Baby 11 maanden

Bijna één jaar oud...

Ontwikkeling baby van 11 tot 12 maanden oud


Ontwikkeling baby op de loopkarJe kind is 11 maanden en een beetje. Wat gaat het hard! Aan de einde van deze maand is je kind alweer een jaar oud. Dat hele tere kleine baby-achtige is er nu wel af. Na zijn eerste verjaardag wordt je kind gepromoveerd van baby naar dreumes.

Het gezichtsvermogen is een flink ver ontwikkeld. Ook op grotere afstand kan hij – als het goed is – scherp zien. Je kind zal zijn eerste woordje zeggen tussen de 10 en de 20 maanden. Misschien eerst een keertje pappa of mamma en dan al snel wat meer woordjes. In het tweede jaar leert je kind echt veel nieuwe woorden en zal leren om de woorden te combineren tot zinnen.

Sommige kindjes kunnen nu aan de hand lopen en even los staan. Snelle kindjes kunnen al wat lopen, maar de meeste leren dat pas echt goed tussen de 13 en 16 maanden. Overigens, het duurt nog een paar weken nadat je kind heeft leren lopen voordat hij weet hoe hij stil moet staan!

Foto’s van familie, vrienden en favoriete knuffels bekijken is nog steeds erg leuk. Boekjes voorlezen blijft trouwens favoriet. Hij zal steeds meer begrijpen van de tekst. Probeer ook eens boekjes op rijm. Kan je kind (een beetje) lopen dan is een beestje dat hij mee voort kan trekken of duwen erg leuk.

Motoriek 11 en 12 maanden

  • Je kindje kan zich in zit nu helemaal vrij bewegen om met voorwerpen te spelen.
  • Door op de buik te rollen, zijn benen te buigen en zich met de armen af te zetten gaat je baby zelfstandig zitten.
  • Het kruipen gaat nu razendsnel.
  • Op handen en voeten kan je kindje blijven staan en begint misschien al een paar stapjes te lopen.
  • Je baby kan zich aan de rand van de box of aan meubels optrekken om te gaan staan. Zolang er houvast is, kan je baby ook een paar stappen maken, voorwaarts of opzij.
  • Wanneer je kindje wil gaan zitten, kan hij dit helemaal zelfstandig.

Bekijk de ontwikkeling van je dreumes of ga terug naar ontwikkeling baby per maand

Ook interessant

Reageer

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.