Een hele nacht doorslapen is voor de meeste ouders een ongekende luxe. Er staat regelmatig een springende kleuter om vier uur ’s ochtends aan je bed. Je kind kan nog geen klokkijken, dus is het lastig om uit te leggen wanneer het tijd is om op te staan. Een slaaptrainer kan hierbij helpen. Wat doet een slaaptrainer precies? En waar moet je op letten als je er een koopt?
Wat doet een slaaptrainer?
Een slaaptrainer is een slim stukje technologie dat je kleuter of je peuter helpt om te slapen. Met visuele aanwijzingen wordt je kind eraan herinnerd wanneer het tijd is om in bed te liggen en wanneer het tijd is om wakker te zijn.
Een goede slaaptrainer is kindvriendelijk. Het ontwerp moet goed leesbaar zijn en er interessant uitzien. Je wilt grote, heldere cijfers of aanwijzingen met herkenbare kleuren die je kind vertellen of het tijd is om te slapen of niet. Het mooiste is als je de slaaptrainer kunt afstellen, zodat het opstaan elke dag van de week aansluit op jouw agenda.
Er zijn veel verschillende slaaptrainers. Je kunt kiezen uit knuffels, wekkers, dieren of combinaties van een knuffel, wekker of dier. Daarom is er vrijwel altijd eentje te vinden die bij jouw kind past. De prijzen verschillen van ongeveer twintig euro tot meer dan zeventig euro.
Vanaf welke leeftijd koop je een slaaptrainer voor je kind?
Het concept bedtijd is voor hele jonge kinderen nog lastig. Vanaf twee tot drie jaar begint je kind dit te begrijpen. Daarom zijn de meeste slaapwekkers gemaakt voor kinderen vanaf twee tot drie jaar.
Er zijn ook speciale knuffels die helpen om je baby sneller in slaap te laten vallen. Zo’n knuffel speelt rustgevende melodietjes of sommige knuffels doen de hartslag na. Dat geeft je kind het gevoel dat mama dichtbij is. Deze knuffels hebben meestal geen wekkerfunctie.
Waar let je op bij de aanschaf?
- Betrouwbaarheid en stevigheid: alles wat peuters en kleuters aanraken kan per ongeluk kapot gaan. Daarom is het belangrijk dat de slaaptrainer tegen een stootje kan.
- Ontwerp: een slaaptrainer werkt beter wanneer je kind geboeid is door de klok. Misschien heeft je kind wel een favoriet dier of houdt hij van verschillende geluidjes. Of misschien is de slaaptrainer tegelijkertijd ook een mooi nachtlampje.
- Zit er een wek geluid op? Een wekkerfunctie is handig als je kind moeilijk wakker wordt. Het is fijn als het geluid prettig klinkt en hard genoeg is om wakker te worden.
- Aangeven van dag-nachtritme: als je kind het lastig vindt om te weten hoe laat het tijd is om op te staan of te gaan slapen, is een wekker die duidelijk aangeeft of het bedtijd is of tijd om op te staan onmisbaar.
Een slaaptrainer gekocht, en dan?
Als je een slaaptrainer hebt, zal je kind eventjes moeten wennen aan de klok. Zeker als je eerst meerdere keren per nacht je bed uit moest. Stel je kind gerust en leg steeds opnieuw uit hoe de slaaptrainer werkt. Je kind gaat vanzelf merken dat er een nieuwe routine is.
Slaaptrainers zijn veilig. Toch kan het slim zijn om de slaaptrainer buiten het bereik van je kind neer te zetten. Je kind kan de instellingen van de slaaptrainer anders misschien per ongeluk wijzigen.

Werkzaam als fysiotherapeut in de eerstelijns praktijk. Vanuit deze expertise schrijft ze verscheidene artikelen. Maar ook is zij geïnteresseerd in en schrijft graag over andere onderwerpen gerelateerd aan het menselijk lichaam.