Kinderen

Na een jaar is je baby verandert in een dreumes. Daarna komt de peuterfase van 2 tot 4 jaar. En wanneer je kind naar school gaat is hij een kleuter. Iedere leeftijdsfase vereist een andere aanpak. Op deze pagina beantwoorden we vragen over; de groei en ontwikkeling, de opvoeding en de gezondheid van je kind. Maar ook geven we tips over leuke activiteiten en het leukste speelgoed voor de specifieke leeftijdsgroepen. Ook vragen over school zoals; het kiezen van een school, voor het eerst naar school, hoofdluis, dyslexie etc. worden hier beantwoord. 

Kinder Thema’s
Kinderen

Na het eerste jaar is je kind van een baby verandert in een dreumes. De lichamelijke en geestelijke ontwikkeling gaat nog steeds ontzettend snel, al gaat het wat minder hard dan in het eerste jaar. Je dreumes leert steeds beter praten en nog meer taal begrijpen. Je leest hier meer over de taalontwikkeling van een dreumes.

Hoewel sommige supersnelle baby’s al voor hun eerste verjaardag kunnen lopen, is voor de meeste kinderen het tweede jaar echt het jaar waarin ze flink mobiel worden. Ook de fijne motoriek verbetert enorm op deze leeftijd.

Veel kinderen krijgen zo rond hun 12e tot 14e maand weer een periode van eenkennigheid. Je kind gaat steeds meer beseffen dat hij een eigen persoontje is en niet meer zo afhankelijk van jou. Aan de andere kant is hij natuurlijk nog lang niet in staat om lang zonder jou te kunnen en dat levert soms angst op.

Rond zijn tweede verjaardag verandert je dreumes in een peuter en breekt de peuterpuberteit aan. Veel kinderen willen nu alles zelf bepalen. Wij geven tips hoe je kan omgaan met driftbuien en emoties.

Wanneer je kind een peuter is zal zijn motoriek verfijnen en leert hij rennen, op de bank klimmen, met twee voeten in de lucht springen etc. Langzamerhand zal het krassen veranderen in tekenen: je kind gaat vooraf bedenken dat hij een auto of een poppetje wil gaan maken en ook echt proberen de lijntjes op de juiste plek te krijgen. Grotere peuters krijgen misschien interesse in lezen en schrijven.

Ook peuters hebben weer zo hun eigen angsten. Het is heel normaal dat een kind weer even een periode krijgt dat hij meer eenkennig, emotioneler of angstiger is dan voorheen. Een peuter denkt alweer over veel meer dingen na, begrijpt de wereld alweer een stukje beter – maar nog niet helemaal. Hij vult dat wat hij nog niet begrijpt aan met zijn enorme fantasie en creëert zo zijn eigen magische wereld.

Wanneer je kind 4 is zal hij voor het eerst naar de basisschool gaan. Maar welke school kies je en hoe gaat nou zo’n eerste dag op school? Wij vertellen je er alles over. Maar ook lees je hier meer over bijvoorbeeld; faalangst, dyslexie, dyscalculie, hoogsensitiviteit, ADHD, hoogbegaafdheid en nog veel meer waar je eventueel tegenaan loopt wanneer je kind naar school gaat.