De vrolijke vlaggetjes die je bij elke geboorte ziet hangen met ‘Hoera, een jongen/meisje’ erop zijn voor sommige ouders juist confronterend. Want wat nou als je liever een kindje had van het andere geslacht? Er wordt eigenlijk nooit over gesproken, maar er zijn aardig wat (toekomstige) ouders die te maken hebben met gender disappointment. Waar komt die teleurstelling vandaan? En hoe kun je er mee omgaan?
Wat is gender disappointment?
Niet iedereen heeft een voorkeur voor het geslacht van zijn of haar baby. Maar soms hoop je als ouder toch op een jongen of een meisje. Als blijkt dat je baby niet het geslacht heeft dat je hoopte, kun je als ouder teleurgesteld zijn. Soms veroorzaakt het zelfs verdriet of depressieve klachten. Dit fenomeen heet gender disappointment. Het lijkt erop dat gender disappointment vaker voorkomt bij vrouwen. Maar ook mannen kunnen last hebben van gender disappointment.
Waar komt het vandaan?
De meeste ouders zeggen tegen anderen dat het ze niet uitmaakt wat het geslacht van hun kindje wordt, zolang het maar gezond is. Toch is het niet vreemd om als ouder een voorkeur te hebben voor een jongen of een meisje. Alleen durft lang niet iedereen dit toe te geven.
Als je een kinderwens hebt, stel je jezelf een ideale familiesituatie voor. Je wilt bijvoorbeeld een jongen en een meisje. Zodat je het haar van je dochter kunt vlechten. Of je beeld je in dat je lekker aan het voetballen bent met je zoon. Deze verwachtingen kunnen zo sterk zijn, dat je teleurgesteld bent als je kindje het andere geslacht blijkt te hebben. Het past dan niet in jouw ideale plaatje.
Natuurlijk zijn er ook andere mogelijke redenen te bedenken waarom je als ouder een voorkeur zou hebben voor een jongen of een meisje. Dit is voor iedereen uniek. Veel voorkomende redenen zijn:
- In sommige culturen is het ene geslacht belangrijker dan het andere. Hierdoor kunnen ouders ook worden beïnvloed.
- Invloed vanuit je omgeving kan ook een rol spelen. Je ouders of je partner kan een bepaalde voorkeur uitspreken. Hierdoor kun je teleurgesteld zijn als je niet aan hun verwachtingen voldoet.
- Hormonen kunnen ervoor zorgen dat je je gevoelens sterker ervaart. De teleurstelling over het geslacht voelt daardoor ook heviger.
- Nare ervaringen met iemand van het andere geslacht kunnen ook een rol spelen bij gender disappointment. Als je altijd gepest bent door jongetjes, of juist uitgelachen door meisjes, kan dit je gevoel negatief beïnvloeden.
Schuldig voelen over gender disappointment?
Omdat weinig ouders over hun voorkeur durven te praten, kan het lastig zijn om het met anderen over gender disappointment te hebben. In onze maatschappij rust er een taboe op. De vaak gehoorde mening is dat je allang blij moet zijn dat je een gezond kind hebt gekregen.
Toch is het belangrijk om jouw emoties en gevoelens wel te erkennen. Die zijn namelijk wat ze zijn. Je hoeft je daar niet voor te schamen. Onderstaande tips kunnen je helpen om met gender disappointment om te gaan.
- Ga bij jezelf na waar het gevoel van teleurstelling vandaan komt. Als je de oorzaak kent, kun je het namelijk beter verwerken en er makkelijker over praten.
- Het geslacht van je baby zegt nog niets over zijn of haar karakter. Hoewel we allerlei eigenschappen toeschrijven aan jongens en meisjes, is ieder kind uniek. Zo zijn er stoere meisjes en schattige jongetjes.
- Probeer je gevoelens toe te laten. Ze mogen er zijn, want het is jouw gevoel. Het kan best even duren voordat je over de gender disappointment heen bent. Geef jezelf daar ook de tijd en de ruimte voor.
- Met anderen praten over het geslacht van je baby en de voordelen van het geslacht op een rijtje zetten kan helpen om het geslacht van je kindje in een positiever licht te bekijken.
- Probeer met je partner of met een goede vriend(in) of dierbare het over je teleurstelling te hebben. Dit geeft vaak al wat lucht.
Hulp nodig bij gender disappointment?
Blijf je teleurgesteld of kun je de negatieve gevoelens niet van je afschudden? Dan kan het helpen om erover te praten met je huisarts, verloskundige of praktijkondersteuner. Ook kun je je verhaal delen in een hiervoor bestemde praatgroep. Soms verwijst je hulpverlener je door naar een psycholoog. Als je liever je verhaal anoniem kwijt wilt, kun je dit ook delen op een forum.
Wacht zeker niet te lang met het inschakelen van hulp. Als je negatieve gedachten en gevoelens lang blijven hangen, kan dit leiden tot depressieve klachten. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans is dat je jouw gender disappointment snel een plekje kan geven.
Bron: Genderdisappointment.nl