als je borstvoeding wilt gaan geven of daar over nadenkt, ga dan eens naar een voorlichtingsavond van een lactatiekundige (en wees je ervan bewust dat die je vooral op de voordelen van borstvoeding zal wijzen!) of lees een van de onderstaande boeken over borstvoeding Lees ook eens de pagina die onze diëtiste Diana Vredegoor heeft geschreven over borstvoeding.

Direct na de geboorte regelen

Het spreekt voor zich dat je familie maar ook de gemeente, de kraamhulp, werkgevers, kinderdagverblijven, ziektekostenverzekeringen etcetera op de hoogte brengt.

Aangifte doen bij de gemeente

De baby moet binnen drie werkdagen na de geboorte worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waarin je kindje geboren is. Let op, dit hoeft dus niet de gemeente te zijn waar je zelf ook woont! Meestal doet de vader dit. Vergeet vooral niet om een geldig identiteitsbewijs en evt. trouwboekje mee te nemen.

Ziekekostenverzekering en overig financiëel

Bij de geboorte van een kind moeten er praktische zaken geregeld worden, zoals het aanvragen van kinderbijslag of het openen van een spaarrekening voor uw kind.

Daarnaast is het ook verstandig uw verzekeringen opnieuw door te nemen. Sommige verzekeringen zijn verplicht om af te sluiten voor uw kind, bijvoorbeeld de zorgverzekering: meld je kind tot uiterlijk 4 maanden na de geboorte aan bij je zorgverzekering.

Maar ook verzekeringen die niet verplicht zijn moeten vaak aangepast worden nu de samenstelling van uw gezin is veranderd. Denk bijvoorbeeld aan de inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. Ook een uitvaartverzekering valt onder de verzekeringen die niet verplicht zijn maar waar u wel aan kunt denken. Vaak kunt u uw kind eenvoudig bijschrijven bij u op de polis zodat zij tot hun 18e jaar gratis zijn meeverzekerd.

Hieronder vind je de top 10 zaken die je kunt regelen na de geboorte:

 • 1. Kinderbijslag
 • 2. Zorgverzekering
 • 3. Spaarrekening
 • 4. Kindgebonden budget
 • 5. Kinderopvang
 • 6. Inboedelverzekering
 • 7. Aansprakelijkheidsverzekering
 • 8. Uitvaartverzekering
 • 9. Inzittendenverzekering
 • 10. Testament maken of aanpassen
Mogelijk vind je dit ook interessant

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.