FAQ zwanger worden en zwangerschap

Vragen over zwanger zijn? Lees hieronder de meest gestelde vragen.

Longfoto en antibiotica tbv tbc in de zwangerschap

Vraag:

In verband met mijn werk (ik ben stewardess) heb ik me moeten laten testen op tbc d.m.v. een Mantoux prik. De uitslag van deze prik bleek positief en ik werd doorgestuurd voor een longfoto. Omdat ik zwanger ben krijg ik tegenstrijdige adviezen over het wel of niet laten doen van die foto. Ik ben erg bang dat het invloed kan hebben op de vrucht. Verder zou ik als preventieve behandeling 6 maanden antibiotica moeten slikken. Ook hier heb ik vraagtekens bij.

Antwoord:

De behandeling van tuberculose moet bij zwangere niet worden uitgesteld. Bij matige tot sterke verdenking op TBC dienen zwangere vrouwen altijd te worden behandeld. Onbehandelde tuberculose vormt een groter gevaar voor de zwangere vrouw en voor de ongeborene dan de mogelijke toxiciteit van de antituberculosemiddelen of de voorgeschreven antibiotica. Wel is het advies vitamine B6 te gebruiken indien er word behandeld met isoniazide.

Gedurende zwangerschap is het verstandig je eigen leverfunctie te laten controleren, de frequentie hiervan verschilt per ziekenhuis beleid.

Een longfoto kan je gewoon laten maken, ze kunnen namelijk je buik/uterus afschermen met een schort.

Roselie


Vroeger verkracht, nu onvruchtbaar?

Vraag:

Ik ben jonge meid van 20 mijn vriend en ik hebben er voor gekozen om een kindje te willen. Ik ben in februarie gestopt met de pil ben nog niet zwanger. Ik ben op mijn 14de verkracht is het mogelijk dat ik daar door onvruchtbaar ben? Ik ben toen wel onderzocht en had geen geslachtziektes opgelopen.

Antwoord:

Ondanks dat een verkrachting iets heel erg is en dat het vast een verschrikkelijke ervaring moet zijn geweest, kan je door verkrachting zelf niet onvruchtbaar worden.

Als het niet meteen lukt om zwanger te worden, laat je dan niet uit het veld slaan. Geef het de tijd! De meeste stellen doen er gemiddeld 6 maanden over om zwanger te worden. Sommige artsen adviseren na het stoppen van de pil om eerst drie menstruatie af te wachten, hierna is de cyclus hersteld. Negatieve seksuele ervaringen kunnen overigens wel de beleving van een zwangerschap, baring en kraamperiode negatief beïnvloeden. Stap op tijd naar je huisarts als je ergens over twijfelt of gewoon als je iets dwars zit. Succes!

Roselie

 


Houdbaarheid sperma – hoe vaak vrijen?

Vraag:

Hoe vaak kan je het beste vrijen als je zwanger wilt worden? Hoe lang is sperma houdbaar? Is te veel seks ook slecht voor de kwaliteit van het zaad?

Antwoord:

De productie van sperma is een zeer ingewikkeld proces dat begint tijdens de pubertijd en dat bij gezonde mannen tot de dood voortduurt. Per dag maak je ongeveer 70 miljoen zaadcellen aan die er ongeveer drie maanden erover doen als ze volgroeid zijn. Anders gezegd: van het begin tot het eind duurt de productie van zaadcellen ongeveer 72 dagen. Zaadcellen brengen de eerste 50 dagen door in de testikels en de laatste 22 tot 24 dagen in de bijbal. In de bijbal rijpt het zaad en krijgt het de mogelijkheid om te zwemmen.

De kwaliteit van het sperma wordt beïnvloed door de frequentie van zaadlozing. Een dagelijkse ejaculatie veroorzaakt uitputting van de voorraad zaadcellen, de eerste zaadlozing bevat de meeste zaadcellen, de tweede aanmerkelijk minder en de derde bevat vaak nauwelijks nog spermacellen. Te lang sparen is weer niet goed voor de kwaliteit van de zaadcellen. Om de kwaliteit van het sperma optimaal te houden is het dus het beste om niet te vaak en niet te weinig te vrijen (klaar te komen). Soms wordt er beweerd om de twee tot drie dagen vrijen. Andere onderzoeken beweren dat een vrijfrequentie van elke 36 tot 48 uur een goede zaadkwaliteit geeft.

Het is echter wel zo dat als je de kwaliteit van je zaad wil verbeteren en dit wil doen door het veranderen van je levensstijl zoals bijvoorbeeld je voeding, dat je dan pas verbetering van de spermakwaliteit mag verwachten na die drie maanden en helemaal na 6 maanden. Je kan dus geen invloed uitoefenen op de zaadproductie, maar wel op de kwaliteit van het sperma en op de hoeveelheid zaadcellen die aanwezig zijn in een zaadlozing.

Als je het hebt over sperma, zaadcellen en vocht, wat vrijkomt bij ejaculatie, dan heeft sperma een bepaalde levensduur in het vrouwelijke lichaam, dit varieert van 7 dagen tot 72 uur. De zaadjes van het sperma zullen dus het sterkst aanwezig blijven als je dus om de 72 uur weer een nieuwe verse lading sperma binnenbrengt.

Roselie

 


Onverwacht zwanger – schade aan vrucht opgelopen?

Vraag:

Mijn vriendin is onverwacht zwanger geworden, nu is ze ca. 4-6 weken zwanger. Zij slikte tot gisteren de pil, heeft drie maanden geleden een curettage ondergaan als gevolg van een spontane abortus. Zij heeft een volledige narcose ondergaan voor een kaakoperatie. Aansluitend heeft zij drie dagen veel pijnstillers geslikt (ibuprofen) zij drinkt veel cola (twee tot drie liter per dag), heeft bloedarmoede en eet zeer ongezond. Hoe weet ik nu of dit ongeboren kind schade heeft opgelopen?

Antwoord:

Dit is een lastige vraag. Ik begrijp dat er de afgelopen periode veel gebeurd is en dat de algehele lichamelijk gezondheid ook niet optimaal is, maar het is heel moeilijk om te zeggen dat een kind/vruchtje schade heeft opgelopen door bijkomstige omstandigheden. Zelfs in de meest optimale situaties kan een kind schade oplopen door iets en zelfs in de meest nadelige situaties kan een kind/vruchtje geen schade oplopen.

10-15 % van alle zwangerschappen eindigt in een spontane abortus, dit is voornamelijk te wijten aan aanlegstoornissen. Ze zeggen ook wel eens dat de natuur zelf zijn werk doet, daarmee wordt bedoelt dat als de vrucht dusdanige schade heeft opgelopen de zwangerschap meestal zal eindigen in een spontane abortus.

Er bestaan er nog onvoldoende gegevens over welke schade narcose kan veroorzaken. Wat betreft Ibuprofen, daarvan suggereert men dat het gebruik van prostaglandinessynthetaseremmers in de vroege fase van de zwangerschap het risico van miskramen, cardiale malformaties en gastroschisis vergroot. Het advies is niet gebruiken tijdens de eerste 2 trimesters van de zwangerschap, echter word het soms wel gebruikt met de goedkeuring van de specialisten, zoals bijvoorbeeld bij reuma patiënten, die gebruiken vaak een dagelijkse hoge dosering, dus het gebruik van ibuprofen met de kortstondige duur en een lage dosering zou ik me geen zorgen over maken. Het advies is tijdens de zwangerschap geen medicijnen te gebruiken of in ieder geval te beperken.

Het is nooit te laat om iets aan de voedingswijze te veranderen. Misschien is het een idee om eens met een diëtiste te praten. De huisarts zou je kunnen verwijzen. Tijdens de zwangerschap geldt het advies; eet gezond en gevarieerd. Beperk de inname van cafeïne, dus als je cola wilt drinken drink dan cafeïnevrije cola. Er wordt beweerd dat cola ook de opname van calcium blokkeert en deze stof is nodig voor de ontwikkeling van het bot-,zenuw-, bloed-, en spierstelsel van je ongeboren kind.

Bloedarmoede is vervelend voor de zwangere vrouw. Je kunt je moe en zwak voelen en kunnen er klachten optreden zoals kortademig, duizeligheid, hartkloppingen, transpireren, hoofdpijn, oorsuizen en het idee hebben dat je moet flauwvallen. Het lichaam zorgt ervoor dat eerst je ongeboren kindje voldoende ijzer krijgt, daarna krijgt je lichaam pas zijn aandeel van ijzer.

Wanneer je probeert gezond en afwisselend te eten,  krijg je voldoende bouwstoffen en zou je bloedarmoede kunnen voorkomen. Er is indien nodig medicatie die je kunt slikken, die kan je huisarts, verloskundige of gynaecoloog  voorschrijven.

Ik hoop dat ik je hiermee toch een beetje geholpen heb. Probeer je niet teveel zorgen te maken. Je kunt indien nodig altijd een gesprek bij je huisarts aanvragen, die kan je vaak verder helpen en indien nodig verder verwijzen.

Roselie

 


Onregelmatige cyclus

Vraag:

Ik ben 29 jaar en ben nu een aantal maanden bezig om zwanger te raken van de tweede. Mijn cyclus is erg onregelmatig,de ene keer 39 dagen en de andere keer 49 dagen, volgens mijn huisarts is dit niet erg maar ik twijfel. Is het niet ongezond? Bij mijn zoontje was ik na 2 maanden zwanger en had ik in die periode ook een normale cyclus. Ook nog een tweede vraag, kun je 2 keer een eisprong krijgen als je zo’n rare cyclus hebt?

Antwoord:

Een regulaire menstruele cyclus is variërend tussen de 26 en 36 dagen. Vinden er vaginale bloedingen plaats met een interval van meer dan 35 dagen en minder dan 6 maanden dan noem je dat ook wel oligomenorroe. Je kan niet direct zeggen dat dit ongezond is, daarvoor moet je eerst op zoek gaan naar de reden waarom je zo’n lange cyclus hebt. Het advies is wel om bij zo een onregelmatige cyclus contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan indien nodig je door verwijzen naar een gynaecoloog, hier kan je ook zelf naar vragen.

Mogelijke oorzaken kunnen zijn: stress, te snel afvallen, te veel lichaamsbeweging, een hormonale stoornis, te veel drop eten of overgewicht.  Bij een lichte vorm van oligomenorroe kan je wel een ovulatie/ eisprong hebben. Het is echter niet zo dat een lange cyclusduur het mogelijk maakt dat er meerdere keer een eisprong plaats vindt. Na een ovulatie/ eisprong volgt er, indien er geen sprake is van een bevruchting, na 14 dagen een ontrekkingsbloeding.

Roselie

 


Moet man stoppen met drinken als je zwanger wilt worden?

Vraag:

Het is duidelijk dat de vruchtbaarheid van de man beïnvloed wordt door alcohol. Wij gaan nogal ‘s op stap dus in de weekenden drinkt m’n man nogal ‘s te veel, wat dat betreft. Nu is mijn vraag: of de kwaliteit van het zaad nog steeds minder is,bv. 2 zaadlozingen nadat hij teveel alcohol heeft gebruikt? Oftewel is zijn sperma van (veel) mindere kwaliteit als mijn man tijdens mijn niet- vruchtbare dagen alcohol gebruikt (bv. bij 5-7 glazen alcohol)?

Antwoord:

Zoals je zelf al zegt wordt de vruchtbaarheid van de man beinvloed door alcohol. Niet alleen dat, het geeft ook een extra risico op een miskraam. Het advies is dan ook wil je zwanger worden dan beide geen alcohol drinken in die periode. Ben je eenmaal zwanger dan kan de man weer drinken.

Alcohol kan verzoorzaken dat het aantal zaadcellen afneemt, daarbij neemt het aantal afwijkende zaadcellen toe. Dit kan al komen door 1 of meer glazen per dag. Hoe meer men drinkt hoe meer risico. Het is niet zo dat je na het gebruik van alcohol en bv. 2 zaadlozingen hebt gehad je kwaliteit van het zaad weer goed is, een man maakt zo ongeveer 72 miljoen zaadcellen per dag echter tussen de aanmaak van zaadcellen en het tijdstip dat zij bij de zaadlozing naar buiten komen zit twee tot drie maanden. Er gaat dus al een heel traject aan vooraf, waar alcohol dus al invloed op heeft.

Het is goed om je van tevoren af te vragen wat wel en niet goed kan zijn voor een zwangerschap. Wat je zou kunnen doen is om een preconceptioneel advies vragen bij een verloskundige in de buurt. Ook is er op internet een vragenlijst die je kunt invullen om na te gaan of er misschien een risico is voor moeder of kind. Zie ook de site www.zwangerwijzer.nl

Succes!

Roselie

Mogelijk vind je dit ook interessant