Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van vreetbuien. Daar heb je vast wel eens van gehoord. Je kan trek hebben in lekkere dingen, maar ook in bijzondere combinaties. Zoals hunkeren naar augurken met slagroom of chips met chocolade. Je hele eetpatroon veranderd als je zwanger bent. Ook cravings kunnen daar bij horen. Je verlangt enorm naar kroketten, eieren of liters melk. Lepels Nutella of bergen zure appels vind je ineens het einde. In de zwangerschap is geen combinatie te gek. In dit artikel vertellen we jou waardoor deze cravings ontstaan, wat pica is en welke tips er zijn om eetbuien zoveel mogelijk te beperken.
Oorzaken vreetbuien in je zwangerschap
Vooral in de eerste maanden van je zwangerschap veranderd er behoorlijk wat in je lichaam. Er zijn een aantal veranderingen die ervoor zorgen dat je last kunt krijgen van vreetbuien in die periode:
- Je reuk– en smaakvermogen veranderd. Sommige voedingsmiddelen ruiken ineens heerlijk en kan je niet weerstaan. Terwijl je van andere geuren juist heel erg misselijk wordt.
- De hormoonhuishouding in je lichaam wordt anders. Het zwangerschapshormoon hCG, oestrogeen en progesteron nemen toe. Hierdoor kan je meer trek ervaren. Vanwege de toename van hormonen veranderen ook je emoties. Deze kunnen er ook voor zorgen dat je trek krijgt in lekkere dingen.
- Tekort aan voedingsstoffen. Het kan zijn dat je tijdens de zwangerschap bepaalde stoffen mist. Je lichaam zorgt er dan zelf voor dat je trek krijgt in bepaalde producten. Zo voorkom je tekorten. Je kan dan ineens verlangen naar producten die je normaal niet eet. Kilo’s appels, pindakaas, vlees, liters melk, et cetera. Smaken verschillen, zo ook in de zwangerschap. Waar de één ’s avonds trek heeft in een frietje of een zure haring, moet een ander daar niet aan denken. Daarnaast kan je bijvoorbeeld meer dorst hebben, omdat je lichaam tijdens de zwangerschap meer vocht nodig heeft.
Wanneer heb je het meeste last van cravings?
Vooral in het eerste trimester van je zwangerschap kan je last hebben van eetbuien. Ook gedurende de rest van je zwangerschap kan je dit gevoel blijven houden. De meeste vrouwen hebben een voorkeur voor zure producten of voor zoetigheid, zoals ijs, chocolade of snoepjes. Wetenschappers weten nog niet waardoor deze voorkeuren ontstaan. De behoefte aan zoet ontstaat vaak als gevolg van emoties of moeheid. Lekkere dingen lossen dat niet op. Heb je behoefte aan een luisterend oor? Lucht dan je hart bij je partner, je moeder of een goede vriendin. Ben je moe? Ga dan op tijd naar bed of doe overdag een powernap.
Moet je voor twee personen eten?
Meer trek hebben als je zwanger bent is eigenlijk heel logisch, aangezien je lichaam hard aan het werk is en dus meer voeding nodig heeft. De hormonen gieren door je lichaam en je baby heeft extra voeding nodig om te kunnen groeien. Je kan echt extreme honger ervaren. Het is echter niet de bedoeling dat je voor twee gaat eten, zoals soms wordt gedacht. Het verschilt per persoon hoeveel energie je extra nodig hebt. Het Voedingscentrum adviseert om tijdens je zwangerschap maximaal 200-300 kcal extra te eten. Dat is ongeveer net zoveel als een bruine boterham met kaas of 2 stuks fruit. Probeer gezond te blijven eten, eet gevarieerd, blijf bewegen en matig de inname van zoet en vettigheid. Want alles wat er nu aankomt, moet er straks na de bevalling ook weer af.
Heb je last van pica?
Heb je ooit gehoord van pica? Tijdens de zwangerschap, maar ook daarbuiten kan je hier last van krijgen. Je hebt dan de behoefte om niet-eetbare dingen te eten. Pica is de Latijnse benaming voor ekster. Dit dier eet alles, vandaar de verwijzing. Je kan hierbij denken aan zand, steentjes, munten, takken, verf, zeep en zelfs lampen. Dit klinkt natuurlijk hartstikke smerig als je geen last hebt van pica, maar helaas zijn er mensen die hieraan lijden.
Deze stoornis valt onder de eetstoornissen. Het is nog niet bekend waar deze ziekte door ontstaat, maar gelukkig komt het niet vaak voor. Wel blijkt dat mensen die deze stoornis hebben vaker een tekort hebben aan bepaalde mineralen, zoals ijzer of calcium. Je lichaam wil deze aanvullen en zorgt ervoor dat je trek krijgt in producten waar deze stoffen in zitten. Trek aan de bel bij de huisarts, verloskundige of gynaecoloog als je de volgende signalen herkent:
- Je hebt langer dan vier weken last van het eten van niet-eetbare producten
- Last van verstopping doordat je niet-eetbare producten hebt gegeten
- Je maakt je zorgen over je (ernstige) behoefte aan niet-eetbare producten
Tips tegen vreetbuien in je zwangerschap
Om de cravings in je zwangerschap zoveel mogelijk binnen de perken te houden, geven we jou een aantal tips:
- Ontbijt – Start je dag met een goed ontbijt. De kans dat je later op de ochtend trek krijgt is dan een stuk kleiner.
- Eet regelmatig – Als je met regelmaat eet, heb je automatisch minder momenten waarop je last kan krijgen van vreetbuien. Simpelweg omdat je al vol zit. Eet daarom 3 maaltijden per dag of 6 kleinere maaltijden en neem op vaste momenten een (gezond) tussendoortje. Door maaltijden weg te laten, krijg je juist eerder last van eetbuien.
- Drink voldoende – Drink het liefst 2 liter vocht op een dag als je zwanger bent. Denk aan water en groene thee. Vermijdt het liefst cafeïne- en koolzuurhoudende dranken. Je lichaam herkent niet altijd het verschil tussen trek en dorst. Drink daarom eerst een glas water als je last krijgt van cravings. Dan eet je vanzelf minder, omdat je al een verzadigd gevoel hebt.
- Zoek afleiding – Voorkom verveling en zoek afleiding op de momenten dat jij het meest last hebt van vreetbuien. Als je iets leuks te doen hebt, ben je minder bezig met voeding. Ben je moe en lig je lekker op de bank televisie te kijken, dan is de kans op een eetbui groter. Geef niet direct toe aan die behoeftes.
- Beweeg – Ga lekker naar buiten voor een wandeling of om te fietsen. Plan een zwangerschapsyogales in of ga lekker zwemmen. Door thuis te blijven en stil te zitten is de kans een stuk groter om weer in de kast te kijken of er iets lekkers ligt. Bewegen is niet alleen gezond voor jou, maar ook voor je baby.
- Eet gezonde snacks – Eet niet alleen overdag vers en gezond, maar ook ’s avonds als je op de bank zit. Pak bijvoorbeeld eerst een bakje met groente, zoals komkommerreepjes, worteltjes of paprika. Zo stil je de eerste trek en is de kans kleiner om door te gaan met ongezonde snacks.
- Koop gezonde voeding – Als je geen ongezonde dingen in huis hebt, kan je je ook niet laten verleiden. Ga boodschappen halen nadat je een maaltijd hebt gegeten en vermijd de tijdstippen in de winkel dat je normaal gesproken last krijgt van een eetbui. Vraag ook je partner om geen lekkere dingen mee te nemen.
Bronnen: voedingscentrum, foliumzuur.nl, gezondheidsplein