In Nederland is honkbal nog een vrij kleine sport, terwijl het in Amerika razend populair is. Bij de meeste verenigingen zijn ze daarom ook heel blij met nieuwe spelers. Deze uitdagende sport vraagt van jouw kind om snel te schakelen en creatief te zijn tijdens het spel. Ben je nieuwsgierig of deze sport aansluit bij jouw zoon of dochter? In dit artikel beschrijven we voor jou wat honkbal is, wat de voor- en nadelen zijn, wat het kost om deze sport te kunnen beoefenen en welke spullen jouw kind nodig heeft.
Wat is honkbal?
Honkbal is een bal- en teamsport. Het wordt gespeeld met een honkbalknuppel en een bal. De twee teams spelen op een driehoekig veld met vier honken. Elk team bestaat uit negen kinderen. Het spel gaat als volgt: één team staat in het veld en het andere team is aan slag. De werper gooit de bal naar de slagman. Het is de bedoeling dat hij de bal zo ver mogelijk weg probeert te slaan. Daarna rent hij zo snel als hij kan langs alle honken op het veld. Als deze zogenaamde homerun lukt, krijgt dat team een punt. Op het veld probeert de tegenstander juist om de bal zo snel mogelijk weer terug te gooien naar het vierde honk, de thuisplaat. Zo proberen zij te voorkomen dat er punten worden verdiend.
Iedereen kan lid worden van een honkbalclub. Zowel jongens als meisjes, met of zonder ervaring. In de winter wordt er in de zaal getraind en gespeeld, maar de rest van het jaar kan je kind lekker buiten sporten. Kinderen vanaf 4 jaar tot maximaal 10 jaar kunnen starten met Beeball, een voorloper voor onder andere honkbal. Hierdoor kunnen jonge kinderen ook al kennis maken met deze sport. Tijdens de trainingen krijgen zij de technische vaardigheden voor zowel honkbal als softbal aangeleerd. Ze maken hier spelenderwijs kennis met slaan, rennen, gooien en vangen van de bal. Het veld bij Beeball is net wat kleiner dan een honkbalveld. Zo zijn hier maar twee honken en een thuisplaat.
Zodra je kind 10 jaar is kan hij meedoen met de reguliere honkbaltrainingen. Teams zijn hierbij ingedeeld op basis van leeftijd en deze zien er als volgt uit:
U12 – voor spelers tot en met 12 jaar.
U15 – tot en met 15 jaar
U21 – tot en met 21 jaar
Wat heb je nodig om honkbal te kunnen spelen?
Wellicht heb je het op televisie wel eens gezien, zo’n heel honkbalteam in vol ornaat gekleed? Honkballers spelen namelijk in een compleet uniform. Als je kind op deze sport wil heeft hij voor trainingen de volgende spullen nodig:
Benodigdheden
- Vaak is een honkbal volledig van leer en voorzien van een karakteristieke rode naad. Bestel dit product
- Een homerun slaan doe je meet een goede stevige honkbalknuppel. Bestel dit product
- Een goede en stevige handschoen is heel belangrijk om de bal te vangen. Bestel dit product
- Een t-shirt of hemdje dat tijdens de trainingen kan worden gedragen. Bestel dit product
- Schoenen met noppen zoals voetbalschoenen, voor de trainingen en wedstrijden die buiten plaats vinden. Bestel dit product
- Tijdens de trainingen en wedstrijden die binnen plaatsvinden heeft je kind zaalschoenen nodig. Bestel dit product
- Ook wel kruisbeschermer genoemd Bestel dit product
- Een korte of lange broek die kan worden gedragen tijdens de trainingen. Bestel dit product
- Een pak om te trainen Bestel dit product
Knuppels en ballen zijn bij de meeste clubs aanwezig en leen je van hen. Als je kind thuis ook wil blijven oefenen, dan kan je natuurlijk een eigen versie aanschaffen. Voor de wedstrijden heeft je kind naast bovenstaande ook een heus honkbalpak nodig. Meestal koop je dit pak via de vereniging, omdat iedere club zijn eigen kleuren en logo heeft. Het pak bestaat uit; een cap, ondershirt, overshirt, een lange of korte broek (afhankelijk van het team) en sokken.
Wat zijn de voordelen van deze sport?
Ondanks dat je bij honkbal minder in beweging bent dan bij bijvoorbeeld voetbal of basketbal heeft deze sport de volgende voordelen voor jouw kind:
- Bij deze sport moet je snel kunnen schakelen en anticiperen op wat er in het veld gebeurd. Je kind leert om creatief te zijn en strategisch te denken.
- Je kind traint verschillende spiergroepen, zoals arm-, been- en buikspieren. Hierdoor wordt hij steeds sterker en krachtiger.
- De conditie van jouw kind gaat erop vooruit, omdat hij constant sprintjes moet trekken van honk naar honk.
- Je kind leert naast samenspelen ook samen verliezen.
- Tijdens de trainingen en wedstrijden verbrandt je kind veel calorieën.
- Je kind leert samenwerken met andere kinderen, omdat honkbal een echte teamsport is.
- Zijn communicatieve vaardigheden gaan er op vooruit.
- Je kind leert om vanuit zelfvertrouwen te spelen.
- Door honkbal krijgt je kind steeds meer discipline en leert hij zich volledig in te zetten in het veld.
Wat zijn de nadelen van honkbal spelen?
Naast alle voordelen heeft het spelen van honkbal ook een aantal nadelen. Deze zijn overigens niet voor alle kinderen van toepassing:
- Omdat honkbal een teamsport is en winnen voorop staat, is deze sport wellicht niet geschikt voor ieder kind. Om kunnen gaan met een nederlaag hoort er bij, maar nog niet alle kinderen kunnen al goed tegen hun verlies.
- Er kan groepsdruk ontstaan omdat winnen voorop staat bij honkbal, niet ieder kind heeft daar baat bij.
- Honkbal moet in Nederland nog in populariteit groeien, daardoor moet je als ouder vaak verder rijden naar de dichtstbijzijnde honkbalvereniging. Ook voor wedstrijden geldt dan dat je als ouder vaak verder moet rijden.
Wat zijn de kosten voor honkbal?
Zodra je kind op honkbal wil, dan wordt hij lid van een vereniging. Voor dit lidmaatschap betaal je contributie. Hiervan kan de club hun kosten betalen. De contributie is bij de meeste clubs leeftijdsgebonden en varieert tussen de €115,- en €230,- per jaar. Sommige clubs vragen ook eenmalig inschrijfgeld als je lid wordt bij hen. Daarnaast kan het zijn dat je een extra bijdrage moet betalen voor het bondslidmaatschap.
Als je kind op een laagdrempelige manier kennis wil maken met deze sport kan hij meedoen aan één of meerdere proeftrainingen bij de vereniging. Voor de actuele informatie en prijzen kun je het beste contact opnemen met de honkbalclub bij jullie in de buurt of kijk eens online op hun website.
Het Jeugdfonds sport & cultuur is er voor gezinnen waar minder geld te besteden is voor sport, dans, creativiteit, et cetera. Dit fonds kan de contributie betalen en eventueel andere benodigdheden om jouw kind toch te kunnen laten sporten. Ouders kunnen niet zelf een aanvraag indienen voor hun kind, maar de leerkracht of een buurtsportcoach kan dat bijvoorbeeld wel. Kinderen en jongeren onder de 18 jaar kunnen hiervoor in aanmerking komen. Omdat in iedere gemeente andere regels gelden, kun je het beste de website van het Jeugdfonds sport & cultuur raadplegen zodat je beschikt over de meest actuele informatie.
Veelgestelde vragen & antwoorden
Wat de ideale leeftijd voor kinderen om te starten met honkbal?
Tussen de 6 en 12 jaar is een goede leeftijd om te starten.
Welke uitrusting heeft een kind nodig om honkbal te spelen?
Kinderen hebben een honkbalknuppel, een honkbalhandschoen, een helm, schoenen met rubber zolen, een slagman pak en eventueel een kogelvanger nodig om honkbal te spelen.
Wat zijn de voordelen van honkbal voor kinderen?
Honkbal is een uitstekende manier om kinderen te helpen hun coördinatie en motoriek te verbeteren, evenals hun zelfvertrouwen te vergroten. Het biedt ook de kans om samen te spelen en een teamgeest te ontwikkelen.
Bron: knbsb

Jarenlang werkte Leonie als beleidsmedewerker en manager in de (jeugd)zorg en welzijn. Momenteel heeft ze een eigen praktijk, waar ze Reiki behandelingen geeft aan volwassenen en kinderen. In 2023 gaat ze samen met haar partner en 2 zoons een jaar op reis.