Koken en bakken met je kids

Samen aan de slag in de keuken

Cupcakes bakken, wentelteefjes maken of gewoon helpen bij het koken. Veel kinderen vinden dat heel erg leuk om te doen. Als je nog nooit eerder met de kids gekookt hebt, dan is het écht de moeite waard om dit te proberen.

Waarom je samen met je kind zou moeten koken

Koken met je kids heeft namelijk heel wat voordelen, niet alleen voor hen, maar ook voor jou!

Samen koken versterkt jullie band

Soms kan je het als ouder heel erg druk hebben. Je hebt je job, je hobby’s en je dagelijkse verplichtingen. Tijd met de kinderen is voor jou een prioriteit, maar helaas spendeer je soms minder tijd met de kinderen dan je écht zou willen. Als je samen met de kinderen kookt, dan heb je twee vliegen in één klap: je bereidt het eten voor je gezin en je hebt “quality time” met je bengeltjes. Die extra tijd zal jullie band alleen maar ten goede komen!

Goed voor de motorische en creatieve ontwikkeling

Meehelpen in de keuken is leerzaam voor kinderen. Ze leren nieuwe handelingen, waardoor ook hun grove en fijne motoriek verbetert. Denk maar eens aan het breken van een ei zonder dat er schilletjes in de dooier achterblijven! Daarnaast helpen ze meedenken om leuke receptjes te bedenken en dat zal hun creativiteit prikkelen. Als je samen met de kids kookt, dan zullen ze dus niet alleen veel plezier beleven, maar ook veel bijleren! 

Het zelfvertrouwen en de zelfstandigheid wordt gestimuleerd

Als je met je kinderen kookt dan werk je samen aan een lekker gerecht. Dat is pas écht teamwork! Maar je kan je kinderen ook elk een eigen taak geven. Ze zullen er alles aan doen om dit tot een goed einde te brengen, want ze willen dat jij trots op hen bent. Hierdoor leren ze zelfstandig worden en dat is goed voor later. Bovendien zullen ze ook meer zelfvertrouwen krijgen, want ze zullen trots zijn op hun eigen creatie!

Beter leren eten

Je kind zal door het zich bewuster te zijn van wat er allemaal in het eten gaat, waar het vandaan komt, hoe het moet worden gemaakt veel leren over voedsel in het algemeen. Tussendoor proeven van de ingrediënten is natuurlijk ook een must. Hoe smaakt een rauwe paprika? En als hij in de warme hartige taart is verwerkt?  Je kind zal bewuster proeven en meer gaan nadenken over wat hij wel en minder lekker vindt. En natuurlijk geldt: wat je zelf hebt gemaakt is misschien nog wel het allerlekkerst! Veel kinderen die bijna niets lusten leren beter eten als ze zelf mogen meedenken en meehelpen bij de bereiding.

En tot slot:  samen gerechtjes maken is ook gewoon erg leuk!

Welke gerechten kan je samen koken?

 Wil je graag met je kids aan de slag, maar weet je niet goed wat je samen kan koken? Maak het jezelf niet te moeilijk, er is genoeg dat je samen kan bereiden. Denk bijvoorbeeld aan pizza’s, koekjes, een taart, spaghetti, enzovoort. Leuk zijn ook gerechten met speciale vormen of gezichtjes, maar het is zeker niet altijd nodig om speciale gerechten te bedenken. Kids zullen het koken sowieso fijn vinden, omdat ze het samen met jou kunnen doen!

Begin met iets simpels, dan kan het niet mislukken en kun jij kijken hoe het hen bevalt. Zorg ervoor dat je je kinderen tijdens het koken voldoende verantwoordelijkheid geeft, maar laat hen niets doen dat ze nog niet kunnen of dat te gevaarlijk kan zijn, en maak op voorhand goede afspraken. Hieronder een overzicht van waar je kinderen je mee kunnen helpen:

  • Peuters: deeg kneden, met de pepermolen of zoutbus wat toevoegen, roeren, groenten of fruit wassen, fruit op stokjes prikken.
  • Kleuters: deeg uitrollen, ingrediënten tellen, vormpjes uitdrukken, peterselie knippen.
  • Vanaf 6 jaar: groenten snijden of raspen, balletjes rollen, gerechten garneren.
  • Vanaf 8 jaar: recept voorlezen, een maatbeker gebruiken, dingen afwegen, blikken openen.
  • Vanaf 10 jaar: zelf iets bereiden op het vuur (wanneer jij aanwezig bent), volledige recepten bereiden.

Koken met de kinderen is dus een goed idee. Het zal jullie band versterken en je kinderen zullen ontzettend veel bijleren. Bovendien zullen jullie ongelooflijk veel bak- en kookplezier beleven. Haal die spatel en kookmutsen alvast naar boven!

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.