• Zwangerschapskwaaltjes

    Je lichaam verandert onder invloed van de zwangerschapshormonen, je maakt meer bloed aan, er moet plaatsgemaakt worden voor een hele baby in je buik... Dat gaat niet ongemerkt. Welke kwalen en klachten kom je in de zwangerschap tegen? Met tips!

  • Do's en don'ts in de zwangerschap

    Zwanger, of bijna zwanger? Dan liever geen alcohol! Maar mag je wel naar de sauna? En hoe zit het met vlees eten? Lees het op do's en don'ts in de zwangerschap.

Meer over kinderwens:

 

Symptomen zwangerschap

Hoe weet je dat je zwanger bent? Wat zijn de symptomen? Het eerste echte duidelijke teken is natuurlijk de uitblijvende menstruatie.

Op de eerste dag nadat je ongesteld had moeten worden kun je zelf al een zwangerschapstest doen. Als de test negatief is wil dat niet perse zeggen dat je niet zwanger bent. Blijft de menstruatie uit probeer het dan na een aantal dagen gewoon opnieuw. Het grappige is dat als de test wel positief is je officieel gelijk al meer dan een maand zwanger bent! Het eitje is bevrucht ergens in het midden van je menstruatieperiode, zo'n twee weken voor de verwachte menstruatiedatum. Als je overtijd blijkt te zijn is het vruchtje dus al zo'n twee weken "oud", maar de zwangerschapsduur wordt berekend vanaf de datum van je laatste menstruatie en is dus dan al één maand.

Overtijd zijn, te laat (een tijd niet meer) ongesteld worden is natuurlijk hèt teken dat je mogelijk zwanger bent. Als je graag zwanger wilt worden ben je misschien die laatste paar dagen voor je ongesteld moet worden wat gespannen, en wil je graag weten of het deze maand gelukt is. Maar soms merken vrouwen al voor die tijd aan hun lichaam dat ze zwanger zijn. Vooral vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest weten vaak zelf al wat er aan de hand is, nog vóór ze de uitslag van de zwangerschapstest hebben gezien.In dit hele vroege stadium van een zwangerschap is er misschien al wat te merken van zwangerschapskwalen en zwangerschapsklachten.

Hieronder een lijstje met tekenen die er op kunnen wijzen dat je zwanger bent.

Hoe merk je dat je zwanger bent?

Misselijkheid

Sommige vrouwen hebben hier vrijwel direct na de bevruchting al last van, anderen zullen er negen maanden lang geen last van hebben: misselijkheid! En niet alleen 's ochtends. Vooral bij het ruiken van bepaalde etensgeurtjes kan het op komen zetten. Je bent - ook als je niet misselijk bent - in de zwangerschaps gevoeliger voor geuren en smaken dan anders.

Innestelingsbloeding

Een paar dagen na de ovaluatie, als het bevruchte eitje zich in de baarmoederwand nestelt kun je last hebben van een innestelingsbloeding. Je merkt daar niet altijd iets van, maar soms wordt daarbij een adertje geraakt en verlies je een heel klein spoortje bloed. Sommige vrouwen voelen ook een lichte kramp in de baarmoeder.

Gevoelige of gespannen borsten - donkere tepels

Je borsten raken beter doorbloed en zullen groeien tijdens de zwangerschap, ook de tepels veranderen. Allemaal om straks goed voorbereid te zijn op het geven van borstvoeding. Dit is in het begin al te voelen doordat ze wat meer gespannen of zelfs ietwat pijnlijk zijn. De tepels worden door veranderend pigment donkerder.

Zwangerschapsvermoeidheid

Vermoeidheid is een van de meest gehoorde klachten in het begin van de zwangerschap. Het lichaam is hard aan het werk om het kindje te laten groeien en je lichaam daarvoor in de beste omstandigheden te brengen.

Een anders dan andere gemoedstoestand

Een andere gemoedstoestand dan anders kan een teken zijn van in verwachting zijn. Vrouwen zijn dan wat emotioneler, chagrijnig, snel geirriteerd misschien, er is sprake van stemmingswisselingen. Veel vrouwen kunnen het aan hun "gemoed" voelen in welk deel van de mesntruatiecyclus ze zitten, dat heb je te danken aan alle hormonen die meespelen. In het begin van de zwangerschap (en ook na de bevalling!) speelt dit helemaal mee.

Duizelig, veel plassen en afscheiding

Ook dit zijn allemaal verschijnselen waar vrouwen die net zwanger zijn aan gemerkt hebben dat hun lichaam anders dan anders reageerde. Kijk ook eens op onze pagina over zwangerschapskwaaltjes.

Ben ik zwanger of niet?

Hierboven gaven we een opsomming van tekenen die je lichaam geeft waaraan je zou kunnen aflezen dat je zwanger bent. Let wel, dit zijn ook vaak kwaaltjes waar je last van kunt hebben vlak voor je ongesteld moet worden! Bovendien kunnen deze klachten ook een hele andere oorzaak hebben. Het duidelijkste teken dat je zwanger bent is nog altijd het uitblijven van de menstruatie, en als je helemaal zeker wilt zijn, doe een zwangerschapstest. Blijven de klachten en weet je niet of je zwanger bent, ga even langs je huisarts.