Een vaginale schimmelinfectie komt vaak voor bij vrouwen. In de zwangerschap ben je hier zelfs nog gevoeliger voor. Hoe dat kan en wat je kan doen om zo’n schimmelinfectie te voorkomen of te behandelen vertellen we jou in dit artikel.
- Wat is een vaginale schimmelinfectie?
- Oorzaken vaginale schimmelinfectie tijdens de zwangerschap
- Symptomen van een vaginale schimmelinfectie tijdens de zwangerschap
- Hoe kom je erachter of je een vaginale schimmelinfectie hebt?
- Is een vaginale schimmelinfectie gevaarlijk?
- Tips om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen
- Hoe kan je een vaginale schimmelinfectie behandelen?
Wat is een vaginale schimmelinfectie?
Deze infectie wordt veroorzaakt door een schimmel, de candida albicans. Een vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een gistinfectie of een candida-infectie genoemd. Iedere vrouw heeft schimmels en bacteriën in haar vagina, dat is heel normaal. Ze houden je vagina namelijk gezond. Ook de candida schimmel komt bij veel mensen van nature voor in hun lichaam. Normaal gesproken is dat onschuldig, maar soms kunnen ze klachten gaan geven en een infectie veroorzaken.
Oorzaken vaginale schimmelinfectie tijdens de zwangerschap
De candidaschimmel kan door verschillende oorzaken gaan groeien en een infectie veroorzaken:
- Tijdens de zwangerschap ben je gevoeliger voor een schimmelinfectie dan normaal, omdat de PH-balans in je vagina veranderd als gevolg van hormoonveranderingen. Dit is een perfecte bodem voor de schimmel om te gaan groeien, wat vervolgens kan leiden tot een infectie. De PH-waarde kan ook veranderen doordat je diabetes hebt en je bloedsuikerspiegel ontregeld is.
- Je hebt tijdens een zwangerschap minder weerstand, waardoor je over het algemeen gevoeliger bent voor infecties.
- Door een te grondige hygiëne van je vagina kan je eerder last krijgen van een vaginale schimmelinfectie.
- Als je een antibioticakuur hebt gekregen voor een andere aandoening, dan kunnen bacteriën worden gedood in jouw vagina waardoor daar de balans verstoord wordt. Ook het gebruik van bepaalde medicatie kan hiervoor zorgen. Waardoor de kans groter is dat er een schimmelinfectie ontstaat.
Symptomen van een vaginale schimmelinfectie tijdens de zwangerschap
Als je al eens eerder een vaginale schimmelinfectie hebt gehad, dan herken je tijdens de zwangerschap de klachten wel. Als je er niet bekend mee bent, dan ga je misschien twijfelen. Daarom hieronder op een rijtje welke klachten je kan ervaren als je een infectie hebt.
Tijdens de zwangerschap is het heel normaal dat je meer vaginale afscheiding hebt dan gebruikelijk. Dat komt omdat er meer bloed stroomt door je bekken en je vagina. Zodra de afscheiding een andere kleur of geur heeft, dan is de kans groot dat je een vaginale schimmelinfectie hebt. Andere symptomen die vaak voorkomen zijn:
- Jeuk of irritatie in en rondom je vagina en schaamlippen. De huid rondom je vagina is dan vaak rood en opgezet.
- Meer vaginale witte afscheiding.
- Je vaginale afscheiding kan brokkelig van structuur zijn. Sommigen vinden het op yoghurt lijken.
- Pijn bij het vrijen en plassen.
- Branderig gevoel in en rondom je vagina en schaamlippen
Hoe kom je erachter of je een vaginale schimmelinfectie hebt?
Als je twijfelt of je een vaginale schimmelinfectie hebt, dan kan je je huisarts bellen voor een afspraak. Hij kan dan een uitstrijkje maken om de vaginale schimmelinfectie op te sporen en andere aandoeningen uit te sluiten. Tegenwoordig zijn er ook zelftests te verkrijgen, waardoor je gemakkelijk en snel thuis kan testen of je een infectie hebt of niet. Met een wattenstaafje neem je wat slijm af uit je vagina. De PH-waarde (zuurgraad) van je vagina wordt dan gemeten. Daarnaast worden in de bijsluiter nog een aantal vragen gesteld aan jou, zodat je uiteindelijk zelf de diagnose kan stellen. Voorbeelden van zelftest zijn:
- de Canesten GYNO test
- de Candida check
Mocht je twijfelen of de klachten worden erger? Raadpleeg dan altijd je huisarts.
Is een vaginale schimmelinfectie gevaarlijk?
Gelukkig is een schimmelinfectie normaal gesproken onschuldig en niet gevaarlijk voor jou en je baby. Het heeft geen negatieve invloed op de ontwikkeling van je kindje en het geeft ook geen verhoogde kans op een miskraam. Wel is het heel vervelend en je kan er zelfs onzeker door voelen. Ook is een schimmelinfectie geen soa, dus je kan het niet seksueel overdragen aan een ander.
Mocht je op het eind van de zwangerschap last krijgen van deze vaginale schimmelinfectie bel dan je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Er is dan namelijk een kans dat je de infectie doorgeeft aan je kindje en hij tijdens de geboorte wordt besmet. Hij kan dan last krijgen van een milde infectie op zijn huid of aan zijn mond. Dit laatste wordt ook wel spruw genoemd en wordt veroorzaakt door dezelfde schimmel. Dit komt overigens niet vaak voor en als dat wel zo is, dan is dat gelukkig goed te behandelen.
Tips om een vaginale schimmelinfectie te voorkomen
Alhoewel een schimmelinfectie zomaar kan ontstaan, zijn er ook een aantal zaken waar je zelf rekening mee kan houden om de kans op een infectie te verkleinen:
- Was je vagina alleen aan de buitenkant met water. Door zeep of andere vaginale middeltjes te gebruiken verander je juist zelf de PH-waarde in je vagina. De kans op een infectie wordt daarmee groter.
- Draag katoenen ondergoed, omdat deze stof goed vocht op kan nemen. Door synthetische stoffen zweet je sneller en ontwikkelen schimmels zich gemakkelijker.
- Gebruik een neutraal wasmiddel voor je ondergoed en kleding, zo verklein je de kans op een schimmelinfectie.
- Vergroot je weerstand! Door te bewegen, gezond te eten en op tijd te ontspannen houdt je je weerstand op peil. Voorkom daarom stress, want dat werkt weerstand verlagend en vergroot de kans op een vaginale schimmelinfectie.
- Probeer pas geslachtsgemeenschap te hebben als je vagina voldoende vochtig is of gebruik glijmiddel. Als je vagina te droog is wordt het slijmvlies geïrriteerd, waardoor de kans op infecties wordt vergroot.
Hoe kan je een vaginale schimmelinfectie behandelen?
Er zijn verschillende manieren om een vaginale schimmelinfectie te behandelen. De meeste infecties gaan vanzelf weer over, omdat je lichaam zichzelf heel goed kan genezen en de balans in je vagina weer terug kan brengen. Dit kan een paar weken duren.
Als je zwanger bent of borstvoeding geeft mag je geen antischimmelmedicijnen gebruiken. De werkzame stoffen kunnen namelijk in jouw bloed en in de moedermelk komen en zo bij je baby terecht komen. Dat willen we natuurlijk niet. Mocht je toch medicatie willen gebruiken, overleg dan altijd eerst met je huisarts. Je kan bijvoorbeeld wel antischimmelmiddelen gebruiken zoals capsules of een crème.
Bronnen: rivm, schimmelinfecties, deverloskundige, thuisarts