Voor sommige ouders is een kinderfeestje super leuk om te organiseren. Maar anderen krijgen al stress en hoofdpijn als ze eraan denken. Een kinderfeestje organiseren kan namelijk best een uitdaging zijn. Maar je kind kijkt er waarschijnlijk weken of misschien wel maanden naar uit. In dit artikel geven we tips hoe je je kunt voorbereiden, hoe de planning van een feestje er doorgaans uitziet en wat je na afloop van het feestje kunt verwachten. Met deze tips wordt het een onvergetelijk dag voor zowel jou als je kind!
Een kinderfeestje: wat houdt het in?
Op een kinderfeestje viert jouw kind zijn verjaardag met vriendjes en vriendinnetjes. Tijdens het feestje gaan jullie spelletjes doen of een andere activiteit zoals een speurtocht. Uiteraard wordt er ook taart gegeten of iets anders lekkers. Je kind krijgt van zijn vriendjes cadeautjes en staat in het middelpunt van de belangstelling.
Het is voor je kind wel leuk als hij wat inspraak heeft in zijn eigen feestje. Maar bepaal van tevoren wel waar je hem bij wilt betrekken. Dit voorkomt onduidelijkheid. Houd het dus simpel en geef niet teveel opties. Laat hem bijvoorbeeld kiezen tussen twee activiteiten of welk soort taart hij wil eten.
Voorbereiding van het kinderfeestje
Hoe beter je bent voorbereid hoe fijner het feestje zal zijn, ook voor jou! Begin een aantal weken tot een maand van tevoren met het plannen van het feestje. Wil je naar een speciale locatie zoals een indoor speelpark dan moet je vaak ruim van tevoren een reservering maken. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die erg belangrijk zijn tijdens de voorbereiding.
Welke kinderen nodig je uit?
Je kunt samen met je kind bepalen wie er een uitnodiging krijgt. Soms vinden kinderen dit lastig om te doen. Bespreek dan samen met welke kindjes hij het liefste speelt. Bepaal ook van tevoren hoeveel kinderen er mogen komen. Heel veel kinderen uitnodigen is niet altijd beter en kan zelfs wat onrustig zijn. Vaak hanteren ouders de leeftijd van de jarige + 1. Wordt je kind 7 jaar dan mag hij in dat geval 8 kinderen uitnodigen.
De uitnodigingen
Er zijn natuurlijk veel verschillende mogelijkheden om een uitnodiging te versturen. Via de mail, via whatsapp of met een kaart. Voor kinderen is het uitdelen van een echte kaart het leukste. Wel is het makkelijk om daarnaast nog een whatsapp groep aan te maken dan kun je nog dingen doorgeven aan de ouders van de kinderen zoals; cadeautips of foto’s van het feestje.
Laat alle kinderen die op het feestje worden uitgenodigd dit weten door een leuke uitnodiging te kiezen. Bij Kaartje2go kun je eenvoudig in 4 stappen een uitnodiging maken en versturen.
- Kies een leuk design. Je kunt uit veel verschillende designs kiezen. Vaak kun je ook een eigen foto toevoegen en de leeftijd van je kind. De kaartjes worden ook nog eens Co2-neutraal gedrukt. Voor de verjaardag van mijn zoontje die bijna 8 wordt koos ik voor onderstaande uitnodigingen.
- Bepaal de hoeveelheid kaarten. Als het goed is weet je nu hoeveel kinderen je kind wil gaan uitnodigingen. Bestel voor de zekerheid altijd 1 of 2 kaarten extra. Voor het geval je een kaartje wil bewaren voor later of misschien kan één van zijn vriendjes niet en wil hij iemand anders uitnodigen.
- Wat zet je op de uitnodigingskaart. Klik op kaart bewerken en vermeld de locatie, de begintijd én de eindtijd. Of als je nog niet precies weet wanneer het feestje eindigt of het loopt wat uit dan kun je dat via de whatsapp groep ook communiceren. Gemiddeld duurt een feestje zo’n 3 uur. Ook is het handig om aan te geven of de kinderen moeten worden opgehaald of dat ze worden thuisgebracht.
- Tevreden? Kies dan het formaat van de kaart en hoe je de kaartjes wilt versturen. Je kunt ook eerst een proefdruk aanvragen. De uitnodigingen bestel je eenvoudig online. Doe je dit voor 20:00 uur dan heb je ze de volgende dag al in huis en het eerste kaartje is altijd gratis! Je kunt ook nog de papiersoort en de kleur van de enveloppen kiezen.
Voorbereidingen thuis
Vindt het feestje deels of helemaal thuis plaats dan is het wel zo leuk om je huis te versieren. Kies leuke slingers en ballonnen om het extra feestelijk te maken. Leg een tafelkleed op tafel, papieren bordjes en bekers en decoreer de stoel van de jarige job. En vergeet niet de kaarsjes voor op de taart te kopen! Je kunt ook kiezen voor cupcakes in plaats van taart en alle kinderen hun eigen cupcake laten versieren.
Naast alle decoratie is het ook belangrijk even je huis na te lopen en alle breekbare spullen weg te zetten. Ook speelgoed dat je kind niet graag deelt met anderen of dat snel kapot gaat kun je beter even weg leggen.
Wie begeleidt het feestje
Als het mogelijk is zorg dan voor extra back-up. Zijn jullie met z’n tweeën dan redden jullie het waarschijnlijk wel. Maar het hele feestje in je eentje doen kan best wel zwaar zijn. Vraag een vriendin, zus of je moeder of schoonmoeder om je te helpen. Is ook net wat gezelliger voor jou!
Cadeautje na afloop
Vaak wordt er na afloop van het feestje nog een uitdeelzakje of klein cadeautje mee gegeven. Zoals een zakje met snoepjes of een klein speelgoedje.
Activiteit en planning van het kinderfeestje
Je bent echt niet de enige die zich weken of maanden van tevoren alweer af begint te vragen wat je nu weer moet gaan doen. Wat vinden alle kinderen leuk en waar zijn de kinderen niet al tig keer geweest. Het blijft een uitdaging. Onze tip is om vooral iets te kiezen dat past bij jouw kind en zijn leeftijd! Wil je het liefste zelf iets organiseren denk dan aan een speurtocht of iets creatiefs. Geef je de voorkeur aan een georganiseerd kinderfeestje, houd er dan rekening mee dat je wat meer geld kwijt bent. Hieronder vind je een voorbeeld planning van een feestje op woensdagmiddag na school.
Tijd | Activiteit |
12:30 | Kinderen ophalen uit school |
12:45 | Binnenkomst en vrij spelen |
13:00 | Uitpakken van de cadeautjes |
13:15 | Lunchen |
13:30 | Activiteit buitenshuis |
15:30 | Einde activiteit – vrij spelen |
15:30 | Drinken en Snacken |
16:00 | Einde feestje |
In principe is het altijd verstandig om zo snel mogelijk de cadeautjes te laten uitpakken. De meeste kinderen kunnen niet wachten om hun cadeautje te geven. En na het uitpakken zijn alle kinderen weer even druk met het bekijken van alles. Wat ook erg leuk kan zijn is om alle kinderen hun cadeautje te laten verstoppen en de jarige te laten zoeken.
Zorg er daarnaast voor dat je een zo gevarieerd mogelijke planning hebt. Kinderen zijn snel verveeld en hebben een korte concentratiespanne. Zorg er ook altijd voor dat je een activiteit achter de hand hebt. Mochten de activiteiten te snel gaan dan heb je in ieder geval nog wat te doen. Af en toe wat ruimte in plannen om vrij te spelen vinden de meeste kinderen ook heel leuk.
Na afloop van het kinderfeestje
Soms is het einde van het feestje lastig voor de kinderen. Vooral als het een erg geslaagd feestje is willen ze misschien niet meer weg. Maar als iedereen is vertrokken dan zul je merken dat niet alleen jij maar ook je kind erg moe zijn. Het zijn toch heel veel indrukken en prikkels die je de hele dag tot je neemt. Juist daarom is het belangrijk om de volgende tips ter harte te nemen:
- Laat het feestje niet te lang duren;
- Vraag hulp met opruimen;
- Sluit het feestje met je kind af, bekijk nog eens alle cadeautjes en praat nog even na.
Nog meer tips
- Maak veel foto’s. Van je kind en van zijn vriendjes. De meeste ouders vinden het leuk om te zien hoe het op het feestje was. Vaak zijn kinderen niet zo spraakzaam en zeggen alleen maar; ja leuk. Terwijl je als ouder graag wilt weten wat ze precies gedaan hebben.
- Maak het jezelf niet te moeilijk. Je kunt zelf ook veel meer genieten van je kind en het feestje als je niet als een gestreste kip rond rent. Ga dus niet uren in de keuken taart staan bakken als je daar niet van houdt en ga niet zelf een heel kinderfeestje uit je mouw schudden als dat niet jouw ding is.
Met deze tips en adviezen moet het goedkomen en wensen we jou en je kind een heel fijn verjaardagsfeestje toe!
*Dit artikel bevat gesponsorde content