Peuter of dreumes

kleine baby Je kind is een dreumes als hij tussen de 1 en de 2 jaar oud is. Van 2 tot 4 jaar wordt hij een peuter genoemd.

Alle kinderen zijn gek op herhaling: peuters willen steeds het zelfde kiekeboe spelletje doen, steeds het zelfde stukje uit een boek of een film willen zien. Het is een manier om te leren. Maar aan de andere kant zijn kinderen ook uit op het opdoen van nieuwe ervaringen en nieuwe omgevingen om te ontdekken. Neem je kind mee op onderzoek binnen en buitenshuis. Ook leuk voor volwassenen om de wereld eens door de ogen van een kind te bekijken voor wie alles nieuw is.

peuter

Peuter Ontwikkeling

De lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van het kind gaat nog steeds ontzettend snel al gaat het wat minder hard dan in het eerste jaar. De groeisnelheid van het kind neemt bijvoorbeeld af van ongeveer 25 centimeter per jaar voor een baby naar ongeveer 8 centimeter per jaar voor een peutertje. Neemt niet weg dat er natuurlijk heel veel gebeurt in deze peuterjaren. Het leert beter praten en begint met zindelijk worden. Je kind wordt steeds zelfstandiger, kan en wil steeds meer zelf. Al heeft hij je steun natuurlijk nog heel hard nodig en is het nog veel te vroeg om hem echt alleen te laten.

Peuterpuberteit

ondeugend Je kind kan nu zoveel meer en wil ook zoveel meer dan toen hij nog een baby was. Soms lijkt het alsof je lieve baby veranderd is in een monster dat alleen maar dingen doet om jou te pesten. Midden in de winkel kan je peuter in een enorme driftbui uitbarsten en op de grond gaan liggen krijsen. Alleen nog maar "nee" willen zeggen en zijn eten door de kamer gooien... alles doen wat jij nou net niet wilt. Gewoon, omdat het kan.

Peuters en slapen / slaapproblemen

peuter dutje Enge dromen, krokodillen onder het bed, felle protesten bij het naar bed brengen. De middagslaapjes worden steeds korter en zullen uiteindelijk nog maar zelden voorkomen als je kind bijna vier is. Niet alleen het slaaprtime verandert, ook kan het kind opeens nieuwe angsten horend bij zijn leeftijd gaan ontwikkelen.

Over dreumes of peuter en (niet) slapen.

 

 • peuter en voeding

  Peuter en voeding

  Wat moet je kind eten en drinken na het eerste jaar?

 • Bang zijn, heel normaal

  Op deze leeftijd kan je kind ook last krijgen van nieuwe angsten. Bang op de wc, bang voor haren wassen, bang om te gaan slapen... bang voor monsters en bang om dood te gaan. Het ontwikkelt zich en denkt na over de wereld die hij nog niet helemaal begrijpt. Zo kan het kind opeens een angst ontwikkelen (of er overheen groeien).

 • De basisschool

  In Nederland mag je kind vanaf de dag dat hij vier jaar is geworden naar de basisschool. (Pas met vijf jaar is het leerplichtig, maar het is gebruikelijk en verstandig om met vier jaar te beginnen.) Weet jij al naar welke school je kind straks gaat? Meestal moet je zo rond de drie jaar in gaan schrijven, soms ook eerder. Het maken van een juiste schoolkeuze is soms lastig. Kijk in de buurt wat voor scholen er zijn, en begin ook op tijd met oriënteren op bijvoorbeeld de verschillende schooltypen. Waar zou jouw kind het beste passen?

 • Spelen en leren

  kind kan nu steeds meer en wil ook steeds meer ontdekken. Dat vindt hij prachtig, spelen is voor kinderen hetzelfde als leren. Een kind heeft van nature interesse in zijn omgeving en zal spelenderwijs van alles leren op het moment dat hij er aan toe is. Dwing hem niet tot het leren van dingen waar hij nog niet aan toe is, als de tijd er rijp voor is zal het haast vanzelf gaan.

  Stimuleer hem wel in het op ontdekking gaan. Maak een veilige omgeving voor hem waar hij naar hartelust kan experimenteren. Vergeet daarbij vooral niet dat het proces van het spelen belangrijker is dan het eindresultaat. Je kind hoeft echt niet altijd de hoogste toren te maken. Hij kan ook best eens bewust een stapel met blokken om willen gooien om te zien wat er dan gebeurt. Je kunt dingen voordoen, maar laat hem ook vooral zelf proberen, dat levert alleen maar meer kennis en inzicht op.

  Meedoen en imiteren

  Vooral dreumessen vinden het geweldig om mee te doen met pappa of mamma en hun na te doen. Betrek je kind bij de gewone dingen van de dag: de was opvouwen bijvoorbeeld, of laat hem de sperzieboontjes doormidden breken als jij gaat koken. Ook het naspelen van situaties die hij heeft gezien is leuk: telefoneren met een speelgoedtelefoon of misschien zelfs met een lege wc-rol.

  Voorlezen of muziek maken zijn hele leuke en leerzame bezigheden nu. Neem een abonnement op de bibliotheek of doe eens een cursus "muziek met peuters". Tot slot, voor een overzicht welke speelgoed op welke leeftijd leuk is, kijk op onze speelgoed pagina.

De eerste schoentjes kopen

Een mijlpaal, de eerste schoentjes! Begin pas aan schoentjes met harde zolen als je kind er echt buiten op gaat lopen. Sokjes zijn natuurlijk fijn tegen de kou, maar de eerste stapjes (binnen) doet je kind het liefst niet op slofjes of schoentjes. Het voetje ontwikkelt zich beter als het bloot is.

Pas als je kind ècht goed kan lopen en ook buiten op straat loopt is het tijd voor de eerste echte schoentjes met stevige zolen ter bescherming van de voetjes. Let op dat de schoentjes wel een stevige maar toch soepele zool hebben, en koop het liefst natuurlijke materialen als leer of suede. Ga naar een goede kinderschoenenwinkel waar ze het voetje meten (breedte, lengte en hoogte) en je adviseren over de juiste maat en pasvorm. De schoen moet altijd iets langer en breder zijn dan de voet zodat de tenen voldoende ruimte hebben. Aan de andere kant mag de schoen niet te groot zijn zodat de voet eruit glipt.

Een goede tip is om het kind op zijn tenen te laten staan, als de schoen mee omhoog gaat is de maat niet te groot. Laat ook tussendoor de voeten van je kind eens opmeten om te kijken of hij of zij er nog steeds goed in past. Kindervoetjes groeien hard die eerste paar jaar! Gemiddeld is een kind tot 4 jaar elk half jaar toen aan een nieuwe maat schoen. Daarna groeit de voet gemiddeld nog maar 1 maat per jaar.

Geef je kind geen tweedehands schoenen die al door een ander kindje ingelopen zijn. Iedere voet heeft zijn eigen model, en een gedragen schoen neemt niet zomaar de vorm van een ander voetje aan.

Artikelen over dreumes/peuter: