Baby algemeen

Babynaam kiezen – lastig of niet?

Hoe kies jij de naam van je kind? Met tips!

Waar gebeurd.

Er was een nieuw kindje geboren in de familie. De kersverse oma twitterde trots de blijde gebeurtenis en de voornaam rond naar haar directe familie. De dag er op vielen de geboortekaartjes in de bus, waarop de beide voornamen van het kind stonden. De al eerder rondgetwitterde naam (ik zeg maar even “X”) stond op de tweede plaats in de rij, na een niet al te opvallende, veel voorkomende jongensnaam zonder bijsmaak.

Een niet oplettende tante verkondigde op Twitter direct de mening die wij allemaal wel deelden maar niet hardop, en zeker niet in de groep waar ook de kersverse ouders meelazen: “O, gelukkig zeg, het is maar zijn doopnaam. Ik dacht éven dat hij echt X heette. Dat zou toch zielig voor het jongetje zijn geweest.

Je begrijpt, X was inderdaad toch écht zijn roepnaam. Oeps.

Hoe kies jij de naam voor je nieuwe baby?

10 tips bij het kiezen van een babynaam

Wij begonnen als volgt. We wisten dat we zeker geen al te veel voorkomende naam wilden maar ook geen rare naam, geen naam van iemand die wij goed kenden, liefst wel met een betekenis en een mooie klank natuurlijk, twee lettergrepen. We schreven allebei los van elkaar de namen die we leuk vonden op een lijstje. (Ik had een lijst met 50 namen, hij een lijstje met 2. Maar dat terzijde). We pakten vervolgens elkaars lijst en streepten de namen die we echt niet wilden door. Na wat brainstormen, bakkeleien en vooral even laten bezinken hebben we drie namen gekozen waar we in de praktijk nog steeds heel blij mee zijn (en onze kinderen zelf ook!)

1. Populariteit – wil je een naam die vaak voorkomt of juist niet?

Onlangs kwam het SVB weer met meest gegeven babynamen van afgelopen jaar. In 2017 stond Noah bij de jongens en Emma bij de meisjes bovenaan, landelijk gezien. Per provincie was er een andere uitslag. Zo doen Johanna en Jan het goed in Zeeland, en staat Sarah op koPopulaire babynamen in Nederland per provincie p in Zuid-Holland.

Leuk om te weten. Leuk om inspiratie op te doen. Maar vraag jezelf af of je een hele populaire naam wilt? Kennelijk zijn het namen die veel mensen leuk vinden, dat wel. Maar is het praktisch? Wil jij dat je kind een naam heeft waarvan er mogelijk straks nog 3 in de klas zitten zodat het altijd met voor én achternaam wordt aangesproken (of erger: “grote Daan” en “Kleine Daan”)?

Op de site van het SVB kun je ook vinden hoe vaak een door jou gekozen naam is voorgekomen de laatste jaren.

Een hele bijzondere unieke naam kan hartstikke leuk zijn, maar je loopt misschien ook weer sneller tegen onbegrip aan (“HOE heet je? / Zeg het nog eens?”)

Zoek bij het SVB eens op hoe populair de naam is die jij leuk vindt: www.svbkindernamen.nl/int/nl/kindernamen/wizard/zoeknaam/

2. Betekenis

Vind je het belangrijk dat je kind een naam heeft met een betekenis? Of heb je een mooie naam gehoord maar wil je zeker weten dat er geen betekenis aan vastzit die niet past? Finn betekent bijvoorbeeld blond. Weet je vrij zeker dat je kind een donkerharige zal worden dan is dat misschien minder geschikt. Wij wilden wel graag een bloemennaam voor onze dochter. Soms hebben mensen voorkeur voor een Bijbelse naam of juist een naam uit de Griekse mythologie of willen ze hun kind een naam geven die in een andere taal iets betekent (Felicia=geluk).

Let ook op dat je niet per ongeluk een naam geeft die in een andere taal minder gunstig is, Cock en Dick worden door Engelstaligen toch altijd een beetje vreemd gevonden…

3. Is de naam uit te spreken voor iedereen?

Is de naam goed uitspreekbaar? De Engelse “Th” is voor veel Nederlands toch nog lastig, en de Nederlandse “G” bijvoorbeeld is weer niet zo’n succes in het buitenland. Probeer de naam ook eens zo plat mogelijk te zeggen met het accent van de streek waar je woont en kijk of je het dan nog steeds mooi vindt. (Bij mij in de buurt in Utrecht woonde een Gie-o-vááaa-niee op school. Je kreeg kromme tenen als zijn oma de hele weg achter hem aan riep te schreeuwen…)

4. Pesters voor zijn

Met een hele rare naam loop je kans dat je kind gepest wordt. Een meisjesnaam voor een jongen, een rare combinatie met de achternaam? Gelukkig grijpt ook de gemeente in, die namen als Anus of Hitler niet goedkeurt bij de geboorteaangifte.

Mijn echtgenoot vond Per een leuke naam. Ik ook. Voor een Zweed. Maar ik hóórde de buurkinderen al roepen: hé Peer! Kom je buitenspelen?

Dat je ook té bang kunt zijn om een pestnaam te geven blijkt uit het volgende hilarische fragment van de Vliegende Panters:

5. Praktisch

Wij hebben bewust onze kinderen geen namen gegeven die op elkaar lijken qua klank, en alle kinderen hebben andere voorletters. Niet handig, vonden wij. Het is natuurlijk wel leuk om je tweeling Jan en Joppe te noemen, maar als straks de gesloten enveloppen van de bank met J. de Groot in de bus vallen is het toch wat lastig.

6. Schaamnamen – controleer de combinaties met de achternaam

Test de voorletter in combinatie met de achternaam (G. Rutjes en de heer K. Bouter) en de hele naam in combinatie met de achternaam (de dames Claar Comen en Connie Comen, Beau ter Ham). Ook dit kan misschien onbedoeld hilarische namen opleveren. Ook de combinatie van voorletters: wil je je zoontje echt R.I.P. de Vries noemen?

7. Is de naam het hele leven lang leuk?

Je hebt een schattige naam voor je babyventje bedacht, maar als hij over 40 jaar met enorme spierballen en tattoos rondloopt denkt hij daar wellicht anders over. Of andersom. Sommige namen zijn wel heel erg stoer voor je kleine kind.

8. Je kind vernoemen?

Vernoemen binnen de familie was vroeger heel gebruikelijk. Je eerst zoon vernoemen naar de ene opa, de tweede naar de andere. Of, zoals een tijdje gebruikelijk was Henk-Jan en Pieter-Klaas, naar allebei tegelijk! En wat te denken van de vader die Piet Paaltjes heet, en de zoon ook? Het wordt dan vanzelf Grote Piet en Kleine Piet, of junior en senior. Wel vernoemen maar niet de naamsverwarring? Gebruik de naam als tweede voornaam, of pas de naam ietsjes aan. Vader Johannes en zoon Johan.

Heb je enorme bewondering voor een filmster of bekende voetballer en wil je je kind vernoemen? Het kan. Maar stel dat er een enorm schandaal is over een paar jaar met precies die beroemdheid?

9. Associaties met bekenden

Je man stelt een hele leuke naam voor, niks geks aan, je zou het wel zien zitten… alleen heet je baas nou net precies zo. En om dáár nou altijd na werktijd aan herinnerd te worden… Of de buren hebben hun kind deze naam vorig gegeven.

10. Schrijfwijze

Een originelere schrijfwijze van een naam is leuk, maar wees je ervan bewust dat je dat altijd zal moeten spellen voor mensen.

We zijn nu heel benieuwd naar jullie ervaringen. Hoe heb jij de naam van je kind gekozen, wat vond je belangrijk en ben je er tevreden mee? 

 

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.