Kleuter

kleuter

Vanaf een jaar of 4 tot en met 6 wordt je kind een kleuter genoemd. De kleuterfase is een ontwikkeling van de kleuter is een fase tussen peuter en schoolgaand kind in. Het egoistische van de peuterleeftijd gaat er langzaam af. Je kind gaat zich socialer gedragen, hij speelt meer samen mèt (in plaats van naast) vriendjes en vriendinnetjes. Welkom in de wereld van kinderfeestjes en speelafspraakjes!

Het kind ontwikkelt zich van een vrij spelend kind tot een kind dat klaar is om bewust te gaan leren op school. Dit heeft alles te maken met de ontwikkeling van zijn hersenen en zijn mogelijkheden om bewuster, realistischer en abstracter te denken. Ook komen er nu weer hele nieuwe kinderangsten om de hoek kijken.

Je kleuter en de basisschool

Vanaf 4 jaar mogen kinderen in Nederland naar de basisschool. Maar meestal moet je je kind toch wel inschrijven voor een basisschool als hij 3 jaar is geworden, soms al eerder (wachtlijsten!). Er is waarschijnlijk een heel aantal basisscholen in de buurt. Maar welke moet je kiezen? Lees verder op kies een basisschool en verschillende schooltypes.

En dan? Hoe gaat het met je kind als hij net op school zit? Lees meer op voor het eerst naar school.

  • Groei bij kleuters

    Groeit je kind genoeg? Hoe is zijn gewicht ten opzichte van zijn lengte? In Nederland neemt de schoolarts deze controles van het consultatiebureau over nadat kinderen vier jaar oud geworden zijn. Meestal vindt de eerste controle weer plaats als je kind in groep 2 zit.

  • hoofdluis voorkomen en tegengaan

    Hoofdluis

    Hoofdluis, er rust nog een beetje een taboe op. Het heeft helemaal niets te maken met of je wel of niet schoon bent, het is net als een griepvirus iets wat iedereen op kan lopen. Laat het dus vooral weten als je hoofdluis hebt ontdekt, want hoofdluizen verspreiden zich in een hoog tempo - vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een fijntandige kam is de beste aanpak. De knuffels en de gordijnen wassen staat niet meer in de richtlijnen van het RIVM.

vragen kleuter en school

Vragen over kleuters

Is je kleuter al helemaal gewend op school of merk je aan zijn gedrag dat het toch nog moeilijk gaat? Lees over deze en andere veelgestelde vragen op onze site.

Wanneer zijn de schoolvakanties?

De schoolvakanties staan voor dit jaar en komend jaar al vast. Wil je weten wanneer precies de schoolvakanties zijn voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs in het per regio, bekijk het overzicht schoolvakanties op www.rijksoverheid.nl.

Artikelen kleuter: