Het geslacht van je baby; een veelbesproken onderwerp tijdens de zwangerschap. Sommige stellen kunnen niet wachten tot ze weten of ze een jongetje of meisje zullen krijgen. Anderen houden het liever spannend tot het einde en laten zich verrassen. Normaal gesproken is de 20 weken echo de eerste standaard echo waarop het geslacht van de baby te zien is. Degenen die staan te trappelen om het geslacht van hun baby te weten, kunnen met 16 weken zwangerschap een echo laten maken. Op deze zogeheten pretecho is het geslacht met relatief grote zekerheid vast te stellen. Sinds enkele jaren is er echter een theorie die claimt al vanaf 12 weken zwangerschap het geslacht van de baby te kunnen zien. Dit is de Nub-theorie. In dit artikel leggen we je uit wat de Nub-theorie inhoudt, wat je ervan kunt verwachten en of het echt een betrouwbare methode is.
De Nub-theorie: wat is het?
Het woord nub is afkomstig uit het Engels en betekent letterlijk bobbel. Het woord verwijst naar de bobbel tussen de benen van de baby. Dit uitsteeksel begint zich al vanaf 6 tot 7 weken zwangerschap te ontwikkelen. Aanhangers van de Nub-theorie claimen dat zij vanaf ongeveer 12 weken zwangerschap aan de stand van de ‘nub’ kunnen vaststellen of het geslachtsdeel zich tot een penis of een clitoris zal gaan ontwikkelen.
Hoe werkt het?
Als je aan de hand van de Nub-theorie wilt achterhalen of je een jongetje of een meisje krijgt, doe je dit gewoon met een echo. Tijdens de echo zou je in theorie moeten kunnen zien in welke hoek de nub staat ten opzichte van de ruggengraat. De hoek van de nub zou het verlossende antwoord moeten geven: wordt het een jongen of een meisje? Als de bobbel in 30 graden of meer vergeleken met de ruggengraat staat, groeit er een jongen in de buik. Staat de bobbel parallel aan of in een kleinere hoek dan 30 graden, kun je er vanuit gaan dat het een meisje is.
Het opmeten van deze hoek is natuurlijk geen gemakkelijke taak. Het wel of niet succesvol in beeld brengen van de nub is afhankelijk van de positie van de baby op het moment van de echo. De hoek van de nub is alleen goed te berekenen als de baby op zijn rug ligt. Dan moet hij idealiter ook nog even zijn benen optrekken en zijn rechterkant naar de camera draaien. Dit kan voor degene die de echo maakt een behoorlijke puzzel zijn.
Hoe betrouwbaar is de nub-theorie?
Veel mensen twijfelen aan de betrouwbaarheid van de Nub-theorie. Wellicht dat er daarom in Nederland nog niet veel stellen zijn die zich eraan wagen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan. Een Australisch onderzoek uit 2015 kwam met hoopgevende cijfers. Vanaf 14 weken waren de voorspellingen 100% correct. Hoe vroeger in de zwangerschap, hoe minder accuraat de uitkomsten, zo bleek. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de onderzoekers concludeerden dat voorspellingen voor de 12 weken zwangerschap niet aan te raden zijn.
Een Brits onderzoek uit 2012 kwam met vergelijkbare cijfers: tussen de 12 en 14 weken zwangerschap voorspelde de nub-theorie 92,5 % van de zwangerschappen correct. Ook Tsjechische onderzoekers hadden dezelfde uitkomsten. Ze zagen daarbij dat het voorspellen van een jongen gemakkelijker bleek dan een meisje: de nauwkeurigheid bij jongens was 100%. Voorspelde meisjes bleken bij 12 weken zwangerschap in bijna 10% van de gevallen geen meisje te zijn. Vanaf 14 weken zwangerschap was de nauwkeurigheid bij de meisjes ook toegenomen tot 100%.
Waarom eigenlijk niet?
Ondanks de enigszins ingewikkelde procedure lijken de cijfers hoopgevend. Je kunt er vanaf ongeveer 14 weken zwangerschap min of meer vanuit gaan dat de voorspellingen zullen kloppen. Als je dus echt haast hebt zou je je afspraak voor een echo met 14 weken vast in kunnen plannen. Hou er wel rekening mee dat niet iedereen deze methode kan en wil toepassen. Verloskundigen en artsen zijn geneigd alleen echoscopisch onderzoek te doen als het echt nodig is. Het toepassen van de nub-theorie is dat tot op heden niet. Hoewel er sinds de komst van de echo’s geen nadelige gevolgen naar voren zijn gekomen, is dit geen garantie dat dit in de toekomst nooit zal gebeuren. Veel ziekenhuizen raden dan ook aan voorzichtig te blijven met echoscopie.
Daarnaast kun je je afvragen waarom je per se met 14 weken het geslacht wilt weten. Zelfs als je besluit tot het maken van een extra echo is de kans op een definitieve uitspraak bij het uitvoeren van de nub methode klein. Als je vanaf week veertien nog twee weken wacht kun je met een ‘gewone’ echo, zonder ingewikkelde hoeken te meten, ook weten of je een jongetje of een meisje krijgt.
Hou daarnaast in je achterhoofd dat er geen man over boord is als je je nieuwsgierigheid tot de 20 weken echo moet bedwingen. Je hebt dan nog 20 weken om meisjes- of jongenskleertjes in te slaan en de kinderkamer te verven. Het is dus bij de nub-theorie vooral belangrijk om je af te vragen of het echt de moeite waard is.
Bron: ziekenhuis.nl, Library of Medicine, Wiley, Biomedial Pepers