Je baby brengt in de eerste levensmaanden heel wat uren slapend door. Toch lukt het misschien niet altijd om je kindje thuis in zijn eigen bedje te laten slapen. Als je op bezoek gaat of op vakantie wilt met je baby, is een inklapbaar campingbedje ideaal. Er zijn heel veel verschillende soorten reisbedjes op de markt. Om je op weg te helpen lees je in dit artikel waar je allemaal op moet letten bij de aanschaf van een campingbedje.
Wat is een campingbedje?
Een campingbedje is een licht, compact en draagbaar bedje die je mee kan nemen als je kindje ergens anders gaat slapen. Vaak wordt er ook een reistas bij geleverd. Zo’n bed is heel handig als je kleintje gaat logeren of als jullie op reis gaan. Het is niet bedoeld als permanent bed, omdat deze bedjes vaak niet stevig en stabiel genoeg zijn. Voor een tijdelijke slaapplek zijn ze echter heel geschikt. Een reiswieg kan in de eerste levensmaanden van jouw kindje ook prima voldoen. Ga je op reis met het vliegtuig, dan is een lichtgewicht reisbedje weer ideaal. Een campingbedje is zo ontworpen, dat je hem binnen een paar seconden op kan zetten.
Vanaf welke leeftijd in een campingbedje?
Vanaf de geboorte kan je baby in een campingbedje slapen. De meeste bedjes kunnen tot een gewicht van 15 kilogram dragen. Gemiddeld genomen is je kindje dan 3 à 4 jaar. Ga je op vakantie? Dan kan je het bedje ook handig gebruiken als box.
Zijn campingbedjes veilig?
Een goede nachtrust is voor je kind heel belangrijk. Een veilige slaapomgeving maakt dat jij ook lekker kunt slapen. Er zijn een aantal voorschriften waaraan campingbedjes moeten voldoen, voordat ze als veilig worden bestempeld. Deze zijn beschreven in de Nederlandse norm (NEN) UNE-EN 716 – 1 en 2. Voordat je overgaat tot de aankoop van een bedje, check dan of deze voldoet aan de norm.
Veilig slapen in een campingbedje
Ondanks dat je kleintje slechts af en toe in een reisbedje slaapt, is het wel belangrijk dat je kindje er veilig in kan slapen. Let daarom bij de aanschaf op onderstaande punten.
Soorten
Het meest gangbare campingbedje is een stevig, rechthoekig model. Nadeel hiervan is dat hij daardoor ook redelijk zwaar is en lastiger in elkaar te zetten. Een voordeel is dat er vaak een goed matrasje in zit, waardoor je kindje lekker kan liggen. Daarnaast heb je lichtgewichte pop-up tentjes, die je in één handbeweging op kunt zetten. Deze zijn er in verschillende soorten en maten. Sommige lijken op een bedje, andere op een tentje. Voor je kleintje is dit bedje minder comfortabel dan het rechthoekige, robuuste bedje. Hierdoor is de pop-up versie minder geschikt om langere tijd te gebruiken. Tot slot zijn er vierkante bedjes, die tegelijkertijd ook dienst doen als box. Vaak zijn deze bedjes wat groter.
In- en uitklappen
Een campingbedje kan je op drie verschillende manieren in- en uitklappen:
- je zet het bedje neer, vouwt de zijkanten in en duwt het mechanisme in het midden van de bodem naar beneden. Dit lijkt op de beweging die je maakt als je een paraplu uitklapt. Wil je het bedje weer inklappen, dan doe je deze handelingen in de tegenovergestelde richting. Dit vergt wel even wat oefening, maar dan heb je wel een stevig bed voor je kleintje.
- een ander type is het pop-up bedje. In één handbeweging draai je de buizen in de vorm van een bedje. Inklappen doe je met een tegenovergestelde beweging. Het inklappen is even oefenen, maar als je het eenmaal kan vouw je het bedje in een paar seconden in elkaar.
- tot slot heb je het model à la de campingtafel. Je klapt het bed uit en hoeft daarna alleen nog maar de poten één voor één uit te klappen.
Belangrijk bij alle bedjes is dat ze nog vergrendeld moeten worden zodra ze zijn uitgeklapt. Je wilt niet dat het bedje automatisch weer inklapt als je kindje erin ligt. De meeste campingbedjes hebben zo’n kindveilige sluiting. Bij veel babywinkels kan je de reisbedjes uitgeklapt bekijken. Vraag ook even of je hem zelf mag inklappen en opzetten zodat je zelf kan ervaren wat jij fijn en handig vindt. Je kunt dan direct testen of je hem makkelijk kan dragen (gewicht verschilt per bedje) en of er bijvoorbeeld een draagtas met schouderband bij zit.
Afmeting
Campingbedjes zijn er in allerlei formaten. Zowel uitgeklapt als ingevouwen. Belangrijk is dat hij voldoet aan jouw wensen en eisen. Als je met de auto op vakantie gaat moet hij natuurlijk in de kofferbak passen. Bedenk dat je ook nog heel veel andere spullen meeneemt als je weggaat, dus een compact model is dan ideaal. Ga je vliegen en ben je van plan om zelf een bedje mee te nemen? Dan kun je het beste eerst contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij om te checken wat de mogelijkheden zijn qua afmetingen.
Materiaal
Sommige bedjes zijn gemaakt van vuilafstotend materiaal, dat is erg handig met schoonmaken. Belangrijk is in ieder geval dat de zijkanten lucht moeten doorlaten, zodat er geen verstikkingsgevaar kan optreden als je kleintje met zijn gezichtje tegen de zijwand aan komt te liggen. Let er op dat de matrashoes eraf kan, zodat je deze lkan uitwassen.
Poten of wieltjes
Een campingbedje kan op pootjes of wielen staan. Belangrijk is dat er minimaal twee wieltjes vastgezet kunnen worden, zodat het bedje altijd stevig staat. Let bij inklapbare poten altijd op dat er een kindveilige sluiting op zit, zodat het inklapmechanisme niet werkt als er kinderhandjes aan zitten.
Matras
Het matras moet plat liggen en niet te zacht zijn, omdat je kind er anders in weg kan zakken waardoor er een kans bestaat hij in ademnood kan komen. Verder moet het matras goed in het bedje passen. Aan beide kanten mag maximaal een vingerbreedte ruimte zitten.
Bedbodem
De bodem moet stevig zijn en eventueel versterkt zijn met extra stangen, zodat de bodem niet door kan buigen. Als de bodem opvouwbaar is, dan moeten de afzonderlijke delen naadloos op elkaar aansluiten.
Zijkant
De zijkanten moeten minimaal 55 centimeter hoog zijn vanaf de bovenkant van de matras.
Luikje
Sommige reisbedjes hebben een luik aan het hoofdeinde, waardoor grotere kinderen zelfstandig in en uit bed kunnen gaan. Let er op dat deze alleen aan de buitenzijde geopend kan worden, zodat je kleintje niet alleen uit bed kan.
Slaaptentje
Naast de campingbedjes bestaan er ook slaaptentjes, zoals die van Deryan. Deze vouw je uit en in elkaar met het pop-up systeem. Deze tentjes zijn lichter dan standaard reisbedjes. Tevens kun je deze bijvoorbeeld makkelijk meenemen naar het strand of het park om zo een schaduwrijk slaapplekje te creeren voor je kleintje. Je baby ligt in zo’n tentje helemaal op de grond. Let er daarom op dat er geen tochtplekken zijn, zoals onder de deur door.
De beste campingbedjes
Je moet je er even in verdiepen, maar als je dan een bedje hebt gevonden welke perfect aansluit bij jullie wensen dan kun je er zeker een paar jaar mee vooruit. Wij hebben de 10 beste campingbedjes op een rijtje gezet voor jou. Zo wordt een reisbedje uitzoeken wel heel makkelijk!

Jarenlang werkte Leonie als beleidsmedewerker en manager in de (jeugd)zorg en welzijn. Momenteel heeft ze een eigen praktijk, waar ze Reiki behandelingen geeft aan volwassenen en kinderen. In 2023 gaat ze samen met haar partner en 2 zoons een jaar op reis.