Borstvoeding en medicijnen

Welke (vrij verkrijgbare) medicijnen kun je veilig slikken als je borstvoeding geeft?

Als je zwanger bent, maar ook als je borstvoeding geeft, is het van belang op te letten wat je eet en drinkt, omdat je baby natuurlijk via de borstvoeding het een en ander mee kan krijgen. Dat geldt al helemaal voor medicijnen. Wees daar voorzichtig mee!

Welke vrij verkrijgbare medicijnen kun je veilig slikken als je borstvoeding geeft?

Neusspray

Neusspray met xylometazoline mag wèl worden gebruikt tijdens de zwangeschap maar niet in de periode dat er borstvoeding wordt gegeven.

Pijnstillers en borstvoeding

Paracetamol mag gebruikt worden tijdens de borstvoeding. Andere pijnstillers, zoals Ibuprofen(Advil, Brufen, Nurofen, Sarixell) en Diclofenac (Voltaren), Naproxen (Aleve) en Acetylsalicylzuur (Aspirine, Aspro) moet je liever niet gebruiken. Daarbij is het verstandig eerst een arts of apotheker te vragen.

Slaapmiddelen en borstvoeding

Het gebruik van Valeriaan(Valdispert, Nerviplant) tijdens de borstvoeding wordt afgeraden. Het is onduidelijk of valeriaan in de moedermelk terecht komt. Melatonine die je in kleine hoeveelheden bij de drogist kan kopen kunnen ook invloed op de melk hebben. Het is dan ook raadzaam om met je arts of apotheker te overleggen als je deze middelen bij de drogist hebt gekocht.

Middelen tegen schimmelinfecties

Bij een schimmelinfectie aan de borst mag Clotrimazol (Canesten) gebruikt worden. Dit is vrij verkrijgbaar bij de drogist. Het is altijd goed om bij de arts of de apotheker na te vragen als u twijfelt.

Middelen tegen negatieve gevoelens

Er is onvoldoende bekend over de invloed van bijvoorbeeld Sint janskruid op de moedermelk en de baby. Daarom wordt het gebruik van dit kruid afgeraden tijdens de borstvoeding.

Bij de apotheker.nl (www.apotheker.nl) is de Zelfzorggids: Wat kan ik doen, wat mag ik slikken? te downloaden. Lees hier advies over medicatiegebruik bij veel voorkomende kwalen bij borstvoeding en zwangerschap en of de medicatie geschikt is voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Bron: Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.