10+ leuke Sinterklaas uitjes in 2018

Het is alweer bijna zover, Sinterklaas komt naar Nederland! Van schoentjes zetten tot pepernoten bakken en pakjesavond, Sinterklaas is één groot gezellig feest. Wat gaan jullie er allemaal aan doen? Hieronder geven we 10 tips voor leuke uitjes in de periode voor pakjesavond.

1. De intocht

Dit jaar komt Sinterklaas op 17 november aan in Nederland. Hij zal met zijn stoomboot aanmeren in de haven van de Zaanse Schans. Het Sinterklaasjournaal doet daar natuurlijk verslag van, vanaf 12:00 live bij de NTR.

2. Het Sinterklaasjournaal

Zoals elk jaar begint het Sinterklaasjournaal al vóór de intocht (want we moeten toch zien hoe de Sint bezig is met de reis en of dat allemaal wel helemaal goed gaat). Natuurlijk weer gepresenteerd door Dieuwertje Blok. Vanaf maandag 12 november tot en met pakjesavond 4 december 2018 op Zapp (Nederland 3). Lekker met de hele familie thuis op de bank voor de tv een kwartiertje genieten.

Bekijk hier de sinterklaasspelletjes van Zappelin.

3. Sinterklaas in het Maritiem Museum Rotterdam

Op de kinder-doe-expo Professor Plons klinkt ‘Zie ginds komt de stoomboot’ en de schepen van de professor en zijn vrienden liggen vol cadeaus die uitgeladen moeten worden. Maar… de inpakpieten zijn vier chocoladeletters kwijt die in één van de containers in de haven zitten. Maar welke? Wil jij helpen?

Pietenschool
Iedere middag van 17 november t/m 5 december is de ‘Pietenschool’ open in het Maritiem Museum. Hier kunnen de kinderen pietenkunstjes leren zoals; dakrand lopen, schoorsteen klimmen en cadeautjes stapelen. Geslaagde hulppieten ontvangen natuurlijk een pietendiploma. De Pietenschool is open van 17 november t/m 5 december. Dinsdag t/m vrijdag van 14:00-17:00 uur en op zaterdag en zondag van 12:00-16:00 uur.

Workshop surprise maken
Een leuke surprise maken is een kunst op zich. Hoe kom je op een leuk origineel idee? Hoe verstop je het cadeau het beste in de surprise, hoe zorg je dat de surprise niet uit elkaar valt? Op zondag 18 en zondag 25 november kunnen kinderen van 12:00-16:00 uur aan de slag met hun surprise.

4. Het huis van Sinterklaas in het Catharijneconvent in Utrecht

In het Huis van Sinterklaas is van alles te zien en te doen! Je maakt kennis met de spannende avonturen uit het lange leven van de Goedheiligman.  En wat helemaal geweldig is…  je wordt door de Sint ontvangen in zijn eigen werkkamer!

Van 19 november t/m 5 december is het Huis van Sinterklaas iedere dag geopend van 09.30 tot 17.30 uur. Dit is een populaire activiteit, reserveren is noodzakelijk! Een bezoek aan het Huis van Sinterklaas duurt ongeveer een uur.

Lees meer op hethuisvansinterklaasinutrecht.nl

5. Limburgs Museum – Het pakhuis van sinterklaas

Ook in het Limburgs museum kunnen de pieten goed hulp gebruiken. Vanaf dinsdag 20 november kun je helpen in het Pakhuis van Sinterklaas: speelgoed zoeken in de grote rekken, speelgoed  rangschikken van vroeger naar nu, cadeautjes inpakken met de pakjesmachine, pakjes in de schoorsteen gooien.  Natuurlijk is er ook daklopen en pietengym.

6. Sinterklaas in de bioscoop

Dé sinterklaasfilm van dit jaar in de bioscoop is Sinterklaas en de vlucht door de lucht. In heel het land is er maar één kind dat nooit haar schoentje zet: Floor. Als zij iets wil, vraagt ze het gewoon aan haar steenrijke vader, de baron. Tot Floor op een dag een zwembad vol chocolademunten wenst.
Vanaf 17 oktober te bekijken in het hele land.

7. De Club van Sinterklaas

Dit feest is dit jaar in Kinepolis Utrecht, op zondag 25 november. Een onvergetelijk familiefeest met optreden van Coole Piet en Danspiet. Na de show kun je samen met de Pieten gratis naar de nieuwste bioscoopfilm kijken. Lees hier meer.

8. Het Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Op vrijdag 21 november wordt het Zuiderzeemuseum  ?omgetoverd tot het Nationale Pietendorp. Meer dan 150 Pieten nemen bezit van de 140 huisjes en slaan er hun kamp op. Alle kinderen die Hulppiet willen worden, zijn welkom om te helpen bij de voorbereidingen van de verjaardag van Sinterklaas.

9. Het Archeon

Ook het Archeon heeft een mooi programma. Bezoek in het weekend van 24, 25 november of het weekend van 1 en 2 december de stad van Sinterklaas in het Archeon.

Hier logeert de Sint in het koopmanshuis. Bezoek zijn woonhuis en zijn speciale werkkamer. De pieten logeren in een grote pietenslaapkamer. De inpakpiet, de paardenpiet, de ezelpiet en de timmerpiet, ze zijn er allemaal. Laten we de pepernotenpiet niet vergeten, hij bakt heel veel pepernoten in de bakkerij van Archeon.

In de pietenhuisjes kunnen de kinderen verschillende opdrachten doen, zoals pakjes gooien, rijmen met de rijmpiet, kleuren met de tekenpiet, pakjes schieten met pijl en boog, schrijven met een veer en nog veel meer.

Op zondag 25 november is er ook nog een heerlijke Sinterklaasbrunch van 11.00 tot 13.00 uur inclusief entree tot de Stad van Sinterklaas.

10. Muiderslot

Sinterklaas logeert vaak op het Muiderslot, dat voor de gelegenheid wordt omgetoverd tot het Kasteel van Sinterklaas. Op zaterdag 24 en 25 november 2018 staan alle deuren van het kasteel van Sinterklaas weer open en ontvangt de Sint bezoek van kinderen en ouders.

De sint maakt graag even tijd om de kinderen persoonlijk te ontvangen. Ondertussen staan de schimmel en de circuspieten op het slotplein, klinkt er vrolijke Sinterklaasmuziek, kunnen alle kinderen hun pietendiploma halen op het oefendak, mag iedereen een tekening maken voor de Sint of meeschrijven aan het langste gedicht ooit! En er is een geheime route voor de ouders met het hoe en waarom van de tradities van de Sint. Waarom komt piet eigenlijk door de schoorsteen? Werden er vroeger ook al schoenen gezet? Op veilige hoogte leren ouders meer over de traditie van het Sinterklaasfeest.

11. Duinrell

(Tip 11? Eh ja… deze mag niet ontbreken!)

In Duinrell is het ook feest: Het Landgoed van Sinterklaas is geopend op 24 & 25 november en 1 & 2 december 2018 van 10.00 tot 16.30 uur.

Je beleeft op Duinrell een geweldig dagje weg met Sinterklaas, vol leuke activiteiten en attracties! Wil je een heel weekend naar het Landgoed van Sinterklaas? Dan kun je ook nog blijven slapen!

Met:

  • SiSaSinterklaasconcert (ieder uur een show!): laat je beste moves zien en zing samen met zangeres Sita de leukste Sinterklaas hits. Natuurlijk komt ook de Sint zelf langs.
  • Om 13:30 trekken De Pieten, Sinterklaas én Rick de Kikker samen door het park tijdens de Pieten Parade.
  • Zie in het Huis van Sinterklaas waar de Pieten slapen en waar de cadeautjes worden ingepakt!
  • Afhankelijk van het weer zijn tijdens Het landgoed van Sinterklaas verschillende attracties geopend. Ga samen met de Pieten in de achtbaan!
  • Beleef naast alle Sinterklaaspret heel veel waterfun in het Tikibad, met Kids Waterpark Playa voor de allerkleinsten.

En meer…

Weet jij een leuke tip? Laat het achter in de reacties. Genoeg te doen dus!

Zijn je kinderen nog erg klein of extra gevoelig? Lees dan ook Sinterklaas-stress bij gevoelige kinderen.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.