Je baby in de draagdoek

Praktisch en prettig

Waarom wil je een draagdoek? Natuurlijk is de draagdoek van oudsher een natuurlijke en handige manier om je kind bij je te dragen, met alleen een simpele stevige doek als hulpmiddel. Tegenwoordig zijn er ook buggy’s en wandelwagens om je kindje te vervoeren, maar de draagdoek is niet voor niets weer ontzettend populair. En er zijn allerlei hip uitziende en vooral gebruiksvriendelijke uitvoeringen te krijgen.

Draagdoek naast andere vervoersmiddelen

Steeds vaker besluiten ouders, naast de aanschaf van een autostoeltje en een kinderwagen, ook één of meerdere draagdoeken te willen hebben in hun babyuitzet. Elke situatie vraagt om zijn eigen toepassing. Zo gebruik je een autostoeltje om het kind veilig te vervoeren in de auto, maar een draagdoek heeft weer voordelen als je lopend ergens heen gaat. Ook is een draagdoek ideaal om je baby gewoon thuis dicht tegen je aan houden. Hieronder een opsomming van de voordelen van een draagdoek voor ouder èn kind.

Onderzoek toont aan dat baby’s die dagelijks gedragen worden opvallend minder huilen.

De voordelen van een draagdoek voor ouders èn kind

 • Baby’s hebben huidhonger. Na negen maanden van warmte, beweging en constant contact met de moeder, vormt de geboorte een grote overgang. Baby’s hebben ook nu behoefte aan veel en intiem contact met de ouder. Een baby geniet van het gevoel dicht tegen het lichaam van de ouder aan gedragen te worden.
 • De baby voelt zich veilig en geborgen. In een draagdoek voelt een baby zich veilig en geborgen. Hij voelt de lichaamswarmte en hoort de stem en de hartslag van zijn moeder. Hij herkent haar geur en bevindt zich in voortdurend oogcontact met haar. Een ideale positie om de wereld te ontdekken. Dit gevoel van veiligheid leidt tot de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en vormt later de basis voor een zelfbewuste en zelfverzekerde persoonlijkheid. Het veel dragen van je baby leidt niet tot verwennerij en afhankelijkheid maar juist tot het tegendeel.
 • Baby’s huilen minder. Onderzoek toont aan dat baby’s die dagelijks gedragen worden opvallend minder huilen. In een draagdoek wordt de baby niet gedwongen om passief en wachtend de dag door te brengen, maar neemt hij op een natuurlijke manier deel aan de dagelijkse activiteiten van de ouder. De baby krijgt zo heel wat te zien en te horen. Dit komt zijn psychosociale ontwikkeling ten goede. Wordt het hem even teveel dan sluit hij zijn oogjes en valt in slaap tegen de borst van zijn drager.
 • Ergonomisch verantwoord dragen. De eerste maanden ligt je baby lekker tegen je aan in de natuurlijke ‘komma’-houding. De rug, nek en het hoofdje van de baby worden niet belastkleine baby in draagdoek, maar optimaal ondersteund. Vanaf ongeveer drie maanden, mag de baby rechtop zittend gedragen worden. Hij zit dan op een breed steunvlak, de beentjes gespreid en met een bolle rug. Dit is een ideale uitgangspositie voor de ontwikkeling van een gezond heupgewricht. Je baby hangt niet, zoals hij dat doet in een steviger draagharnasje, maar zit ontspannen, zonder belasting van het ruggetje tegen je aan.
 • Ouders hebben hun handen vrij. Het praktische voordeel van de draagdoek voor de ouders is natuurlijk het vrij hebben van de handen terwijl je toch je baby dichtbij je hebt. Ideaal voor gebruik buitenshuis, maar ook binnenshuis. Zo kun je toch bijvoorbeeld een fles klaarmaken of de telefoon oppakken zonder dat je daarvoor je baby neer hoeft te leggen.
 • Een ander praktisch voordeel van de babydrager ten opzichte van bijvoorbeeld de kinderwagen of buggy is dat het nauwelijks ruimte inneemt. Ideaal dus om door de drukte te lopen.
 • Bij een ideale draagdoek lopen de brede banden over het hele schoudervlak en verdelen zo het gewicht van de baby volledig over het bovenlichaam. De nek en rug van de drager worden hierbij niet of nauwelijks belast.
 • Ook voor vaders! Natuurlijk is de draagdoek zowel voor mannen als vrouwen geschikt. In de loop van de eerste maanden is het voor de jonge vader vaak niet gemakkelijk om een even hechte band met zijn baby op te bouwen als de moeder. Met een draagdoek kan hij al heel vroeg dingen ondernemen met het kindje veilig op zijn buik.

Veiligheid draagdoek.

Sommige dingen liggen voor de hand, maar er zijn wat dingen om aan te denken bij het gebruik van draagdoeken.

 • Gebruik de draagdoek niet op de fiets of in de auto (of tijdens het hardlopen!). Hiervoor zijn speciale stevige zitjes gemaakt waarin de baby minder kans op letsel heeft als er een ongeluk gebeurt.
 • Ga ook niet koken met je baby in de doek. Het is te warm en er kunnen nare ongelukken gebeuren.
 • Voorkom oververhitting. De draagdoek is als een extra laagje stof om je kind heen en het kind krijgt natuurlijk ook de warmte van het lichaam van de drager. Kleed het kind daarom niet te dik aan, en gebruik de draagdoek niet onder een dichte jas.
 • Let altijd op dat je kindje vrij kan ademen
 • Pas op met voorover buigen / leunen
 • Check het materiaal van de doek en de sluiting op slijtage
 • Gebruik de doek alleen als je kind niet zwaarder is dan het maximaal toegestane draaggewicht!

Verschillende draaghoudingen draagdoek

In principe kun je je kind vervoeren in een draagdoek vanaf de geboorte tot hij een paar jaar oud is. Een beetje afhankelijk van het type draagdoek dat je hebt. Je kind kan op verschillende manieren in de doek liggen of rechtop zitten. Je past dus de houding van het kind aan aan zijn leeftijd en zijn behoeften op dat moment.

De foetus- of kommahouding is ideaal voor je pasgeboren baby: kin op de borst, opgetrokken beentjes. Zo kan hij lekker slapen, of vanaf een veilig plekje dicht bij pappa of mamma de wereld inkijken.

Kan je baby het hoofdje zelf goed rechtop houden? Dan is de houding waarbij je baby met het buikje of het ruggetje tegen jouw buik aan gedragen wordt heel geschikt. Je draagt je baby goed als je hem een kusje op het voorhoofd kan geven.

Baby’s vanaf een maand of drie kun je in de zit-stand op je heup dragen. Omdat de stof van de doek het ruggetje en hoofdje ondersteunt hoeft je kind hiervoor nog niet zelfstandig te kunnen zitten. Een andere optie is het dragen van het kind op je rug.

Voor grotere dreumesen en peuters die al goed zelf kunnen lopen is een draagdoek ook nog heel praktisch. Hoe vaak komt het niet voor dat ze “zelluf” willen lopen, maar toch na een tijdje weer gedragen willen worden? Met een draagdoek die je misschien opgevouwen in je tas hebt meegenomen wordt het tillen van zo’n kindje voor de ouder dan een stuk makkelijker.

Verschillende type draagdoeken

Er zijn verschillende doeken te verkrijgen. In verschillende maten, kleuren, materialen, gebruiksgemak en prijsklassen. Het kan bij sommige draagdoeken in het begin wel eens moeilijk zijn om de draagdoek op de juiste manier om te doen en je kind er goed in te krijgen. Maar oefening baart kunst, na een paar keer gaat het vanzelf.

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.