Geschikt speelgoed voor jonge kinderen

10 punten om op te letten bij de aanschaf van speelgoed

Jonge kinderen vinden werkelijk alles interessant, het is daarom belangrijk er voor te zorgen dat hun speelgoed niet alleen kleurrijk en divers is, maar ook veilig. Veilige materialen en producten zijn daarom van groot belang. Helaas is niet elk speelgoed vrij van schadelijke stoffen of voldoende getest op veiligheid. Waar moet je op letten bij het kopen van speelgoed? Met de volgende tips kun je een beter overwogen keuze maken.

Let op testmarkeringen

Kinderen hebben een enorme drang om te ontdekken is enorm. En dat doen ze graag met hun mondjes! Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat speelgoed geen kleine onderdelen bevat en er geen schadelijke stoffen in zitten. Voor de veiligheid van kinderen zijn sinds 2009 nieuwe EU-richtlijnen van toepassing. De geteste producten die aan deze richtlijnen voldoen hebben een zogenaamde CE markering. Let altijd zelf ook nog op dat de spullen veilig zijn.

Checklist voor de aankoop van speelgoed

 • Over het algemeen is speelgoed kleiner dan een tafeltennisbal niet geschikt voor kinderen jonger dan drie jaar.
 • Is het speelgoed duurzaam? Denk eens na over bijvoorbeeld houten kinderspeelgoed.
 • Vergeet niet om het volume van muziekdoosjes, activity centers en speelgoedtelefoons te controleren. Te harde geluiden kunnen het gehoor van het kind beschadigen (en de ouders worden er gek van)
 • Houd het speelgoed in je hand en bekijk het goed. Als je scherpe hoeken en randen opmerkt, koop het product dan niet. Je kleintje kan zich makkelijk bezeren.
 • Let op onderdelen die gemakkelijk kunnen worden ingeslikt, zoals kleine batterijen of magneten.
 • Als delen van het product bewegende scharnieren of schuivende onderdelen hebben, kunnen vingers klem komen te zitten.
 • Bekende fabrikanten maken over het algemeen gebruik van materialen van hoge kwaliteit omdat ze hun reputatie hoog willen houden. Maar uiteindelijk is dat geen garantie voor perfecte speelgoed.
 • Zet bij het kopen de prijs niet op de voorgrond. Super laag geprijsde producten bestaan ??meestal uit minderwaardig materiaal en zijn slecht verwerkt.
 • Op de verpakking staat vaak het adres van de fabrikant en het land van herkomst. Als deze informatie ontbreekt kun je het misschien beter niet kopen.
 • Doe geen impulsaankopen: denk goed na en onderzoek welk speelgoed de juiste keuze is voor je kind. Een overzicht van speelgoed, fabrikanten en online winkels is bijvoorbeeld te vinden op de online vergelijker ShopAlike.
 • Het speelgoed moet overeenkomen met de leeftijd, of liever gezegd de ontwikkelingsfase van het kind. Te makkelijk of te moeilijk speelgoed is niet geschikt. De leeftijdsclassificatie op de verpakking kan een goede aanwijzing zijn. Als je niet zeker weet wat voor speelgoed geschikt is op welke leeftijd, kun je een kijkje nemen op een van onze andere artikelen over babyspeelgoed of speelgoed voor kinderen van 1 tot 4 jaar.
Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.