Veel kinderen leven helemaal op als ze tijd buiten doorbrengen en uit onderzoek is ook gebleken dat de natuur een positieve invloed heeft op onze mentale gezondheid. Vind je dat jouw kinderen wel eens wat vaker naar buiten kunnen en wat minder tijd achter een scherm zouden moeten doorbrengen? Dan is tuinieren met je kinderen een hele goede optie! Het is niet alleen leuk maar ook nog eens heel leerzaam en het prikkelt alle zintuigen. In dit artikel lees je leuke tips hoe je samen met je kind aan de slag kunt gaan.
Tuinieren is goed voor de ontwikkeling
Door kinderen te laten tuinieren leren ze respect te hebben voor planten en dieren en met zorg om te gaan met de natuur. Het is goed voor de ontwikkeling van je kind om hem zelfstandig zijn eigen planten en bloemen te laten kweken. Als je kiest voor een klein moestuintje leren kinderen ook nog eens waar hun eten vandaan komt. Vooral kinderen die slechte eters zijn kunnen hier veel baat bij hebben. Grote kans dat als ze zelf wat tomaatjes hebben geplant, ze deze ook willen proeven.
Met welke soort planten, kruiden of bloemen je wilt starten is aan jullie. Betrek je kind bij de aanschaf. Je kunt hiervoor naar een tuincentrum gaan maar je kunt tegenwoordig ook online planten bestellen. Online is het assortiment vaak groter dan in de winkel en je hebt even rustig de tijd om samen uit te zoeken of een bepaalde plant geschikt is in jullie tuin of op jullie balkon. Door dit samen met je kind te doen voelt hij zich gelijk betrokken bij het proces. Hou er daarbij rekening mee dat de meeste kinderen weinig geduld hebben en kies dus voor snelgroeiende planten en bloemen.
Hoe ga je aan de slag?
Voordat je planten of bloemen besteld is het handig om te bedenken wat jullie graag in de tuin willen hebben. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een moestuintje, een bloementuin of een kruidentuin. Uiteraard kun je ook gewoon een paar potjes kopen of een hoekje in de tuin vrijmaken om van alles door elkaar te planten. Vergeet niet om er een bordje bij te zetten anders weet je niet meer goed wat waar geplant is. De kinderen kunnen hun stukje tuin afbakenen met wat takjes of steentjes. Of maak samen een bordje met de naam of namen van je kinderen erop en hang het boven het tuintje.
Ook een online tuincentrum is verplicht om je de wettelijke garantie te bieden op je aankopen. Op bloembollen en zaden krijg je vaak 1 jaar groei- en bloeigarantie. Mocht er iets dus niet uitkomen, tot groot verdriet van je kind, dan kun je de zaden of bollen gratis vervangen.
Bloementuin
Erg leuk is het aanleggen van een klein bloementuintje waar je kinderen zelf bloemetjes kunnen plukken voor in een vaasje. Leuke bloemen om te planten met kinderen zijn:
- De zonnebloem. Deze bloemen worden vrij groot en dat vinden de meeste kinderen erg leuk. Misschien worden ze wel groter dan je kind.
- De vlinderstruik of andere bloemen die vlinders aantrekken zoals viooltjes, struikheide en klaver.
- Oost-Indische kers. Deze bloemetjes groeien snel, zijn mooi en ook nog eens eetbaar!
- Een klimplant met bloemen zoals bijvoorbeeld de clematis of passiebloem
Moestuin
In plaats van een bloementuintje kun je ook een moestuin aanleggen met snelgroeiende gewassen. Hiervoor zijn de volgende planten zeer geschikt:
- Courgette
- Tomaat
- Aardbeien
- Radijsjes
- Erwten
- Sla
- Wortels
Als het tijd is om te oogsten, laat je je kinderen dit uiteraard zelf doen. Daarna kunnen ze de groenten wassen en bereiden. En natuurlijk zelf opeten! Kinderen die slecht eten, zullen doordat ze betrokken zijn bij het gehele proces beter gaan eten en meer interesse in groenten krijgen.
Kruidentuin
Om de zintuigen van je kind te stimuleren kun je er ook voor kiezen om een deel van de moestuin in te richten als kruidentuin. Of laat alle grote gewassen achterwege en kies alleen voor een kruidentuin als dat jullie meer aanspreekt. Kruiden kun je uiteraard ook gebruiken tijdens het koken. Je kunt denken aan:
- Munt
- Rozemarijn
- Bieslook
- Peterselie
- Rucola
- Koriander
- Venkel
- Kamille
- Lavendel
Welke taken kun je je kind geven tijdens het tuinieren
Dit is uiteraard afhankelijk van de leeftijd van je kind. Maar je kunt denken aan onderstaande taken:
- Samen de planten en bloemen poten en zaaien. Extra leuk is het voor je kind(eren) om wat klein tuingereedschap te hebben, zoals een schepje, harkje, bezem en handschoenen. Hierdoor voelen ze zich nog meer betrokken.
- Is je kind nog wat jong dan is vooral het geven van water aan de planten een geschikt taakje. Tip: schaf hiervoor een leuk gietertje aan.
- Onkruid wieden. Door dit samen te doen kun je je kind leren wat het verschil is tussen een plantje en onkruid en daarnaast spenderen jullie gelijk wat quality time met elkaar.
Zorg er wel voor dat als jullie klaar zijn met het tuinieren dat iedereen goed zijn handen wast! Wil je je kinderen nog meer betrekken bij alle planten en bloemen houdt dan een soort dagboekje bij. Laat je kind zijn plantjes tekenen en schrijf erbij hoe vaak de plant water krijgt en hoeveel cm hij groeit per week. Je kunt ook foto’s van de plantjes erbij plakken of stickers. De mooie bloemetjes die je kind geplant heeft kan hij ook drogen en bewaren in een herbarium.
*Dit artikel bevat gesponsorde content