33 weken zwanger

Een roze velletje en voorweeën

De baby

Het hoofdje en de hersenen groeien nog steeds door. De baby is gemiddeld zo’n 38 cm nu.

Huidskleur

Het huidje van de foetus was rood maar wordt wat meer roze in de laatste weken van de zwangerschap. Dit komt omdat er meer vet onder het huidje wordt opgeslagen.

Bij de geboorte hebben baby’s een huidskleur die uiteenloopt van roze of geelachtig tot bruin. Baby’s van getinte ouders zijn wat donkerder dan baby’s van blanke ouders, maar ze hebben nog niet de kleur die ze later krijgen. Zowel de ogen als de huid worden in de loop van de eerste dagen en weken donkerder.

Prematuur

Als de baby nu geboren zou worden is het officieel nog wel prematuur maar met alle medische hulp in het ziekenhuis zijn er vrijwel geen problemen meer te verwachten.


De moeder

Zwangerschapsverlof

Wanneer begint jouw zwangerschapsverlof? Je kunt daarmee starten 6 weken voor de verwachte geboortedatum, als je 34 weken zwanger bent dus. Je kunt er ook voor kiezen om later met verlof te gaan, tot maximaal 4 weken voor de geboorte. Het voordeel is dat je dan wat meer weken zwangerschapsverlof na de bevalling hebt. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar houd er wel rekening mee dat deze laatste weken zwangerschap ook wel zwaar kunnen worden. Je hebt je rust nu ook wel nodig.

Voorweeen

Je kunt nu zogenaamde braxton-hicks weeën, indalingsweeën of voorweeën, voelen. Ze bereiden je baarmoeder voor op de échte weeën straks bij de bevalling.

Het onderscheid tussen harde buiken en echte weeën is de verandering van de baarmoedermond. Voorweeën komen veel minder regelmatig dan echte weeën en geven geen verandering van de baarmoedermond. Bovendien zit er veel meer tijd tussen twee harde buiken. Ze worden ook niet sterker maar houden op een bepaald moment weer op. Echte weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond korter wordt en/of ontsluit (open gaat), volgen een regelmatig tempo en worden steeds sterker.

Braxton-hicks weeën zijn volkomen onschuldig, maar als je vermoedt dat het om échte weeën gaat moet je je verloskundige raadplegen.

 

Mogelijk vind je dit ook interessant