Iedereen weet dat roken slecht voor je is en misschien is het nog wel schadelijker voor je baby wanneer je rookt tijdens de zwangerschap. Stoppen met roken zodra je weet dat je zwanger bent is daarom ook het enige juiste advies. Toch is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Een verslaving zomaar stoppen is voor veel mensen een hele zware opgave. Heb jij een rookverslaving en wil je graag zwanger worden of ben je misschien al zwanger, dan is dit artikel zeker de moeite waard om te lezen. We geven hierin namelijk de beste tips om direct te stoppen met roken. Op deze manier gaan jij en je baby een gezonde zwangerschap tegemoet.
Roken schadelijk voor de baby
Nog even in vogelvlucht, waarom is roken zo schadelijk tijdens de zwangerschap? Als je rookt vernauwen je bloedvaten. Hierdoor komt er minder zuurstof bij de baby met allerlei schadelijke gevolgen. In sigaretten zitten onder andere koolmonoxide, nicotine en metalen. Deze stoffen zorgen voor beschadigde longen, hartklachten en een slechte conditie en vergroten de kans op kanker. Hiernaast zorgt roken ervoor dat je minder vruchtbaar bent als je graag zwanger wilt worden. Je leest hier uitgebreid over de schadelijke gevolgen van roken voor je baby.
Voordelen stoppen met roken
Het doorlezen van deze lijst is waarschijnlijk meteen de belangrijkste tip die we je kunnen geven om te stoppen met roken. Het aantal voordelen is zo groot en zijn direct voelbaar voor de baby. Wanneer je je dit goed beseft zal stoppen met roken al een stuk gemakkelijker zijn.
- De kans op een miskraam, vroeggeboorte of doodgeboren baby is aanzienlijk lager als je niet rookt.
- Je baby groeit beter als je niet rookt tijdens de zwangerschap. Een te lichte baby is vaak zwakker en heeft hierdoor meer kans op complicaties bij de geboorte.
- De kans op aangeboren afwijkingen zoals een hazenlip, oogafwijking, scheur in de buikwand en klompvoetjes wordt een stuk kleiner.
- Roken heeft ook na de geboorte nog gevolgen. Zo is de kans op wiegendood groter wanneer je tijdens de zwangerschap hebt gerookt.
- Ook hebben kinderen van een moeder die tijdens de zwangerschap gerookt heeft, vaker leerproblemen of gedragsproblemen zoals ADHD.
- Hiernaast is de kans dat kinderen last krijgen van overgewicht en zelf minder vruchtbaar zijn een stuk groter als zij tijdens de zwangerschap blootgesteld zijn aan sigarettenrook.
- De kans dat de organen van de baby zich minder goed ontwikkelen is groter.
- De placenta kan eerder loslaten. Als dit gebeurd krijgt de baby geen voeding en zuurstof meer met alle gevolgen van dien.
Tips om te stoppen
Tussen weten en doen zit een groot verschil. Na het lezen van bovenstaande voordelen weet je waarom je moet stoppen met roken, maar het ook daadwerkelijk doen is vaak lastig. Daarom geven we je hieronder een lijst met praktische tips die je helpen om te stoppen met roken. Bedenk dat de lichamelijke verslaving aan nicotine al na een paar dagen weg is. Je krijgt zelf direct meer lucht en je baby meer zuurstof.
- Bedenk een gezonder alternatief – Vaak is de gewoonte het meest lastig om te doorbreken. Het gevoel van iets in je hand willen hebben is groot. Bedenk daarom een alternatief. Zuigen op een lolly, het eten van een kauwgom of het zuigen op zoethout zijn populaire alternatieven.
- Mindset – Als jij echt wilt stoppen met roken dan kun je het. Het boek van Allen Carr en diverse apps helpen je om die mindset te versterken. Bij veel mensen werkt het al om te denken ‘wie is er sterker, de sigaret of ik’? Je gaat toch zeker niet verliezen van een sigaret?
- Hulp van professionals – Als je moeite hebt om te stoppen met roken, schakel dan meteen hulp in. Je bent echt niet de enige! Je huisarts of verloskundige weet hoe moeilijk het is om een einde te maken aan een verslaving en zullen je graag helpen.
- Pleisters en andere nicotinevervangers – Het is altijd beter om helemaal te stoppen, maar als je veel last hebt van ontwenningsverschijnselen zijn nicotinevervangers een tijdelijke optie. Hierbij kun je denken aan pleisters, kauwgom en zuigtabletten. Hier zit een mindere hoeveelheid nicotine in. Je krijgt dan nog wel de schadelijke en verslavende stof nicotine binnen, maar niet meer alle andere schadelijke stoffen die in sigarettenrook zitten. Probeer de vervangers wel zo snel mogelijk af te bouwen en doe het nooit zonder begeleiding van je huisarts of een andere professional.
- Stichting stop ermee – Deze stichting heeft erg veel ervaring met vrouwen die zwanger zijn en willen stoppen met roken. Zij bieden een cursus aan die jou gaat helpen. De cursus is niet gratis, maar wordt in veel gevallen wel vergoed door je zorgverzekeraar.
- Hulp van omgeving – Dit is echt een cruciaal punt. Als jij stopt met roken is het ontzettend belangrijk dat de mensen in je nabije omgeving je steunen. Dit doen ze onder andere door zelf ook niet te roken. Bovendien is het inademen van sigarettenrook van anderen ook hartstikke schadelijk voor je baby. Maar dit doet je omgeving ook door jou te steunen op momenten dat je moeilijk hebt. Vertel je familie en vrienden dan ook dat je gestopt bent met roken en hun hulp goed kan gebruiken.
- Maak een plan – De kans is groot dat je naar iets anders gaat grijpen als je gestopt bent met roken. Denk hier van tevoren goed over na. Wat zijn voor jou de moeilijkste momenten? Als je al van tevoren weet wat je zwakke momenten zijn, kun je daar iets op verzinnen. Maak een voor- en nadelen lijstje die je er altijd bij kunt pakken.
- Zoek afleiding – Afleiding is de beste methode op het moment dat je eigenlijk een sigaret aan wilt steken. Vaak is het moment, maar van korte duur en ben je die sigaret snel vergeten. Ga in plaats daarvan wat leuks doen en beloon jezelf! Lees een leuk tijdschrift, bel een vriendin of ga lekker naar buiten.
TIP: Meld je aan op de website ikstopnu of bel naar 0800-1995. Hier krijg je telefonische hulp en ondersteuning bij het stoppen met roken voor en tijdens je zwangerschap.
Wat kun je beter niet doen?
Stoppen met roken kan op veel verschillende manieren en soms lijkt een alternatief een goede optie. Inmiddels weten we dat een e-sigaret ook schadelijke stoffen bevat. Bovendien houd je hiermee de gewoonte van het roken vast. We raden dan ook zeker af om e-sigaretten te roken tijdens de zwangerschap. Hiernaast bestaan er medicijnen zoals Bupropion en Varenicline die je kunnen helpen om te stoppen met roken. Omdat nog onvoldoende bekend is wat de schadelijke gevolgen voor de baby zijn van deze medicijnen, raden we ook af om deze medicijnen te gebruiken.
Feit of fabel
Er werd wel eens gezegd dat de stress om te stoppen met roken minstens net zo schadelijk is voor de baby als blijven roken. Dit is absoluut NIET waar. Natuurlijk kan stoppen met roken stress opleveren, maar dit is vaak van korte duur en niet de gehele negen maanden. De baby wordt dus veel korter blootgesteld aan een stressvolle situatie dan wanneer je de gehele zwangerschap blijft roken. Ook wordt er wel eens gezegd dat roken in het begin van de zwangerschap minder schadelijk is. Ook dit is zeker niet waar. Roken voor de zwangerschap kan zelfs al schadelijk zijn voor de baby. Roken is op geen enkel moment in de zwangerschap aan te raden. Zelfs meeroken heeft schadelijke gevolgen voor jezelf en de baby. Acht uur lang in een ruimte zijn waar gerookt wordt of gerookt is, staat gelijk aan het zelf actief roken van enkele sigaretten.
KIJKTIP: Op de website van Thuisarts staan veel filmpjes en animaties over stoppen met roken tijdens de zwangerschap. Je kijkt hier onder andere naar het verhaal van Wendy en hoe zij is gestopt met roken.
Bronnen: Thuisarts, De verloskundige, Rijksoverheid, Brochure rookvrij zwanger