Je baby in de draagdoek

Praktisch en prettig

Waarom wil je een draagdoek? Natuurlijk is de draagdoek van oudsher een natuurlijke en handige manier om je kind bij je te dragen, met alleen een simpele stevige doek als hulpmiddel. Tegenwoordig zijn er ook buggy’s en wandelwagens om je kindje te vervoeren, maar de draagdoek is niet voor niets weer ontzettend populair. En er zijn allerlei moderne goed uitziende en vooral gebruiksvriendelijke uitvoeringen te krijgen.

Meer en meer ouders besluiten, naast de aanschaf van een autostoeltje en een kinderwagen, in hun babyuitzet ook één of meerdere draagdoeken te willen hebben. Elke situatie vraagt om zijn eigen toepassing. Gebruik je een autostoeltje om het kind veilig te vervoeren in de auto (of op de fiets), een draagdoek heeft vele voordelen als vervoermiddel als je lopend ergens heen gaat of gewoon je baby thuis dicht tegen je aan houden wilt. Hieronder een opsomming van de voordelen van een draagdoek voor ouder èn kind.

Onderzoek toont aan dat baby’s die dagelijks gedragen worden opvallend minder huilen.

De voordelen van een draagdoek voor ouders èn kind

 • Baby’s hebben huidhonger. Na negen maanden van warmte, beweging en constant contact met de moeder, vormt de geboorte een grote overgang en hebben baby’s behoefte aan veel en intiem contact met de ouder. Een baby geniet van het gevoel dicht tegen het lichaam van de ouder aan gedragen te worden.
 • Veilig en geborgen. In een draagdoek voelt een baby zich veilig en geborgen. Hij voelt de lichaamswarmte en hoort de stem en de hartslag van zijn moeder. Hij herkent haar geur en bevindt zich in voortdurend oogcontact met haar. Een ideale positie om de wereld te ontdekken. De massa prikkels die hij op korte tijd te verwerken krijgt boezemen hem, zo vlak bij zijn moeder, geen angst in. Dit gevoel van veiligheid leidt tot de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en vormt later de basis voor een zelfbewuste en zelfverzekerde persoonlijkheid. In tegenstelling tot wat vroeger werd aangenomen, is het nu wel duidelijk dat het veel dragen van je baby niet leidt tot verwennerij en afhankelijkheid maar dat wel het tegendeel wordt bereikt.
 • Baby’s huilen minder. Onderzoek toont aan dat baby’s die dagelijks gedragen worden opvallend minder huilen. In een draagdoek wordt de baby niet gedwongen om passief en wachtend de dag door te brengen, maar neemt hij op een natuurlijke manier deel aan de dagelijkse activiteiten van de ouder. De baby krijgt zo heel wat te zien en te horen. Dit komt zijn psychosociale ontwikkeling ten goede. Wordt het hem even teveel dan sluit hij zijn oogjes en valt in slaap tegen de borst van zijn drager.
 • Ergonomisch verantwoord dragen. De eerste maanden ligt je baby lekker tegen je aan in de natuurlijke ‘komma’-houding. De rug, nek en het hoofdje van de baby worden niet belastkleine baby in draagdoek, maar optimaal ondersteund. Vanaf ongeveer drie maanden, mag de baby rechtop zittend gedragen worden. Hij zit dan op een breed steunvlak, de beentjes gespreid en met een bolle rug. Dit is een ideale uitgangspositie voor de ontwikkeling van een gezond heupgewricht. Je baby hangt niet, zoals in een draagharnasje, maar zit ontspannen, zonder rugbelasting, tegen je aan.
 • Praktische voordelen. Het praktische voordeel van de draagdoek voor de ouders is natuurlijk het vrij hebben van de handen terwijl je toch je baby dichtbij je hebt. Ideaal voor gebruik buitenshuis, maar ook binnenshuis. Zo kun je toch bijvoorbeeld een fles klaarmaken of de telefoon oppakken zonder dat je daarvoor je baby neer hoeft te leggen.
 • Bij een ideale draagdoek lopen de brede banden over het hele schoudervlak en verdelen zo het gewicht van de baby volledig over het bovenlichaam. Nek en rug worden hierbij niet of nauwelijks belast.
 • Ook voor vaders! Natuurlijk is de draagdoek zowel voor mannen als vrouwen geschikt. In de loop van de eerste maanden is het voor de jonge vader vaak niet gemakkelijk om een even hechte band met zijn baby op te bouwen als de moeder. Met een draagdoek kan hij al heel vroeg dingen ondernemen met het kindje veilig op zijn buik.

Veiligheid draagdoek.

Sommige dingen liggen voor de hand, maar er zijn wat dingen om aan te denken bij het gebruik van draagdoeken.

 • Gebruik de draagdoek niet op de fiets of in de auto (of tijdens het hardlopen!). Hiervoor zijn speciale stevige zitjes gemaakt waarin de baby minder kans op letsel heeft als er een ongeluk gebeurt.
 • Ga ook niet koken met je baby in de doek. Het is te warm en er kunnen nare ongelukken gebeuren.
 • Voorkom oververhitting. De draagdoek is als een extra laagje stof om je kind heen en het kind krijgt natuurlijk ook de warmte van het lichaam van de drager. Kleed het kind daarom niet te dik aan, en gebruik de draagdoek niet onder een dichte jas.
 • Let altijd op dat je kindje vrij kan ademen
 • Pas op met voorover buigen / leunen
 • Check het materiaal van de doek en de sluiting op slijtage
 • Gebruik de doek alleen als je kind niet zwaarder is dan het maximaal toegestane draaggewicht!

Verschillende leeftijden, verschillende houdingen

In principe kun je je kind vervoeren in een draagdoek vanaf de geboorte tot hij een paar jaar oud is. Een beetje afhankelijk van het type draagdoek dat je hebt. Je kind kan op verschillende manieren in de doek liggen of rechtop zitten. Je past dus de houding van het kind aan aan zijn leeftijd en zijn behoeften op dat moment.

De foetus- of kommahouding (kin op de borst, opgetrokken beentjes) is ideaal voor je pasgeboren baby. Zo kan hij lekker slapen, of vanaf een veilig plekje dicht bij pappa of mamma de wereld inkijken.

De houding waarbij je baby met het buikje of het ruggetje tegen jouw buik aan gedragen wordt is geschikt als je kind zijn hoofdje goed zelfstandig rechtop kan houden. Je draagt je baby goed als je hem een kusje op het voorhoofd kan geven.

Wat oudere kindjes, vanaf een maand of drie, kun je in de zit-stand op je heup dragen. Omdat de stof van de doek het ruggetje en hoofdje ondersteunt hoeft je kind hiervoor nog niet zelfstandig te kunnen zitten. Een andere optie is het dragen van het kind op jouw rug.

Voor grotere dreumessen en peuters die al goed zelf kunnen lopen is een draagdoek ook nog heel praktisch. Hoe vaak komt het niet voor dat ze “zelluf” willen lopen, maar toch na een tijdje weer gedragen willen worden? Met een draagdoek die je misschien opgevouwen in je tas hebt meegenomen wordt het tillen van zo’n kindje dan een stuk makkelijker.

Verschillende type draagdoeken

Er zijn verschillende doeken te verkrijgen, in verschillende maten, kleuren, materialen, gebruiksgemak en prijsklasses. Het kan in het begin wel eens moeilijk zijn om de draagdoek op de juiste manier om te doen en je kind er goed in te krijgen. Oefening baart kunst, na een paar keer gaat het vanzelf. Aan de andere kant zijn er veel verschillende draagdoeken op de markt, waarbij het ene type gebruiksvriendelijker is dan het andere.

Mogelijk vind je dit ook interessant