Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap wel eens last van hoofdpijn. Een veel voorkomende, onschuldige klacht. Alhoewel het natuurlijk wel vervelend is. Hormonen spelen hierin een belangrijke rol. Gelukkig kun je er in de meeste gevallen zelf ook wat tegen doen. In dit artikel nemen we jou mee en vertellen we waar de hoofdpijn vandaan kan komen, in welke gevallen je de huisarts of je verloskundige moet bellen en geven we jou tips wat je kan doen om het te voorkomen.
Oorzaken hoofdpijn tijdens je zwangerschap
Als je zwanger bent veranderd er veel in je lichaam. Door al die gierende hormonen in je lijf kan je ook lichamelijke klachten gaan ervaren. Gelukkig is dit maar een fase en gaan deze kwaaltjes ook gewoon weer over. Hoofdpijn is zo’n klacht. Onschuldig, maar wel vervelend. Veel vrouwen krijgen daar in hun zwangerschap in meer of mindere mate last van.
Oorzaken
Zeurende spanningshoofdpijn kan een aantal oorzaken hebben:
- Spanning: zeker aan het begin van je zwangerschap kan je stress ervaren. Er komt zoveel op je af. Je wordt straks moeder en je lichaam veranderd. Niet alleen door de hormonen, maar ook door de groei van je kindje. Deze veranderingen kunnen voor behoorlijk wat spanning zorgen.
- Roken, koffie en alcohol: als je zwanger bent en je gaat stoppen met roken, alcohol en/ of koffie, dan kan dit gepaard gaan met ontwenningsverschijnselen. Dit kan weer resulteren in hoofdpijn.
- Te weinig beweging: je sport minder en beweegt over het algemeen minder als je zwanger bent, dat kan hoofdpijn opleveren.
- HCG: door de snelle stijging van dit zwangerschapshormoon kan jij onder andere hoofdpijn gaan ervaren.
- Andere klachten: doordat je misselijk bent, niet goed kunt slapen of moe bent kun je ook weer andere klachten gaan ervaren, zoals hoofdpijn.
Als je voor je zwangerschap al (vaker) hoofdpijn had, dan is de kans groter dat je hier tijdens je zwangerschap ook weer last van krijgt.
Eerste trimester
Als je al hoofdpijn krijgt tijdens je zwangerschap, dan is dat vaak in de eerste 12 weken van je zwangerschap. Dit wordt ook wel spanningshoofdpijn genoemd. Je voelt dan met name bij je slapen een drukkend gevoel. Ook kan je aan de achterkant van je hoofd, ter hoogte van je nek pijn ervaren. Dit is een milde pijn. Vaak gaan deze klachten in het tweede trimester ook gewoon weer weg.
Derde trimester
Doordat je buik steeds groter wordt en ook de rest van je lichaam veranderd, kan je houding veranderen. Wat uiteindelijk pijn in je hoofd kan veroorzaken. Let zelf goed op je houding en laat anderen je tippen als ze zien dat je anders gaat lopen of bewegen. Trek anders aan de bel bij een fysiotherapeut voor tips en hulp.
Migraine tijdens de zwangerschap
Bij migraine heb je last van zware hoofdpijn die je vaak aan één zijde van je hoofd voelt. Van lawaai, fel licht en beweging kunnen de klachten erger worden. Vaak hebben deze vrouwen in hun zwangerschap juist minder last van migraine. Helaas wordt het bij sommigen juist ook erger als ze zwanger zijn. Weet je wat jouw triggert voordat je migraine krijgt? Vermijdt die dingen dan zoveel mogelijk.
Wanneer moet je de huisarts bellen?
Soms heb je naast je hoofdpijn ook andere klachten. Je pijn is dan niet ‘normaal’ meer. Blijf daar niet mee rondlopen, maar bel in de volgende gevallen jouw huisarts of verloskundige:
- als de hoofdpijn langer dan 4 uur duurt,
- als je naast de hoofdpijn ook ziek begint te voelen en andere klachten gaat ervaren zoals:
- hoge koorts
- overgeven
- misselijkheid
- een verminderd zicht hebben
- vocht vasthouden
- sterretjes gaan zien
- pijn ervaren bovenin je buik, net onder je ribben
- pijn ervaren bovenin je rug
- ineens veel aankomen in gewicht
- ineens een hoge bloeddruk hebben
- je grieperig voelen, zonder koorts
Zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie)
In het tweede en derde trimester kan hoofdpijn echter ook een andere reden hebben. Als je daarnaast ook andere klachten ervaart, dan kan je last hebben van zwangerschapsvergiftiging oftewel pre-eclampsie. Dit kan vanaf 20 weken zwangerschap ineens ontstaan. Er is nog geen duidelijkheid waardoor dit precies kan ontstaan. Ook als je alles goed doet, kan het voorkomen. Je kunt er dus niks aan doen dat je dit krijgt. Naast hoofdpijn heb je dan ook vaak last van:
- misselijkheid
- overgeven
- sterretjes gaan zien
- vocht vasthouden bij je enkels en je gezicht.
- tintelingen in je handen
- een hoge bloeddruk
- teveel eiwit in je urine
Door deze vergiftiging kan je kindje niet goed meer groeien, daarom wordt je met deze klachten vaak opgenomen in het ziekenhuis. Zodra je bent bevallen gaan deze klachten langzaam weer weg. In sommige gevallen kunnen een aantal klachten blijvend zijn. Lees hier meer over zwangerschapsvergiftiging.
HELPP-syndroom
Het kan ook zijn dat je niet eens wist dat je een zwangerschapsvergiftiging had. Deze vergiftiging kan dan overgaan in het HELPP-syndroom. Naast hoofdpijn heb je dan ook last van:
- misselijkheid
- pijn bovenin je buik en bovenin je rug
- grieperig gevoel
- wazig zicht
- het gevoel dat er een strakke band om je buik heen zit
De huisarts zorgt er dan voor dat er bloed wordt afgenomen bij jou om na te gaan of jij het HELPP-syndroom hebt.
Tips bij hoofdpijn
Heb je al last van hoofdpijn? Dan kan je een aantal dingen doen om dit te verminderen:
- Naar buiten: ga lekker naar buiten om te wandelen of te fietsen. Frisse buitenlucht kan een verkwikkend effect geven.
- Uitrusten: ga op bed of de bank liggen en doe even je ogen dicht. Zet desnoods rustgevende muziek op of een yoga nidra sessie en rust lekker uit.
- Een massage: laat je gezicht, bovenrug en schouders lekker masseren door je partner of maak een afspraak bij een massagesalon. Ontspanning it is.
- Eten & water: heb je voldoende gedronken en gegeten? Door een tekort aan vocht kan je ook hoofdpijn krijgen.
Tips om hoofdpijn te voorkomen
Heb je vaker last van hoofdpijn en wil je dit graag voorkomen. Let dan op de volgende dingen:
- Water: drink voldoende water, minimaal 2 Liter per dag. Normaal gesproken is dit al belangrijk, maar als je zwanger bent helemaal. Het vruchtwater wordt bijvoorbeeld om de paar uur ververst en daar is natuurlijk vocht voor nodig.
- Eet gezond: een logische, maar wel belangrijke. Als je goed in de gaten houdt wat je eet en wanneer je hoofdpijn krijgt, kan je wellicht een verband ontdekken. Van chocolade, gist, kaas, tomaten, zuivel en ijs is bijvoorbeeld bekend dat je daar hoofdpijn van kan krijgen.
- Ontspan: ga lekker chillen en voorkom zoveel mogelijk spanningen. Zoals we net al aangaven kan stress hoofdpijn veroorzaken, door op gezette tijden goed je rust te pakken kan je dit voorkomen.
- Beweeg: ga lekker naar buiten om te wandelen of te fietsen. Bewegen is sowieso gezond, maar zeker ook om hoofdpijn te voorkomen. Frisse buitenlucht helpt daar bij. Ontspanningsoefeningen of een rustige yogales kunnen je ook helpen.
- Slaap: voldoende slapen is een belangrijke om hoofdpijn te voorkomen. In bed liggen en uitrusten is ook goed natuurlijk. Er groeit een klein mensje in jou en dat kost veel energie.
Bronnen: thuisarts.nl

Jarenlang werkte Leonie als beleidsmedewerker en manager in de (jeugd)zorg en welzijn. Momenteel heeft ze een eigen praktijk, waar ze Reiki behandelingen geeft aan volwassenen en kinderen. In 2023 gaat ze samen met haar partner en 2 zoons een jaar op reis.