23 weken zwanger

Maagzuur en een kans om te overleven buiten de baarmoeder

De  baby

De foetus is nu 21 weken oud. Een mijlpaaltje, want tussen de 21 en 22 weken zouden de longen buiten de baarmoeder al in staat zijn een klein beetje lucht te ademen. Mocht het kindje onverhoopt nu geboren worden dan is er een redelijke kans dat het kindje het buiten de baarmoeder zal redden, natuurlijk wel met gespecialiseerde medische hulp.

De opperhuid wordt gevormd, botten worden steeds harder.


De moeder

Bij de groeiende buik die steeds hoger komt horen weer eigen zwangerschapskwaaltjes zoals brandend maagzuur. Ook de maagspier is weker geworden zodat het zuur makkelijker omhoog kan. Een lepeltje vanillevla schijnt te helpen.

Zin in seks? Dat is geen enkel probleem. Tenzij de vliezen gebroken zijn, er risico is op vroeggeboorte of er een ander medische probleem in de zwangerschap is waardoor de arts seks verbiedt. Maar normaal gesproken kan dat dus gewoon. Je kunt er wel eens een harde buik van krijgen als de baarmoederspier zich samentrekt, maar dat is niet erg. Seks tijdens de zwangerschap is absoluut niet gevaarlijk voor de baby. Zolang beide partners zich er prettig bij voelen dus vooral blijven doen!

Mogelijk vind je dit ook interessant