28 weken zwanger

Traantjes en ruiken

De baby

De oogjes van de baby kunnen nu echte tranen aanmaken. Het reukzintuig is compleet. Mocht het kindje nu geboren worden dan kan het al ruiken.

De baby ziet er al wat minder gerimpeld uit omdat er zich vet heeft gevormd onder de huid. Na de geboorte heeft de baby dit vet nodig om zijn lichaamstemperatuur vast te houden en voor energieopslag.

De oren hebben nu hun vaste plek op het hoofdje bereikt. Ze blijven zich ontwikkelen tot ze de uiteindelijke vorm en grootte hebben.

Oortje en vingertje van de foetus rond de 28e week
Oortje en vingertjes van de foetus rond de 28e week

Onderzoek toont aan dat je baby niet alleen kan horen, maar ook jouw stem kan herkennen. Dit zegt niet alleen wat over het horen zelf, maar ook over zijn hersenwerking: je kindje al kan herkennen, leren en onthouden.


 

De moeder

De verloskundige kan nu waarschijnlijk voelen hoe de baby ligt. Maak je nog geen zorgen als de baby nog niet met het hoofdje naar beneden ligt. Er is voorlopig nog ruimte genoeg om te draaien.

Wil je nog gaan vliegen? Bij een éénling zwangerschap geldt meestal dat tot de 29e week reizen zonder zwangerschapsverklaring is toegestaan. Van 29 tot 36 weken heb je een zwangerschapsverklaring nodig en moet er een vrijwaringsbewijs worden ondertekend. Bij een tweeling of meerlingzwangerschap mag je na 32 weken al niet meer vliegen.

27 weken  29 weken

Ook interessant

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks open zijn.