Wat begon als een droom is voor ons dit jaar werkelijkheid geworden. Tien jaar geleden waren we samen een jaar op wereldreis. Dit was een levens veranderende ervaring en sindsdien zit het reizen echt in ons bloed. Toen al zagen we af en toe een reizende familie en vanaf dat moment wisten we dat er een dag zou komen dat wij ook met onze kinderen een wereldreis zouden maken. Dit jaar was het eindelijk zover!
Waar begin je?
Toen we hadden uitgesproken om een wereldreis te willen maken met de kinderen zijn we meteen gaan googelen en kwamen we al snel veel voorbeelden tegen van reizende families. Dit zorgde ervoor dat we snel een beeld kregen van de mogelijkheden en natuurlijk alleen nog maar enthousiaster werden. Snel maakten we een aantal belangrijke keuzes zoals de bestemming, het vervoer en de vertrekdatum.
We kozen ervoor om met eigen vervoer te gaan en ‘slechts’ één continent te kiezen. Het werd met een Landrover Defender naar Afrika. Dit continent leent zich goed om met eigen auto te rijden en er zijn genoeg mensen die de reis Cape-Cairo (van Cape Town naar Caïro) hebben gemaakt, dus ervaringen te over op het internet.
Als de tickets eenmaal gekocht zijn beginnen de voorbereidingen. We kochten de Landrover en bouwden hem helemaal om zodat het echt een huisje werd. In Nederland gaan we een paar dagen proef kamperen en dat is al te gek. Die vrijheid, en slapen op het dak van de auto in een dak tent is geweldig. Ik had nog nooit van het fenomeen dak tent gehoord, maar wat een ideale dingen zijn dat! Letterlijk in een paar minuten in- en uitgeklapt.
We hebben deze reis in een jaar voorbereid. Van het ombouwen van de auto tot het regelen van alle praktische zaken zoals verzekeringen en het verhuren van ons huis.
Hoe betaal je een wereldreis?
Wat kost dat nou een wereldreis met kinderen? Het lijkt weggelegd voor weinigen om een jaar lang de wereld rond te reizen. Toch hebben wij gemerkt dat veel kan als je maar blijft denken in mogelijkheden. Je kunt natuurlijk op heel veel verschillende manieren reizen en met een klein of groot budget. Omdat wij ervoor kozen om te reizen met ons eigen vervoermiddel en op één continent te blijven zijn we minder geld kwijt. We hoeven ten eerste niet steeds te vliegen tussen continenten en ten tweede zijn we geen geld kwijt aan overnachtingen.
Sparen
Natuurlijk is het niet gratis om een jaar lang weg te gaan zonder dat er inkomen binnenkomt. Wij hebben daarom vooraf veel gespaard. Het grootste deel van de begroting hebben we gespaard door ons huis al via Airbnb te verhuren voordat we weggingen. In totaal hebben we zeven maanden bij mijn ouders gewoond en ons huis verhuurd. Maar ook tijdens de reis is ons huis verhuurd. Dit dekt de vaste lasten en zorgt bovendien voor wat extra inkomsten omdat we ons huis voor een hoger bedrag verhuren dan dat onze maandlasten zijn. Onze ervaring en die van veel andere gezinnen is dat wanneer je rekening houdt met €100,- euro per dag voor alles (vervoer, eten, drinken, onderdak, verzekeringen, activiteiten en excursies) je een heel eind komt.
Locatie-onafhankelijk werken
Om onderweg aan wat extra inkomsten te komen kun je ook op zoek gaan naar werk wat je overal ter wereld kunt doen mits je een goede internetconnectie hebt. Dit heet locatie-onafhankelijk werken en wordt steeds populairder. Er zijn al heel wat platforms te vinden waarop ‘digital nomads‘ zich aanbieden en bedrijven deze mensen juist zoeken. Op deze manier ben je lekker aan het reizen en komt er toch wat geld binnen. Voor sommige mensen is het zelfs een lifestyle geworden waardoor ze eigenlijk continu kunnen reizen.
Wat moet je regelen voor een wereldreis met kinderen?
Een lange reis is toch even wat anders dan een vakantie. Er zijn niet heel veel gezinnen die deze stap echt nemen. Hierdoor loop je snel tegen de beperkingen van het systeem op, maar dit betekent niet dat er niks mogelijk is! Als je niet langer dan één jaar weggaat is er eigenlijk heel veel mogelijk. Er zijn een paar belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden als je langer dan een paar weken weggaat.
Leerplicht
Als je op wereldreis gaat met kinderen moet je rekening houden met de leerplicht. In Nederland is het in de wet zo vastgelegd dat kinderen niet alleen leerplicht maar ook schoolplicht hebben. Ze moeten dus fysiek op een school aanwezig zijn. De enige manier om onder deze leerplicht uit te komen is door je uit de gemeentelijke basisadministratie te schrijven. Dit is een makkelijke handeling en heeft, zolang je niet langer dan een jaar weggaat, niet veel consequenties. Je blijft gewoon Nederlander en behoudt je paspoort. Natuurlijk kun je met school contact houden zodat kinderen toch een lijntje met hun school houden. Veel scholen staan hier juist positief tegenover. Hoe leuk is het om een klasgenootje te volgen die op reis is!
Verzekering
Wanneer je uitgeschreven bent, ben je niet meer verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Natuurlijk is het wel belangrijk een goede verzekering onderweg te hebben. Goede voorbeelden zijn Ooms verzekeringen en Special Isis van Joho. Beide verzekeringen zijn qua kosten ongeveer gelijk aan de kosten van een Nederlandse zorgverzekering.
De thuisbasis
Naast de leerplicht en verzekeringen is de verhuur of verkoop van een huis een belangrijk punt om te regelen. Als je besluit je huis te verkopen is dit, afhankelijk van je aflossing en/of overwaarde, vaak al een mooi startkapitaal voor een reis. Verhuren is echter ook een goede optie omdat je zo wel kapitaal behoudt en toch een passieve bron van inkomsten hebt. Er is nog steeds een groot tekort aan huurwoningen dus waarschijnlijk kost het niet veel moeite je huis te verhuren. Ik zou wel aanraden dit altijd via een professionele organisatie te laten doen zodat alles geregeld is en je zelf niet voor verrassingen komt te staan.
De eerste stap
Uiteindelijk is het echt gewoon een kwestie van die eerste stap zetten. Als je eenmaal begonnen bent en een datum van vertrek hebt vastgesteld is het veel makkelijker plannen. Je zult tijdens de voorbereidingen tegen genoeg zaken aanlopen maar als je bedenkt dat overal een oplossing voor is dan gaat het lukken. Gelukkig zijn er echt veel gezinnen die dit ook doen dus er is ervaring genoeg en je hoeft echt niet alles zelf uit te zoeken. Leef je droom en start met plannen!
Gerdien en haar gezin zijn te volgen op Instagram: of via hun blog: boonfamilyjourney