Hoe groeit je kind? Bepaal zelf de groeicurve

Groeicurve consultatiebureau online

Groeicurve meisjeHier vind je enkele grafieken die gebruikt worden om de lengte en het gewicht van je kind te kunnen vergelijken met de gemiddelde lengte en gewicht per leeftijd.  Natuurlijk is niet elk kind hetzelfde. Maak je je zorgen, raadpleeg altijd een arts.

Onderaan de pagina staat een online tool waarmee je kunt berekenen hoe groot je kind uiteindelijk waarschijnlijk zal worden.

LENGTEGROEI

In de volgende grafieken (bron: TNO 2010) kun je de gemiddelde lengtes zien van meisjes en jongens van 0 tot 4 jaar in Nederland. De bovenste grafiek toont het gewicht ten opzichte van de lengte. De onderste grafiek toont de lengte in cm ten opzichte van de leeftijd.

Groeicurves van 0 tot 4 jaar

De groeicurves van kinderen in leeftijd van 0-4 jaar kun je hier vinden. Er zijn grafieken voor lengte ten opzichte van leeftijd, gewicht ten opzichte van lengte en de hoofdomtrek.

Groeicurve baby meisje
0-15 maanden oud
Groeicurve baby jongen
0 tot 15 maanden oud
Groeicurve jongen
0-4 jaar
Groeicurve meisje
0-4 jaar 

HEEFT JE KIND EEN AFWIJKENDE LENGTE OF GEWICHT?

Deze grafieken zijn gemiddelden, dus veel kinderen zullen kleiner, groter, dikker of dunner zijn dan het gemiddelde. Kijk daar nuchter naar. Maak je je toch zorgen, vraag het aan de schoolarts, iemand op het consultatiebureau of ga naar je huisarts.

Een gezonde verhouding tussen lengte en gewicht kun je bepalen met de BMI, of Body Mass Index, voor kinderen vanaf 2 jaar. Op deze pagina kun je de BMI van je kind berekenen. Aan de hand van tabellen kun je zien of er bij betreffende leeftijd en geslacht sprake is van (ernstig) over- of ondergewicht.

Wil je meer weten over groeiachterstanden? Kijk eens op onze pagina over kinderen met kleine lengte. Verderop deze site kun je ook meer lezen over ondergewicht en overgewicht.

TOOL: BEPAAL DE STREEFLENGTE

De streeflengte , of de target height, is de lengte die je kind naar verwachting zal krijgen als het volwassen is. Dat zal natuurlijk nooit precies zo zijn, niet alle jongens en meisjes uit hetzelfde gezin worden even groot. Een afwijking van deze streeflengte van zo’n 10 centimeter meer of minder wordt als “normaal” gezien. Je kunt stellen dat in 95 procent van alle gevallen de eindlengte van het kind tussen de de hier berekende streeflengte minus 10 centimeter en de streeflengte plus 10 centimeter zal liggen.

De streeflengte of target height is te bepalen met de volgende tool van TNO. Voer de lengte van vader en moeder in en druk op het “=”teken.

Voor een vergelijking met de leeftijdsgroep, vul de meest recente meting in van het kind en de datum waarop die gemeten is.

Bron: TNO

Ook interessant
7 reacties
 1. C.A. van Slijpe

  Deze tool klopt niet. Mijn lange zoon van 181 cm wordt vergeleken met 13-jarigen.

  22-6-2006 op 16-1-2019 en hij wordt vergeleken met 13-jarigen, maar hij is 12 jaar en 6 maanden en 25 dagen.

  1. Carolien

   De tool geeft ook aan dat uw zoon 12 jaar, 6 maanden en 25 dagen oud is. Dit klopt. Ook de berekening van de te verwachtte eindlengte is goed.

   Wat de vergelijking betreft. Vergelijken doe je ten opzichte van een groep, de groep jongens van precies evenveel jaar, maanden en dagen is te klein. Er wordt dus afgerond: is het kind bóven de 12 en een half, dan wordt dat afgerond 13 jaar en wordt deze groep als referentie genomen. Had u de meetdatum half december gezet, toen het kind nog jonger was dan 12 en een half jaar, dan had u de gegevens van kinderen van rond de 12 jaar als referentie gezien.

 2. Marieke

  Mijn dochter’s te verwachten eindlengte op basis van de lengte van de ouders is een stuk lager dan van de kortste ouder. Hoe werkt dat precies?
  Lengte vader: 188 cm
  Lengte moeder: 179 cm
  Eindlengte dochter: 175

  Doorgaans worden kinderen toch iets langer of minstens even lang als hun ouder(s)?
  Deze tool van TNO gebruik ik al een aantal jaar en zelfs toen dochter relatief nog langer was dan nu bleef de lengte altijd lager dan mijn lengte. Benieuwd hoe dit werkt.

  Overigens ‘wordt’ mijn zoon wel een stuk langer dan zijn vader.

  1. Carolien

   De berekening voor een meisje is als volgt: 0,334 x lengte vader in cm +0,364 x lengte moeder + 47,1
   Voor een jongen: 0,376 x lengte vader + 0,411 x lengte moeder + 44,5

   Met natuurlijk een”normale” afwijking van deze verwachte waardes van zo’n 10 cm voor meisjes en 11 cm voor jongens.

   Zie voor wetenschappelijke uitleg https://www.allesoverkinderen.nl/uitleg-targetheight.pdf

   1. Marieke

    Dank voor je antwoord Carolien. Ik zal de uitleg in je link later uitgebreid lezen maar mijn eerste reactie blijft toch: hoe kan een kind kleiner worden dan de kortste ouder? Zeker ook omdat ik een stuk langer ben dan mijn moeder en bijna even lang als mijn vader en in mijn omgeving zie ik eigenlijk niet anders. Maar goed, ik ben dan ook geen rekenwonder noch erfelijkheidsdeskundige 😉

   2. Stephanie

    Dus met deze formules worden alle zonen binnen eenzelfde gezin even groot, alsook alle dochters binnen datzelfde gezin. Aangezien hier enkel rekening wordt gehouden met de lengte van de ouders. Lijkt me niet erg wetenschappelijk onderbouwd..

   3. Alles over Kinderen

    Je hebt gelijk, niet ieder kind van twee dezelfde ouders worden even groot, het is een kansberekening met marges natuurlijk. De top van de curve is de streeflengte, de kans op een grotere of kleinere lengte neemt af naarmate je verder van dat getal afkomt / standaarddeviaties (SD). Een verschil van 10 of 11 centimeter naar boven of beneden deze streeflengte wordt nog als “normaal” gezien, zoals boven beschreven.

    Voor wat betreft de basisgegevens, bepaling van de lengte op grond van de lengte van de ouders, citeer ik uit het stuk van LUMC en TNO: “De lengtegroei is voor ongeveer 80% bepaald door genetische factoren. Dit betekent dat de lengte van een kind sterk word beïnvloed door de lengtes van zijn of haar ouders. De verwachte eindlengte wordt gewoonlijk “target height” (TH) genoemd, of “streeflengte”.

    Verdere uitleg van de berekening vindt je op de site van TNO, zie link hierboven.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.