Kinderwens     Zwanger     Bevalling    Baby     Peuter     Kleuter     Algemeen

Home    Tips&Blog     Prijsvragen     FAQ           Zoeken    

BLOG * TIPS * NIEUWS * UITJES * AGENDA

Veilig in en om het water

3 april 2017

Het is lente, de zomer komt er aan. Er wordt al weer meer buiten gespeeld misschien, in de tuin gezeten. Slootjes en zwembadjes zijn vlakbij, en het verdrinkingsgevaar ook. Zeker als je naar het strand of een zwembad gaat, let op! Kinderen zijn gek op water en spelen er graag in. Maar nog steeds verdrinkt elk jaar ook weer een aantal kinderen. Ook in een laagje water van 10 centimeter.

De volgende tips geven wij graag mee:

Zomertijd

28 maart 2017

De overgang naar de zomertijd, voor veel ouders mogen ze het afschaffen. Vooral kleine kinderen leven enorm op een soort ingebouwd ritme, dat langzaam is opgebouwd. Gaat de klok opeens een uur vooruit, dan loop je zeker een week tegen de biologische klok aan die het overal "te vroeg" voor vindt.

Ze willen 's avonds niet naar bed. Of zijn in ieder geval nog niet moe. Mijn zoontje ging braaf in zijn bed, maar het duurde een eeuwigheid voor hij insliep. En - daar kun je de klok natuurlijk wel op gelijk zetten - vanmorgen was hij niet wakker te krijgen en zat met geknepen oogjes aan het ontbijt.

En denk je dat het in het najaar allemaal makkelijker is omdat de klok dan achteruit gaat en je een uur lánger kan slapen? Dat is een mooie theorie maar de praktijk is anders. Langer willen slapen, dat is meer iets voor ouders. Kinderen worden gewoon op hun eigen tijd wakker en zijn klaar om aan de dag te beginnen. Zodat je er alsnog 's ochtends om zes uur uit kan in plaats van om zeven uur.

Aangezien in onze vierentwintig uurs maatschappij het argument van stroombesparing allang niet meer geldig is pleit ik er voor: afschaffen, die zomertijd!

(En tot die tijd, is misschien de beste tip om de klok niet in één keer een uur vooruit te zetten, maar (in ieder geval wat bed- en eettijden betreft) vier dagen achter elkaar een kwartier.)

Wat vind jij van de zomertijd? Laat het ons weten en stuur een mail naar mailtje naar   (klik).

Kind en mobiel: een aantal tips

16 maart 2017

Tegenwoordig is het beeld van het ouderwetse schoolplein behoorlijk veranderd. Waar vroeger de oud Hollandse spelletjes domineerde, domineert nu de mobiele telefoon. In 2016 had zelfs 57% van de 10-jarigen een mobiele telefoon. Wil jij als ouder je kind een mobiele telefoon geven, dan heb je vast veel vragen. Welke smartphone is geschikt voor je kind? Wil je een prepaid of een abonnement? Welke internetbundel kies je? In dit artikel beantwoorden wij je vragen en geven we tips.

‘Maar iederéén heeft een smartphone.’

Wanneer iedereen in de klas een smartphone heeft wil jouw kind er natuurlijk ook een. Dit is in elk geval een goed moment om het gesprek met je zoon of dochter aan te gaan. Waar heeft hij of zij de telefoon voor nodig? Bellen, Whatsappen of muziek luisteren? Of is de telefoon juist bedoeld om bereikbaar te zijn in noodgevallen? Het bespreken van de functionaliteiten van een telefoon is belangrijk. Ook is het belangrijk om te bespreken wat de kosten zijn voor het gebruik van de mobiele telefoon. Als je hier al van tevoren afspraken over maakt is de zoektocht naar de juiste telefoon een stuk makkelijker.

Welk toestel kies je?

Als je weet waar het mobieltje voor gebruikt gaat worden is het makkelijker om een keuze te maken. Wanneer je kind de telefoon vooral gebruikt voor spelletjes en het bekijken van video’s heeft het bijvoorbeeld wat meer geheugen nodig. Maar misschien maakt jouw zoon of dochter wel graag foto’s en wil je daarom graag een telefoon met een goede camera. We kunnen ons ook voorstellen dat je niet direct de allerduurste en nieuwste smartphone wilt aanschaffen voor je kind. Wat zijn dan de beste mogelijkheden? We hebben ze hieronder voor je neergezet. Apple iPhone 5s: Apple is op dit moment misschien wel een van de meest aansprekende merken op de markt. Ze zijn misschien wat aan de prijzige kant, maar de functionaliteit en het ontwerp spreekt veel mensen aan. De nieuwste is de iPhone 7, maar een ouder model, zoals de iPhone 5s is al een hele goede keuze voor je kind. De telefoon beschikt over een krachtige processor en heeft een goede camera. Samsung Galaxy J5: dit toestel is onderdeel van de populaire Galaxy-lijn. Een stevige telefoon met een mooi Amoled scherm voor haarscherp beeld. De telefoon beschikt over een prima camera aan zowel de voor- als achterkant en een krachtige processor. Een hele goede keuze als eerste smartphone voor je kind. Huawei P8: Huawei is een hele goede keuze als je op zoek bent naar een telefoon die veel kan maar weinig kost. Erg geschikt dus voor kinderen! De Huawei P8 is een van de nieuwere modellen. Het toestel beschikt over de nieuwste updates en veel opslaggeheugen.

Ga voor één besturingssysteem in huis

Het is raadzaam om hetzelfde besturingssysteem te kiezen voor je zoon of dochter als het besturingssysteem dat jij gebruikt. Heb je een iPhone, kies dan ook voor een iPhone. Hetzelfde geldt voor Android. Een van de grote voordelen is dat je betaalde apps met het hele gezin kunt delen. Tevens is het gebruik van de mobiele telefoon erg gemakkelijk uit te leggen aan je kind.

Abonnement of prepaid

Hier wordt de keuze al iets lastiger. Kies je voor een prepaid SIM-kaart, een SIM Only abonnement of een abonnement inclusief toestel. Een prepaid SIM-kaart heeft als voordeel dat je de kosten goed in de hand kunt houden. Nadeel is wel dat je deze steeds handmatig moet opladen. Met een SIM Only abonnement krijg je maandelijks een bepaald tegoed, vaak voor een aantrekkelijke prijs. Je moet dan wel zelf nog een toestel hebben of een los toestel kopen. Ten slotte kun je kiezen voor een abonnement waarbij je het toestel gratis of met korting krijgt.

Wifi vs. internet buitenshuis

Tegenwoordig kun je op veel plekken buitenshuis met je mobiel internetten. Je kunt er daarom voor kiezen om geen internetbundel te nemen in je abonnement. Nadeel is wel dat je zoon of dochter op bepaalde plekken geen internet heeft en dus niet bereikbaar is. De abonnementskosten zijn hierdoor wel lager. Dit is dus een belangrijke overweging om in gedachten te houden wanneer je een mobieltje uitzoekt voor je kind.

MB’s delen met je gezin met KPN Compleet

Heb je op één huisadres meerdere mobiel abonnementen van KPN? En heb je deze aangemeld voor KPN Compleet? Dan hebben we een voordelige tip voor je: voortaan kun je bij KPN MB’s delen met je gezin. Dus heb jij bijvoorbeeld MB’s te veel maar komt je zoon of dochter MB’s te kort? Dan verzend je ze gewoon door. Super voordelig en heel handig!

Regels en afspraken

Regels en afspraken maken is misschien niet het leukste onderdeel, maar wel een van de belangrijkste. Mag je zoon of dochter met de telefoon aan tafel zitten? Moet het toestel uit na een bepaalde tijd? En hoe zorg je dat de kosten binnen de perken blijven? Op de website Kind-Mobiel staan een aantal bruikbare tips, van toestelkeuze tot afspraken en het monitoren van belgedrag. Kijk ook eens op Mijn Kind Online om inspiratie op te doen en achtergrondinformatie te lezen.

Is jouw kind al toe aan een mobieltje?

Hopelijk heb ik doormiddel van deze blog je een beetje op weg geholpen in de wereld van de mobiele telefonie voor kinderen.

Bron: Website KPN

Duizenden vrouwen worden onnodig ingeknipt tijdens de bevalling

16 januari 2017

Als je Nederland zou vergelijken met Zweden worden er per jaar duizenden vrouwen onnodig ingeknipt blijkt uit cijfers van Perined en Eurostat. In het Europese rapport was het laatst gemeten inknippercentage 6,6% in Zweden ten opzichte van 30,3% in Nederland. Uit de nieuwe cijfers van Perined, een organisatie die al doelstelling heeft de geboortezorg te verbeteren, blijkt dat van de vrouwen die thuis of vrijwillig in het ziekenhuis van hun eerste kind bevielen, 19,2 procent (2.831 vrouwen) werd ingeknipt. Bij de vrouwen die in de tweede lijn bevielen (in het ziekenhuis met een medische indicatie), was dit bij bijna de helft van de vrouwen het geval; bij 48,5 procent (24.193 vrouwen). De WHO beschrijft in het rapport ''care in normal birth'' al in 1996 dat landen met een hoog inknippercentage zouden moeten streven naar een percentage van 10%.

Extreme verschillen tussen ziekenhuizen

Extra opvallend zijn de verschillen tussen de Nederlandse ziekenhuizen onderling. Zo bleek uit het RIVM rapport dat het ene ziekenhuis in 11% van alle laag risico bevallingen een knip zet en een ander ziekenhuis 46%. Dit komt met name door het ontbreken van richtlijnen en cultuurverschillen binnen de opleidingen. Daarnaast geeft het rapport aan dat het opmerkelijk is dat er geen recente gegevens zijn over de cliënttevredenheid over de verloskundige zorg.

Knippen uit routine

Ook uit het zeer grootschalige Cochrane onderzoek bleek dat inknippen zonder aantoonbare noodzaak (de zogenaamde ''routineknip'') geen zin heeft. Toch is de routineknip in Nederland nog gebruikelijk blijkt nu uit de cijfers.

Kans op aanhoudende pijn

Uit een Zweeds onderzoek uit 2008 bleek al dat de knip vrouwen onnodig laat lijden daarnaast blijkt uit onderzoek dat vrouwen op de lange termijn pijn blijven ondervinden bij het vrijen. Voor vrouwen waarbij de knip ook nog eens zonder enige noodzaak is gezet is dit begrijpelijkerwijs een zeer nare uitkomst voor de levenskwaliteit.

Bejegening

Via de actie #genoeggezwegen van Stichting Geboortebeweging hebben veel vrouwen aangegeven dat de bejegening m.b.t. het inknippen niet altijd positief verloopt. Wij willen vrouwen en zorgverleners wijzen op de richtlijnen van het KNOV en NVOG m.b.t. informed consent. De Wet op geneeskundige behandelingsovereenkomst schrijft voor dat zorgverleners informatie moeten verstrekken en toestemming moeten vragen. Vrouwen die bevallen zijn wilsbekwaam en er mag ook tijdens de bevalling niet zomaar inbreuk gemaakt worden op de integriteit van het lichaam. Vrouwen die de ingreep willen weigeren (bijv. omdat er geen sprake is van noodzaak) moeten hiertoe de kans krijgen om gevoelens van trauma en obstetrisch geweld te voorkomen. Inknippen veroorzaakt een ernstige wond en geeft schade aan de spieren, huid en zenuwen in het bekkenbodemgebied.

Bron: Stichting Bevallingstrauma.

Sneak preview: Cars 3

11 januari 2017

Door een nieuwe generatie razendsnelle racers komt de legendarische carrière van Bliksem McQueen onverwachts tot een einde. Verslagen, maar vastberaden om terug te keren naar zijn geliefde sport, heeft hij de hulp nodig van de enthousiaste, jonge race technicus Cruz Ramirez. Samen met haar - en de hulp uit andere, onverwachte hoeken - wil Bliksem laten zien dat #95 nog lang niet klaar is met racen. En dit wil hij bewijzen in de allergrootste arena van de Piston Cup tot nu toe!

In juli 2017 brengt Disney deze nieuwe Cars film uit. Klik hier voor een voorproefje van Cars 3.

Meer blogs en tips

Meer blogs lezen? Klik hier voor de oudere blogs en artikelen.