Unicef en de World Health Organization (WHO) zijn het er allemaal over eens dat samen slapen met je baby gedurende de eerste zes maanden bijdraagt aan de ontwikkeling van je baby. Bovendien heeft samen slapen ook nog andere voordelen. Professor James J. McKenna deed jarenlang onderzoek naar het samen slapen met je baby. De resultaten zijn allemaal heel positief met als meest belangrijke kanttekening dat het veilig gebeurd. Een co-sleeper kan hiervoor de uitkomst bieden. Je slaapt samen met je baby op een veilige en verantwoorde manier. In dit artikel gaan we daarom in op de soorten co-sleepers en waar je op moet letten.
Wat is een co-sleeper?
Een co-sleeper is eigenlijk een klein bedje naast je eigen bed. Het grote verschil met een wieg of ledikant is dat je dit bedje aan je eigen bed vast kunt maken en er aan de kant van jouw bed geen spijlen zitten. Daarom worden ze ook wel aanschuifbedjes genoemd. Zo ligt je baby dus eigenlijk gewoon naast je maar wel in een eigen bedje. Dit bedje ziet eruit als een ledikant maar kan aan één kant opengeschoven worden. Op deze manier kun je makkelijk en snel bij je baby als je bijvoorbeeld gaat voeden.
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een co-sleeper?
Als je besluit om een co-sleeper te gaan gebruiken is het belangrijk om op een aantal zaken goed te letten zodat het gebruik ook echt veilig is. Er zijn inmiddels vele merken, soorten en maten co-sleepers op de markt. De één heeft een nog fantastischer design dan de ander. Natuurlijk is dat iets waar je in het begin naar kijkt maar verlies hierbij de veiligheid niet uit het oog. Omdat een co-sleeper een relatief nieuw product is zijn de veiligheidseisen nog niet universeel. Toch zijn onderstaande punten algemene punten om op te letten bij de aanschaf van een co-sleeper.
- Hoogte & aansluiting: het is ontzettend belangrijk dat de hoogte van de co-sleeper goed is. Dit betekent dat het matras van de co-sleeper op dezelfde hoogte moet liggen als je eigen matras. Hier wil je geen hoogteverschil in hebben. Daarnaast moet het matrasje ook goed aansluiten op jouw matras. Er mag dus geen ruimte tussen zitten. Het afstellen van de co-sleeper is zo belangrijk omdat je niet wilt dat je baby klem komt te zitten tussen de co-sleeper en je eigen matras. Let er daarom op dat je de co-sleeper goed bevestigd aan je eigen bed en er geen beweging meer in zit.
- Tussenhekje: Aangeraden wordt het tussenhekje dat tussen jou en de baby zit te sluiten wanneer jullie beiden slapen. Op deze manier voorkom je dat de baby per-ongeluk naar je toe rolt. Het eerder aangehaalde onderzoek van professor McKenna laat zien dat wanneer de omgevingsfactoren veilig zijn, een moeder nooit op haar kind zal gaan liggen maar voorkomen is altijd beter.
- Andere materialen: zorg ervoor dat je geen grote knuffels of hoofdbeschermers plaats in de co-sleeper. Dit kan voor verstikkingsgevaar zorgen als je baby teveel naar de zijkant ligt of wanneer een knuffel te dicht bij je baby ligt.
- Leeftijd: Bij de meeste co-sleepers kan de hoogte van het matrasje versus de spijlen niet versteld worden. Let er dus op dat wanneer je baby zich omhoog kan trekken het wellicht gevaarlijk kan worden omdat hij dan uit de co-sleeper kan vallen. Eigenlijk gelden hiervoor dezelfde regels als bij een box. Wanneer je baby zich kan optrekken moet de hoogte van de box naar beneden.
Lees ook: top 5 best verkochte co-sleepers
Voor- en nadelen van samen slapen
Er zijn tal van voordelen van samen slapen die wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd zijn. Samen slapen is dan ook het advies tot je baby ten minste een half jaar oud is. Nadelen van samen slapen worden vaak in verband gebracht met onveiligheid. Wanneer je echter op een veilige manier samen slaapt zou een onveilige situatie niet moeten voorkomen.
Wanneer je alle punten in acht neemt die eerder in dit artikel genoemd zijn dan kan er eigenlijk geen onveilige situatie ontstaan. Een ander punt is dat het wellicht minder romantisch is in de slaapkamer met zo’n kleine gup erbij. Gelukkig zijn er tal van andere romantische plekken buiten de slaapkamer.
De grootste voordelen van samen slapen zijn:
- Als je borstvoeding wilt geven is het erg handig omdat je je bed niet uit hoeft. Hierdoor worden jullie allebei minder wakker en vallen hierdoor ook weer sneller in slaap.
- Het kan een geruststellend gevoel geven om zo dicht bij je baby te zijn. Doordat je je baby ziet en hoort hoef je je niet steeds af te vragen hoe het met je baby gaat. Hierdoor slaap je rustiger.
- Ook voor de baby geeft het een stuk geborgenheid om zo dichtbij je te zijn. Hierdoor ervaart de baby minder stress en werkt het bevorderend voor de hechting. Doordat de baby minder stress ervaart is de kwaliteit van slapen beter.
- Heel belangrijk is dat de kans op wiegendood aanzienlijk vermindert omdat je naast je kindje slaapt. Je herkent hierdoor sneller onregelmatigheden in de ademhaling van je baby. Ook zorgt samen slapen ervoor dat je de ademhaling en de hartslag van de baby juist reguleert.
- Gemiddeld genomen is de tijdsduur dat je baby en jij wakker zijn korter omdat je baby vaak sneller in slaap valt naast je dan in een aparte kamer.
Een co-sleeper lijkt op dit moment de meest veilige optie wanneer je kiest voor samen slapen. Alle voordelen van samen slapen zijn aanwezig. Je kunt ook kiezen voor rooming-in. Hierbij slaapt je baby wel bij jullie op de kamer maar in een wiegje of ledikant dat niet aan jullie bed vast zit. Dit kan een voordeel zijn wanneer je het lastig vindt om te slapen met babygeluidjes vlak naast je. Een nadeel is dat je evengoed je bed uit moet om je baby te voeden of te verschonen.

Gerdien is de afgelopen jaren werkzaam geweest als manager, projectleider en BABS. Ze heeft een Bachelor in hospitality management en een Master of Science. Momenteel reist ze met haar man en drie kinderen door Afrika in een landrover.