38 weken zwanger

De baby

 

De uitgerekende datum komt in de buurt… nog twee weken. Maar het zou ook nu kunnen gebeuren. De kans dat de baby met 40 weken komt is groter, maar alles tussen 3 weken ervoor en 2 weken erna wordt als “normaal” gezien. Een tweeling daarentegen komt wat eerder, grote kans dat de bevalling spontaan begint met 38 weken.

De gemiddelde lengte van de foetus is nu 48,5 cm van zijn kruintje tot zijn hieltjes. De hersenen wegen 300 gram.

De baby oefent elk moment van de dag dat hij of zij wakker is met “ademen”. Er is geen lucht om in te ademen in de baarmoeder, maar de bewegingen worden geoefend.


De moeder

 

Je lichaam bereidt zich voor op de bevalling, al heb je dat niet altijd zelf in de gaten. Hormoon productie neemt toe, de baarmoedermond rijpt en de baby zakt steeds dieper in het bekken.

Een geplande keizersnede wordt vaak rond week 39 gedaan.

Tekenen dat de bevalling spontaan begint:

  • Weeën; Ontsluitingsweeën komen regelmatig, steeds heviger en sneller. Niet te verwarren met oefenweeën of harde buiken die je wellicht al gedurende de afgelopen weken van je zwangerschap hebt gehad.
  • Het breken van de vliezen: verliezen van vruchtwater. Verliezen van vruchtwater is duidelijk anders dan urineverlies of afscheiding. Afscheiding is wit en melkachtig, vruchtwater doorzichtig (als het goed is). Vruchtwater heeft een aparte, beetje zoetige lucht. Als je vliezen gebroken zijn, dan verlies je vaak goeie gutsen, en blijft het vaak sijpelen.

Het is slim om rond deze tijd je bed te beschermen. Je vliezen kunnen zomaar breken en als dat in bed gebeurt is je matras gelijk nat. Een zeiltje ligt niet prettig, er zijn hoeslakens te koop met een waterdichte onderkant en zachte bovenkant. (Ook heel handig als je kindje straks zindelijk gaat worden!)

Mogelijk vind je dit ook interessant