Kinderwens     Zwanger     Bevalling    Baby     Peuter     Kleuter     Algemeen

Home    Tips&Blog     Prijsvragen     FAQ           Zoeken    

Kleuter

Vanaf een jaar of 4 tot en met 6 wordt je kind een kleuter genoemd. De kleuterfase is een ontwikkeling van de kleuter is een fase tussen peuter en schoolgaand kind in. Het egoistische van de peuterleeftijd gaat er langzaam af. Je kind gaat zich socialer gedragen, hij speelt meer samen mét (in plaats van naast) vriendjes en vriendinnetjes. Welkom in de wereld van kinderfeestjes en speelafspraakjes!

Het kind ontwikkelt zich van een vrij spelend kind tot een kind dat klaar is om bewust te gaan leren op school. Dit heeft alles te maken met de ontwikkeling van zijn hersenen en zijn mogelijkheden om bewuster, realistischer en abstracter te denken. Ook komen er nu weer hele nieuwe kinderangsten om de hoek kijken.

Groei

Groeit je kind genoeg? Hoe is zijn gewicht ten opzichte van zijn lengte? In Nederland neemt de schoolarts deze controles van het consultatiebureau over nadat kinderen vier jaar oud geworden zijn. Meestal vindt de eerste controle weer plaats als je kind in groep 2 zit. Je kunt natuurlijk ook zelf even kijken met behulp van de groeiwijzer en groeicurves op onze site.

Je kleuter en de basisschool

Vanaf 4 jaar mogen kinderen in Nederland naar de basisschool. Maar meestal moet je je kind toch wel inschrijven voor een basisschool als hij 3 jaar is geworden, soms al eerder (wachtlijsten!). Er is waarschijnlijk een heel aantal basisscholen in de buurt. Maar welke moet je kiezen? Lees verder op kies een basisschool en verschillende schooltypes.

En dan? Hoe gaat het met je kind als hij net op school zit? Lees meer op voor het eerst naar school.

 

Wanneer zijn de schoolvakanties?

De schoolvakanties staan voor dit jaar en komend jaar al vast. Wil je weten wanneer precies de schoolvakanties zijn voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs in het per regio, bekijk het overzicht schoolvakanties op www.rijksoverheid.nl.

Help! Luizen

Hoofdluis verspreidt zich in een hoog tempo - vooral onder kinderen. Controleer dus vaak en grijp meteen in als u hoofdluis ontdekt. Kammen met een fijntandige kam is de beste aanpak. Lees meer over hoofdluis.

Hoofdluizen die op de mens voorkomen kunnen niet op dieren leven en omgekeerd. De besmetting is dus altijd afkomstig van een ander mens. Wel kunnen luizen een behoorlijke tijd overleven buiten de hoofdhuid. Ze kunnen via de kraagjes van de jasjes van de kinderen in de hal van de school overlopen of je kind kan besmet raken als hij een kam gebruikt van een ander kind dat luizen heeft.