Soms lukt zwanger worden niet direct. Elke keer weer ongesteld worden is dan heel frustrerend. Als je onregelmatig menstrueert is het lastig in te schatten wanneer je eisprong is. Met behulp van de zogenaamde temperatuurmethode kan je bepalen wanneer je eisprong ongeveer is. In dit artikel leggen we jou uit hoe dat werkt. Als je dan toch zwanger wordt, merk je dat je lichaamstemperatuur nog steeds een belangrijke rol speelt. Het is belangrijk om jezelf goed in de gaten te blijven houden. Ziek zijn en koorts hoeven in principe geen gevolgen te hebben voor jou en je baby, maar het kan ook vervelende situaties opleveren. In dit artikel beschrijven we hoe je lichaamstemperatuur kan veranderen gedurende je zwangerschap, wat je moet doen als je langdurige, hoge koorts hebt en geven we jou tips om de klachten bij koorts te verlichten.
Lichaamstemperatuur methode toepassen voor je eisprong
Normaal gesproken is je eisprong twee weken voordat je ongesteld moet worden. Als je regelmatig menstrueert, dan kan je makkelijk terugtellen op de kalender. Als jullie zwanger willen worden en je bent onregelmatig ongesteld dan wordt terugtellen lastig. Als je dan wilt weten wanneer je eisprong is dan kan je de temperatuurmethode toepassen. Bij deze methode meet je dagelijks je basistemperatuur op. Dit doe je op het moment dat deze laagst is. Dat is als je net wakker wordt en nog in bed ligt. Zodra je eisprong is geweest wordt je lichaamstemperatuur 0,3 tot 0,5 graden hoger dan normaal. Dit komt doordat het hormoon progesteron dan vrijkomt.
Hoe doe je dit?
Je start met temperaturen op de eerste dag van je ongesteldheid. Dit doe je daarna iedere ochtend op hetzelfde moment vòòrdat je opstaat. Leg de thermometer daarom op je nachtkastje, zodat je die direct kan pakken als je wakker wordt. Rectaal, dus via de anus, geeft het beste resultaat. Je schrijft de temperatuur telkens op. Ben je ziek of heb je de avond ervoor alcohol gedronken noteer dat dan, want dat kan jouw lichaamstemperatuur beïnvloeden. Vaak is deze dan net wat hoger dan normaal. Ga door met meten totdat jouw lichaamstemperatuur 0,3 tot 0,5 graden hoger is dan normaal. Het is dan vrijwel zeker dat je dan een eisprong hebt gehad. Je kunt alle temperaturen in een grafiek verwerken. Als je deze methode een paar maanden herhaalt, dan zie je gemakkelijk wanneer je eisprong is. In de dagen voor deze temperatuursverhoging ben je het meest vruchtbaar.
Lichaamstemperatuur tijdens de innesteling
Sommige vrouwen hebben een kleine dip in hun temperatuur tijdens de innesteling van het embryo in de baarmoeder. Je lichaamstemperatuur kan dan 2 dagen wat lager zijn. Als je zwanger bent, loopt jouw temperatuur daarna weer op. Blijft hij lager, dan is de kans groot dat je toch gewoon weer ongesteld wordt.
Lichaamstemperatuur tijdens de zwangerschap
En dan gebeurd er een wonder. Je bent zwanger! Vanaf dat moment gaat er van alles gebeuren in je lichaam. Hormonen wisselen elkaar in hoog tempo op en werken hard om jouw lichaam klaar te maken voor deze zwangerschap en de groei van jouw baby. Misschien weet je nog niet dat je zwanger bent, maar ben je wel blijven temperaturen. Dan kan het zijn dat je curve er ineens anders uitziet. Tijdens de zwangerschap is je basistemperatuur namelijk iets hoger dan normaal. Mocht je temperatuur dus iets hoger zijn gedurende een paar weken, dan kan dat betekenen dat je zwanger bent. Om dat zeker te weten moet je natuurlijk een zwangerschapstest doen. Deze kun je kopen bij de apotheek of een drogisterij.
Is koorts tijdens de zwangerschap gevaarlijk?
Als je zwanger bent kan je natuurlijk ook gewoon een keer ziek zijn. Je lichaam is hard aan het werk vanwege de groei van jouw baby. Hierdoor kan je weerstand in deze periode net even wat minder zijn, waardoor je sneller een infectie oploopt. Als je verkouden bent of een griepje hebt, dan kan jouw lichaamstemperatuur wat oplopen. Koorts heeft een belangrijke functie: de ziekteverwekkers in je lichaam opruimen. Hoe hoger de koorts wordt, hoe meer afweerstoffen je lichaam aanmaakt. Hierdoor kan je lichaam de infectie snel opruimen. In principe is koorts tijdens de zwangerschap niet gevaarlijk, maar er zijn een aantal situaties waarbij je moet oppassen. Die zullen we hieronder verder toelichten.
Wanneer moet je de huisarts of verloskundige bellen?
Indien de koorts hoog is en lang aanhoudt tijdens je zwangerschap, dan kan er sprake zijn van een gevaarlijkere infectie. De koorts kan dan nare gevolgen hebben voor jou en je baby, maar het kan ook onschuldig zijn. Hoge koorts kan bijvoorbeeld weeën veroorzaken zodra je meer dan 32 weken zwanger bent. Een vroeggeboorte wil je natuurlijk voorkomen. Als je (hoog) zwanger bent en één of meerdere van onderstaande klachten ervaart, bel dan direct de huisarts, verloskundige of gynaecoloog:
- de koorts is hoger dan 38,5 °C
- de koorts houdt langer dan 3 dagen aan
- je voelt je benauwd
- je hebt harde buiken
- je voelt je baby niet of minder bewegen dan normaal
- je voelt je suf
- je hebt hevige buikpijn en / of hoofdpijn
- je hebt vaginaal bloedverlies
Tips om de klachten te verlichten
Als je zwanger bent en (hoge) koorts hebt kan je de volgende dingen doen om je klachten te verlichten:
- Water – Drink extra water. Door de koorts ga je zweten en verlies je veel vocht. Normaal gesproken zou je tijdens een zwangerschap al zeker 2 liter water of groene thee mogen drinken. Dat is tijdens een periode van koorts dus nog meer. Anders droog je uit. Zeker ook voor je baby en het vruchtwater is goed drinken belangrijk.
- Rust – Neem extra rust, zodat je lichaam de tijd krijgt om te herstellen van de infectie. De hele dag in bed liggen hoeft niet, je mag ook lekker naar buiten voor een wandelingetje en wat frisse lucht.
- Zweten – Dit klinkt misschien gek, maar zweten is juist heel goed als je koorts hebt. Hierdoor raakt je lichaam de overtollige warmte kwijt. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer je zweet, hoe sneller de infectie weg gaat. Ga dus niet direct met medicatie de koorts te lijf. Koorts is namelijk heel nuttig voor je lichaam.
- Dunne kleding – Met luchtige, dunne kleding kan je lichaam de warmte makkelijker kwijt bij (hoge) koorts. Ook in bed kan je je dekbed verwisselen voor een laken. Zodat je ook tijdens de nachtrust de warmte goed kwijt kan.
Bronnen: thuisarts.nl, deverloskundige.nl