Surprise maken voor hondenliefhebber

Hoe maak je een surprise? Hond (puppie) van papier-maché in mandje.

Moet je een surprise maken voor een hondenliefhebber? Hier laten we zien hoe je een hond van papier maché kunt maken.

Wat heb je nodig?

 

 • behanglijm
 • oude kranten
 • aluminiumfolie
 • een leeg cupje (van bijvoorbeeld een Danoontje of ander kindertoetje)
 • verf (ik heb wit en zwart gebruikt)
 • eventueel schilderstape, dik zwart plakband
 • plakkertjes voor de ogen
 • een kartonnen doos
 • een groot stuk stof of dekentje
 • stukje vilt of een ketting voor de halsband

Hoe maak je de basis voor de papier maché hond?

Scheur een aantal bladzijden uit de krant en verfrommel ze tot twee proppen: één bol voor het hoofd en een wat meer ovaal deel voor het lijf.  Aan de kop bevestig je het lege cupje bij wijze van neus.

Zet de twee bollen op elkaar en wikkel er aluminiumfolie omheen. Aluminiumfolie kun je goed in model duwen, zodat je de basisvorm mooi kunt vormen.  Het stuk aluminiumfolie aan de achterkant boetseer je in een punt voor het staartje.

Stap 1: boetseer de vormen van kranten met daar over heen aluminiumfolie. In de neus van de hond zit een leeg danootjes cupje.

Maak vier pootjes van opgerolde stukken krant en aluminiumfolie. Aan de einde van het stokje duw je de aluminiumfolie in de vorm van een voetje. De bovenkant van de poten moeten goed plat worden gemaakt zodat ze eenvoudig aan het lijf vastgeplakt kunnen worden en het beest stevig op de grond staat.

Zorg dat alle delen stevig vast zitten. Gebruik desnoods tape om alles extra vast te plakken. Je ziet er straks niets meer van als de papier maché er overheen gaat. Nu is het belangrijk dat de vorm stevig is en op een hondje lijkt.

 

Stap 2: maak van de losse onderdelen een hondje

 

Afwerken met papier-maché

Is het skelet klaar? Maak een pot behangplaksel en scheur de rest van de krant in reepjes. Zorg dat de reepjes goed nat ingesmeerd zijn met lijm en beplak het skelet zodat het helemaal onder het papier zit. Na het drogen kun je er nog een tweede laag papier aan toevoegen, tot het stevig genoeg is en de vorm klopt.

De oren heb ik geknipt uit karton (dubbelgevouwen karton geknipt, zodat de oren elkaars perfectie spiegelbeeld werden) en de bovenkant van elk oor heb ik vastgeplakt aan het kopje van de pup.

Stap 3: Papier maché over het skelet plakken

Je geknutselde puppie afwerken

Het hard geworden krantenpapier is heel makkelijk te schilderen met plakaatverf. In dit geval werd het een wit hondje met zwarte vlekken: de basis is wit geverfd.

Knip nu eerst twee stukjes karton uit in de vorm van de oren. Deze kun je eerst verven en daarna vastplakken: vouw aan de bovenkant van het oor een randje om en plak dat aan het koppie vast.

De zwarte staart en zwarte oren zijn hier zwart gemaakt met behulp van zwart plakband, maar dat kun je natuurlijk ook verven. Ook de voorkant van de neus kun je beplakken met zwart plakband of voor extra zachtheid een stukje stof uit een zwart pantykousje bijvoorbeeld.

De oogjes heb ik gemaakt van zwarte ronde stickertjes. Je kunt natuurlijk ook oogjes verven of kant en klare oogjes van bijvoorbeeld de HEMA gebruiken.

Knip uit een stukje stof een halsbandje en plak dat om het nekje.

De Hondenmand maken van karton

Het cadeau kun je natuurlijk ook in de hond zelf verstoppen, maar leuker is het om de hond heel te laten en het cadeau in de hondenmand te leggen.

Knip een grote kartonnen doos zo bij dat de vorm van een hondenmand heeft, met een uitsparing van voren. Leg het cadeau er in, stukje stof er op bij wijze van dekentje. De doos zelf kun je natuurlijk verven of beplakken zoals zij dat wilt. Hier is de doos afgewerkt met bruin papier en de randen nog even afgedicht met zwart plakband. Vergeet ook de naam van de hond niet op zijn mand te schrijven, verven of printen!

4 reacties
 1. bernice

  VERY EASY and a very great one!!

 2. maxdetax

  dit kan duidelijker met een filmpje op youtube met extra

 3. immen

  Een vraagje waar kan je de cadeautjes laten voor de suprize

 4. Maike

  Super leuk! Wij gaan aan de slag.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.