Borstvoeding geven

Als je zwanger bent of wilt worden is de grote vraag: ga ik borstvoeding geven of niet? Borstvoeding, ja natuurlijk, was de campagne van de rijksoverheid, die nog steeds vrouwen aanraadt hun baby in ieder geval de eerste zes maanden zelf te voeden.

De voordelen van borstvoeding

Voordelen van het geven van borstvoeding zijn er te over. Het is gezond, veilig, betrouwbaar en natuurlijk.

 • De baby heeft minder vaak allergische aandoeningen en een beter immuunsysteem.
 • De moeder heeft een beter herstel na de bevalling, minder kans op botontkalking en minder kans op borstkanker op latere leeftijd.
 • Onderzoeken lijken uit te wijzen dat kinderen die borstvoeding hebben gekregen hoger scoren op intelligentie-testen.
 • Moedermelk is altijd en overal beschikbaar.
 • Het is altijd op de juiste temperatuur.
 • Borstvoeding geeft geen afval.
 • Praktisch voordeel: geen gedoe met flesjes aanmaken en veel troep meenemen om onderweg te kunnen voeden.
 • Het verbetert de band tussen moeder en kind.
 • Moedermelk past zich niet alleen qua hoeveelheid maar ook qua samenstelling aan naar de leeftijd van het kind. Voor een pasgeborene is de samenstelling van de moedermelk anders dan wanneer de baby zes maanden oud is.
 • Borstvoeding is goedkoop.

Nadelen van borstvoeding geven

Borstvoeding is de gezondste voeding voor de baby, en ook heeft het gunstige effecten op de gezondheid van de moeder. Maar naast de vele voordelen zijn er ook wel wat nadelen te noemen.

 • Zeker in het begin kan het behoorlijk pijnlijk zijn (stuwing, tepelkloven, toeschietreflex).
 • Het “lukt” niet altijd vanzelf. Problemen met ingetrokken tepels, te veel of te weinig melk, baby’s die om de een of andere reden niet direct zelf goed drinken uit de borst zodat je moet gaan kolven om de melkproductie op gang te brengen of te houden.
 • Geef je borstvoeding maar kan je kind om de een of andere reden niet zelf bij je drinken (omdat je weer gaat werken bijvoorbeeld) dan moet je gaan kolven. Kolven wordt door sommige mensen als een saaie of gênante aangelegenheid gezien. Anderen hebben er minder problemen mee en hebben het er graag voor over omdat ze graag borstvoeding willen (blijven) geven.

Wil of kun je geen borstvoeding geven, kunstmatige babymelk wordt steeds beter van kwaliteit en is tegenwoordig een prima alternatief. Meer weten over flesvoeding? Kijk op onze pagina over flesvoeding.

Tips bij (problemen met) borstvoeding

Stimuleren

Borstvoeding kun je proberen te stimuleren door:

 • goed voor jezelf te zorgen en voldoende rust te nemen.
 • gezond te eten.
 • minimaal twee liter per dag te drinken.
 • je kindje regelmatig aan te leggen.

Daarnaast kun je jezelf een borstmassage geven, hiermee kun je de toeschietreflex van borstvoeding opwekken.

 • Ontspan.
 • Maak met twee vingers ronddraaiende bewegingen over je hele borst, ook aan de onderkant.
 • Of anders, gebruik een gesloten vuist: rol voorzichtig met je vuist over je borst richting je tepel.
 • Gebruik geen massageolie! De baby zal de geur en smaak niet waarderen.
 • Draai één voor één je tepels voorzichtig tussen je wijsvinger en duim. Hierdoor komen er hormonen vrij en wordt je toeschietreflex gestimuleerd.

Stuwing

Wanneer je juist teveel melk aanmaakt voelen je borsten dik, hard en pijnlijk. Wat helpt is een stevige beha aantrekken. Ook kan warmte kan helpen: een lange warme douche bijvoorbeeld. Dit ontspant en bevordert de toeschietreflex en zet de bloedvaten open zodat het bloed ook weer uit je borsten kan stromen. Een kompres wil ook nog wel eens helpen.

Tepelkloven

Er zijn middeltjes bij de apotheek te koop, maar je kunt ook na het voeden een druppeltje moedermelk op je tepel wrijven en de tepel aan de lucht laten drogen.

Hoeveel moet je zelf eten als je borstvoeding geeft

Hoeveel moet je nu als moeder eten als je borstvoeding geeft? Tijdens je zwangerschap heb je voldoende vetreserves aangelegd zodat eten naar behoefte voldoende is. Je zult wel iets meer gaan eten dan je voor de zwangerschap gewend was omdat je iets meer energie verbruikt. Voor drinken geldt hetzelfde, drink naar behoefte, maar wel tenminste anderhalve liter per dag.

Het is belangrijk om te weten dat moedermelk sporen bevat van wat de moeder eet/ drinkt. Wees daarom voorzichtig met producten die eventueel een allergische reactie kunnen veroorzaken, vooral als er allergie in de familie voorkomt. Ook regelmatig gebruik van alcohol is minder gunstig voor de baby tijdens het geven van borstvoeding. Bij medicijngebruik als je borstvoeding geeft is het verstandig eerst met de arts of apotheker te overleggen, want moedermelk bevat ook sporen van de door jou gebruikte medicijnen.

Lees meer over wat en hoeveel moet je eten als je borstvoeding geeft. Ook met tips om snel weer in vorm te komen.
Hoe vaak en hoeveel drinkt je baby aan de borst

Aan het geven van borstvoeding zijn geen harde schema’s verbonden.Voeden op verzoek betekent dat je je baby zo vaak en zo veel kunt aanleggen als
nodig, je baby geeft het zelf aan. Meestal om de twee tot drie uur. Na verloop van tijd ontstaat dan vanzelf een soort regelmaat. Als de baby goed groeit en
zo’n vier natte luiers per dag heeft drinkt hij voldoende.

Regeldagen

Het lijkt soms of je baby onverzadigbaar is en de hele dag door wil drinken. Dit is een zogenaamde “regeldag”. Het vaker aanleggen heeft als doel de melproduktie te stimuleren, de borstvoeding past zich zo perfect aan aan de boehoefte van de baby. Regeldagen komen meestal voor rond de leeftijd van tien dagen, zes weken en drie maanden.

Vaste hapjes naast borstvoeding

Wanneer kan de baby vast voedsel gaan gebruiken? Dit is per individu verschillend. Het begin ligt meestal rond de leeftijd van zes maanden, het belangrijkste is: Kijk naar het kind. De baby zal interesse gaan tonen in het voedsel van de ouders. Ze zullen proberen om het vast te gaan pakken of kauwbewegingen gaan maken. De ene baby zal gemalen/ puree voedsel willen terwijl de andere op een zacht gekookt worteltje knagen lekker vind. Kijk dus goed wel signalen het kind geeft. En laat
het kind langzaam maar zeker met de pot mee eten.

Voedingsschema

Of je nu flesvoeding of borstvoeding geeft, de meeste ouders hebben toch veel vragen over voeding, zeker bij hun eerste kind. Hier vind je een schema wat de baby het eerste jaar aan voeding nodig heeft en een voorbeeld van een dagritme om de voeding handig over de dag te verdelen.

Door Diana Vredegoor, diëtiste

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.