13 tips om sinterklaas-stress te verminderen

Hoe overleeft je kind Sinterklaas?

Sinterklaas. Een geweldig feest voor de kinderen. Maar ook spannend, eng en een beetje vreemd. Veel prikkels en voor de denkertjes: genoeg stof om na te denken!

Hoe voorkom je “Sinterklaas-stress”?

Leuk, leuker, niet zo leuk meer

Het is een beetje afhankelijk van de leeftijd en het karakter, maar er is toch een heel aantal kinderen dat “leuke activiteiten” niet alléén maar als leuk ervaart. Denk aan schoolreisjes, op kamp gaan, de eigen verjaardag of Sinterklaas. Dat een bruid zenuwachtig is voor haar eigen bruiloft vindt men niet gek. Dat een kind stress kan hebben over iets wat “leuk zou moeten zijn” wordt wel eens minder serieus genomen. Er wordt, soms ongemerkt voor de buitenwereld, een hoop gepiekerd in die kleine hoofdjes. En zelfs het grootste feestnummertje heeft wel eens genoeg prikkels.

Niet elk kind heeft “last” van deze drukke dagen, maar een aantal wel. En elk kind reageert anders op spanning en zal het op een eigen manier uiten.

Hoe merk je dat je kind last heeft van stress?

  • Je kind is drukker dan normaal, beweegt veel, kan zich slecht concentreren, lijkt niet te luisteren
  • een kort lontje, snel huilerig of boos
  • het kind stelt veel vragen
  • vermoeidheid, niet kunnen inslapen van de spanning en of ‘s nachts veel vaker wakker worden
  • (opeens weer) plasongelukjes, veel moeten plassen
  • buikpijn
  • hoofdpijn
  • overgeven van de spanning

Kinderen die gestrest zijn, zijn ook bevattelijker voor ziekten. Zo versterkt het een het ander.

Vooral voor kinderen die nog heel jong zijn, hoogbegaafde of hoogsensitieve kinderen, die alles extra intens beleven, is het allemaal soms nét wat te veel. Waar volwassenen die weten hoe het zit vooral grapjes en gezelligheid zien bij het Sinterklaasfeest, is het voor kinderen anders. Voor gelovige kleintjes is het allemaal vaak nieuw en echt en superspannend. Bovendien kunnen kinderen prikkels minder makkelijk filteren dan volwassenen. En dat geldt zeker niet alléén voor kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum.

Waarom het Sinterklaasfeest soms té veel is

 • Het verhaal is al mooi en leuk van zichzelf, maar voor de hele kleine kinderen wordt het soms nog nét wat te spannend gemaakt. Zou Sint wel komen? Wat is er nu weer mis gegaan? Gaat pakjesavond wel door?
 • Het onvoorspelbare karakter. Een kind weet niet goed wanneer het zijn schoen mag zetten, wat er voor cadeau’s komen, of en wanneer Sint bij hem thuis op bezoek komt?
 • Het ouderwetse “boeman” verhaal: Sint weet alles, want dat staat in zijn grote boek. En als je niet lief bent geweest krijg je straf, ga je mee naar Spanje! Vaak als grapje
  gebracht door volwassenen, maar voor gevoelige of kleine kinderen toch eng.
 • Pieten die zomaar ‘s nachts je huis binnenvallen, door de schoorsteen of met een sleutelring door de voordeur? Kan het kind zich thuis nog wel veilig voelen?
 • Handjes geven en liedjes zingen voor vreemde mensen is voor verlegen kinderen al geen pretje, als ze die mensen er nog zo vreemd uitzien als Sint en Piet al helemaal niet!
 • Sinterklaas is niet één dag, maar een paar weken lang. Alle tv netten hebben hun eigen Sint en eigen verhaal, overal zijn reclames, shows, overal en nergens duiken “echte” Sinterklazen op, al dan niet aangekondigd. In winkelcentra, op school, de sportclub, papa’s werk, de dierentuin of het museum, mama’s werk, de scouting…
 • Op een bepaald moment voelt een kind dat er iets niet helemaal klopt. Hoe graag en goed ze ook nog magisch denken, ergens is misschien een spoortje twijfel. (“En als ik niet geloof, krijg ik dan nog wel cadeau’s?!”)

13 x Hoe houd je het Sinterklaasfeest leuk?

Het komt eigenlijk allemaal neer op doseren, voorspelbaarheid creëren, uitleg geven en prikkels verminderen. Bekijk zelf wat in jouw kind aankan en wat nodig is om het feest leuk te houden.

 1. Bereid je kind voor en creëer zo voorspelbaarheid. Leg uit wat er komen gaat, wat niet. Kruis op de kalender aan wanneer er schoentjes mogen worden gezet, hoe die Piet dan bij de schoenen komt, of Sint zelf komt, op school of bij jullie thuis op pakjesavond.
 2. Begin niet in september (als de speelgoedgidsen door de brievenbus vallen) al met 5 december bespreken. Het duurt allemaal al lang genoeg.
 3. Maak van Sinterklaas geen boeman. Gebruik hem niet als dreigmiddel. (“Alleen lieve kinderen krijgen cadeautjes….”)
 4. Benadruk de positieve kanten van het feest: het is gewoon een gezellig avondje met . Het is leuk, ontspannen, gezellig.
 5. Lees samen boeken over Sinterklaas en praat er over.
 6. Is je kind bang? Probeer niet te veel de angst te benadrukken maar duw het ook niet weg. Een kind mag bang zijn. Als het er over wil praten, luister vooral. De angst kan verschillende oorzaken hebben. Lees meer over kinderangsten in het algemeen en hoe daarbij te handelen.
 7. Geef je eigen draai aan het verhaal. Is je kind bang voor Pieten die zomaar ‘s nachts binnenvallen? Bedenk je eigen variant. Leg uit dat jullie als ouders er altijd zijn als Piet langskomt om die schoenen te vullen.
 8. Met verkleedspullen zélf Sint of Piet spelen is altijd leuk en een goede manier om een en ander te verwerken.
 9. Voldoende rust. Wees je ervan bewust dat er heel veel indrukken en prikkels zijn in deze periode, geef de tijd om alles te verwerken. Bouw voldoende rustmomenten in tussen de activiteiten
  door, en sla misschien een keertje over als je merkt dat het je kind boven het hoofd groeit. Probeer ook zoveel mogelijk het normale slaap- en eetritme aan te houden.
 10. Snoepen in deze tijd hoort er natuurlijk wel een wel een klein beetje bij, maar ook hier is doseren misschien wel een goed idee.
 11. Heeft je kind vragen? Beantwoord ze zo goed mogelijk. Probeer een balans te vinden tussen het feest met verhaal zo leuk mogelijk houden en eerlijk antwoord geven over vragen die hem bezig houden. (Wat wil hij weten en waarom?)
 12. Kijk en luister naar je kind, wees alert op tekenen van stress.
 13. Is het echt té spannend? Overweeg je kind de waarheid te vertellen (een geheimpje dat alléén hij mag weten, de kinderen in zijn groep niet!). Op die manier kun je er net even de angel uit halen, zodat je kind misschien meer plezier beleeft aan de festiviteiten. Een echte aanrader in deze is het mooie boek Sinterklaas voor grote kinderen dat uitlegt en laat zien hoe en waarom Sinterklaas is zoals het is en waarom we het zo vieren.

We zijn benieuwd naar jullie ervaringen met dit mooie kinderfeest!

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd op 10 november 2018 op www.allesoverkinderen.nl

Ook interessant
2 reacties
 1. Abbey

  Wat een grote onzin! Het sinterklaasfeest hoeft helemaal geen stress te geven bij kinderen. Jarenlang heb ik voor zwarte piet gespeeld en bij kinderdagverblijven met echt hele kleintjes pasten we ons spel hierop aan en zongen we zacht de liedjes. Ik denk dat sommige kinderen te jong worden meegenomen naar zo’n intocht. Daarnaast als je kind zo heftig reageert op kloppen op deur gooien met strooigoed alle reclames dan is je kind overgevoelig voor prikkels en dan zou ik hem eens laten testen op autisme, adhd e.d. ik vind dat dit niet ligt aan stress bij kinderen maar mee op de manier waarop de ouders hiermee omgaan en het sinterklaasgebeuren aanbieden aan hun kind.

  1. Alles over Kinderen

   Nee hoor, het HOEFT geen stress te geven, maar het geeft soms wel stress bij een aantal kinderen. En niet alleen kinderen met autisme, denk ook aan hoogbegaafde of hooggevoelige kinderen. Het kan allemaal net wat te veel zijn, te spannend, te hoge verwachtingen, te veel leuks achter elkaar… Soms is de Sinterklaasstress overduidelijk omdat ze huilen en opeens weer in hun broek plassen, soms zijn ze gewoon net wat sneller moe en lichtgeraakt. Heb je kinderen die overal van genieten, laat ze vooral. Maar merk je dat het te veel wordt probeer dan te minderen.

   Ik ken overigens ook heel veel ouders die na 5 december een diepe zucht slaken als de beste man eindelijk weer op de boot terug zit.

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.