• Zwangerschapskwaaltjes

  Je lichaam verandert onder invloed van de zwangerschapshormonen, je maakt meer bloed aan, er moet plaatsgemaakt worden voor een hele baby in je buik... Dat gaat niet ongemerkt. Welke kwalen en klachten kom je in de zwangerschap tegen? Met tips!

 • Do's en don'ts in de zwangerschap

  Zwanger, of bijna zwanger? Dan liever geen alcohol! Maar mag je wel naar de sauna? En hoe zit het met vlees eten? Lees het op do's en don'ts in de zwangerschap.

Meer over kinderwens:

 

Hoe merk je dat je zwanger bent?

Zwangerschapssymptomen op een rijtje

Hoe weet je dat je zwanger bent? Wat zijn de symptomen? Het eerste echte duidelijke teken is natuurlijk de uitblijvende menstruatie. Maar soms merken vrouwen echter ook al voor die tijd aan hun lichaam dat ze zwanger zijn. Vooral vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest weten vaak zelf al wat er aan de hand is, nog vóór ze de uitslag van de zwangerschapstest hebben gezien. In dit hele vroege stadium van een zwangerschap is er misschien al wat te merken van zwangerschapskwalen en zwangerschapsklachten.

Hieronder een lijstje met tekenen die er op kunnen wijzen dat je zwanger bent.

 • Misselijkheid

  Sommige vrouwen hebben hier vrijwel direct na de bevruchting al last van, anderen zullen er negen maanden lang geen last van hebben: zwangerschapsmisselijkheid! En niet alleen 's ochtends. Vooral bij het ruiken van bepaalde etensgeurtjes kan het op komen zetten. Je bent - ook als je niet misselijk bent - in de zwangerschaps gevoeliger voor geuren en smaken dan anders.

 •  
 • Innestelingsbloeding

  Een paar dagen na de ovulatie, als het bevruchte eitje zich in de baarmoederwand nestelt kun je last hebben van een innestelingsbloeding. Je merkt daar niet altijd iets van, maar soms wordt er daarbij een adertje geraakt en verlies je een heel klein beetje bloed. Sommige vrouwen voelen ook een lichte kramp in de baarmoeder.

 •  
 • Gevoelige of gespannen borsten - donkere tepels

  Om straks goed voorbereid te zijn op het geven van borstvoeding raken je borsten onder invloed van zwangerschapshormonen beter doorbloed en zullen ze groeien tijdens de zwangerschap. Ook de tepels veranderen. Al in het begin van de zwangerschap zijn je borten wellicht wat meer gespannend dan anders of zelfs wat pijnlijker. De tepels worden door veranderend pigment donkerder.

 •  
 • Zwangerschapsvermoeidheid

  Vermoeidheid is een van de meest gehoorde klachten in het begin van de zwangerschap. Het lichaam is hard aan het werk om het kindje te laten groeien en je eigen lichaam daarvoor in de beste omstandigheden te brengen. Dat kost een hoop energie!

   
 • Andere stemming of stemmingswisselingen

  Een andere gemoedstoestand dan anders kan een teken zijn dat je zwanger bent. Vrouwen zijn vaak wat emotioneler, of juist chagrijnig en snel geirriteerd, of er is sprake van stemmingswisselingen. Veel vrouwen kunnen het aan hun "gemoed" voelen in welk deel van de menstruatiecyclus ze zitten, dat heb je te danken aan alle hormonen die meespelen. In het begin van de zwangerschap (en ook na de bevalling!) speelt dit helemaal mee.

 •  
 • Duizelig, veel plassen en afscheiding

  Ook dit zijn allemaal verschijnselen waar vrouwen die net zwanger zijn aan gemerkt hebben dat hun lichaam anders dan anders reageerde. Kijk voor meer uitleg over deze en andere symptomen ook eens op onze pagina over zwangerschapskwaaltjes.

   
 • Overtijd zijn

  Overtijd zijn wil zeggen dat je menstruatie niet komt op het moment dat je die verwacht. Sommige vrouwen menstrueren heel regelmatig, bij anderen is dat wat minder makkelijk te bepalen. Er zijn ook andere redenen waarom je niet of wat later dan normaal ongesteld wordt, maar als je graag zwanger wilt worden ben je die laatste paar dagen in aanloop naar je ongesteldheid misschien wat extra gespannen omdat je wilt weten of het deze keer gelukt is. Soms merken vrouwen echter ook al voor die tijd aan hun lichaam dat ze zwanger zijn.

Zwangerschapstest

Op de eerste dag nadat je ongesteld had moeten worden kun je zelf al een zwangerschapstest doen. Als de test negatief is wil dat niet perse zeggen dat je niet zwanger bent. Blijft de menstruatie uit probeer het dan na een aantal dagen gewoon opnieuw. Het grappige is dat als de test wel positief is je gelijk al meer dan een maand zwanger bent! Het eitje is bevrucht ergens in het midden van je menstruatieperiode, zo'n twee weken voor de verwachte menstruatiedatum. Als je overtijd blijkt te zijn is het vruchtje dus al zo'n twee weken "oud", maar de zwangerschapsduur wordt berekend vanaf de datum van je laatste menstruatie en is dus dan al één maand.

Hormonen en veranderingen in je lichaam

Hierboven gaven we een opsomming van veranderingen die in je lichaam kunnen optreden aan de hand van de zwangerschapshormonen: zwangerschapsverschijnselen. Echter, ook in de normale menstruatiecyclus heb je meer of minder last van veranderingen in je lichaam onder invloed van hormonen. Het duidelijkste teken dat je zwanger bent is nog altijd het uitblijven van de menstruatie, en als je helemaal zeker wilt zijn, doe een zwangerschapstest. Blijven de klachten en weet je niet of je zwanger bent, ga even langs je huisarts.